Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2020 - Anul XXV, nr. 216 (7521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bani europeni

Lucrări în ritm susținut la fosta grădiniță ”Dumbrava Minunată” din centrul municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou proiect cu bani europeni este în plină derulare în municipiul Suceava. Este vorba de un proiect de infrastructură educațională care prevede construirea unei grădinițe pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea. Este al doilea proiect de acest fel aflat în lucru în Suceava, după grădinița din Burdujeni Sat, acolo unde lucrările sunt mai avansate, iar termenul de predare a investiției către beneficiar, Primăria Suceava, este jumătatea anului viitor.

Noua grădiniță din centrul municipiului Suceava, amplasată mai sus de Cinema Modern, trebuie finalizată în 2022, iar valoarea investiției se ridică la 4.102.728 de lei, cu TVA inclus, partea de contribuție de la bugetul local fiind de doar 42.994 de lei, adică 2%. Pentru a face loc actualei construcții a fost nevoie ca vechea clădire edificată în 1930 să fie demolată, după efectuarea unei expertize tehnice din care a rezultat că starea de degradare era avansată și prezenta risc în exploatare. Trebuie amintit că în fosta clădire, în ultimii ani a funcționat tot o unitate de învățământ pentru preșcolari, mai exact Grădinița ”Dumbrava Minunată”.  

Proiectul este derulat prin Programul Operațional Regional, la capitolul de investiții 4.4 „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”. Practic, obiectivul acestui proiect este creșterea calității infrastructurii, prin extinderea și remodelarea grădiniței existente.

 

Ce presupune noua grădiniță

Noua grădiniță va avea un regim de înălțime de sub 10 metri și se va înscrie în limita clădirilor din acea zonă centrală. Grădinița va avea un demisol, parte și etaj, cu o suprafață utilă de 683,66 mp, iar în momentul în care va fi dată în exploatare va putea găzdui 3 grupe de câte 20 de copii. Noua construcție va avea vestiare, un cabinet medical, grupuri sanitare pentru copii și pentru personal, depozite, bucătărie, trei săli de grupă și un spațiu tehnic.

În ceea ce privește amenajările exterioare acestea vor avea loc de joacă pentru copii, spații verzi și alei de acces pietonale și carosabile. Practic, este un proiect asemănător cu cel din Burdujeni Sat, cu mențiunea că acolo, spațiul fiind mai mare, s-a putut construi o clădire care va găzdui 80 de preșcolari, în loc de 60 cât va putea primi grădinița care se ridică pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea.

Cele două unități de învățământ destinate preșcolarilor sunt de o importanță vitală pentru municipiul Suceava, și asta pentru că există o criză acută de locuri în grădinițe, atât în mediul privat, cât și în cel de stat. Finalizarea cât mai rapidă a celor două grădinițe ar însemna o gură de oxigen pentru mulți părinți, dar fiind vorba de investiții pe bani europeni, există niște termene care trebuie respectate pentru ca lucrările să poată fi decontate.

Sunt pași esențiali, mai ales că actuala pandemie de Covid-19 ne-a demonstrat că spațiile înghesuite nu mai reprezintă o soluție, iar tot ceea ce se știa despre educație este posibil să intre într-o nouă fază, inclusiv în ceea ce privește construcțiile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări în ritm susținut la fosta grădiniță ”Dumbrava Minunată” din centrul municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrări în ritm susținut la fosta grădiniță ”Dumbrava Minunată” din centrul municipiului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei