Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 153 (7154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O primă măsură

Autoritățile pregătesc o goană pentru a încerca să alunge ursoaica cu pui de la Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Problema ursoaicei cu pui care coboară aproape în fiecare seară în zona locuită din municipiul Câmpulung Moldovenesc necesită fără îndoială luarea de măsuri urgente, fapt pe care se pare că l-au înţeles și autoritățile. Varianta care s-ar putea pune în aplicare în regim de urgență, adică în zilele următoare, este de organizare a unei goane pentru ca ursoaica să fie alungată cât mai departe de zona locuită, în care și-a făcut un obicei de a veni.

Viceprimarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Nicolai Moroșan, ne-a declarat că în urma discuțiilor purtate cu prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, și cu ceilalți factori responsabili din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a reieșit că este necesar ca primăria să încheie un contract de prestării servicii cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, gestionarul fondului, pentru a se putea lua măsuri concrete. Dacă varianta recoltării nu poate fi luată în calcul la o ursoaică cu pui, ar mai fi varianta relocării prin tranchilizare, care însă are și ea multe necunoscute, necesitând aprobări și logistică, în timp ce a treia opțiune, cea mai la îndemână, este de organizare a unei goane cu cât mai mulți oameni, care să sperie ursoaica. Detaliile acestei goane, pentru a fi eficientă, trebuie stabilite de specialiști, adică de cei de la AJVPS Suceava. Nimeni nu poate garanta că o astfel de goană va rezolva problema, însă este o variantă cât de cât la îndemână, care merită să fie încercată.

Viceprimarul Nicolai Moroșan a declarat că din punctul de vedere al primăriei se va face tot ce este cu putință, adică se va semna în regim de urgență acel contract de prestări servicii solicitat de AJVPS Suceava.

Un astfel de contract ar fi o premieră la nivel de județ pentru o primărie. 

În mod cert, trebuie încercată găsirea unei soluții, oamenii din Câmpulung Moldovenesc fiind foarte speriați de ce se întâmplă. De pe 21 iunie, aproape în fiecare seară, a fost semnalată prezența ursului în municipiu, prin livezi, grădini sau prin curți. Ursul a fost văzut în mai multe rânduri și pe drumuri secundare, inclusiv printre blocuri.

Sunt cel puțin două filmări în care o ursoaică însoțită de doi pui apare în zone locuite din Câmpulung Moldovenesc, în fața unui fost dispensar și pe lângă gardurile unor case, căutând de mâncare. 

Sunt oameni în vârstă care spun că au ieșit noaptea din casă și au văzut ursul la câțiva metri de ei, rămânând blocați de spaimă.

Unii localnici spun că ar fi vorba de cel puțin doi urși adulți diferiți care vin în zona locuită, însă informația trebuie tratată cu rezerve.

În urma apelurilor la 112 efectuate mai ales în primele zile de apariție a ursoaicei, polițiști și jandarmi au încercat să sperie animalul cu semnalele acustice și luminoase de pe autospeciale și cu petarde, însă măsura a fost eficientă cel mult pentru moment.

Până acum, ursul a produs și pagube la stupi din două gospodării și a ucis o capră domestică.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autoritățile pregătesc o goană pentru a încerca să alunge ursoaica cu pui de la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autoritățile pregătesc o goană pentru a încerca să alunge ursoaica cu pui de la Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei