Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 246 (6956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vizită de lucru

Drapelul României, dăruit de preşedintele României Cetăţii de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat ieri o vizită de lucru în municipiul Suceava, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru a marca deschiderea manifestărilor dedicate Unirii Bucovinei cu România şi Centenarului Marii Uniri. Preşedintele Iohannis a ajuns în faţa Palatului Administrativ la ora 11.00, însoţit de preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, şi de primarul Sucevei, Ion Lungu. După intonarea imnului de stat de către fanfara municipalităţii, preşedintele României a depus o coroană de flori la bustul unionistului bucovinean Iancu Flondor. După ceremonie a mers pentru a da mâna cu oamenii care au venit să asiste la acest eveniment, pe acordurile cântecului popular „Cântă cucu-n Bucovina”, apoi delegaţia oficială a plecat către Muzeul de Istorie, unde a fost aşteptată de directorul instituţiei, Emil Ursu.

Ulterior, preşedintele Iohannis a declarat despre muzeu că aici a simţit „respectul puternic pe care bucovinenii îl acordă trecutului şi tradiţiilor, construind şi modernizând instituţii, dar, mai ales, dându-le viaţă şi dedicându-le tinerilor. Bucovina de astăzi înţelege spiritul marilor sacrificii, al proiectelor şi deciziilor de acum un secol”.

Ultimul punct al vizitei de lucru a fost Cetatea de Scaun a Sucevei. Aici, alături de înaltul oaspete şi de gazde a venit şi o delegaţie din Alba Iulia, formată din preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Mircea Hava.

Aici, după intonarea imnului naţional de Corala „Ciprian Porumbescu”, preşedintele României a declarat că „în semn de cinstire a făuritorilor Marii Uniri” dăruieşte Cetăţii de Scaun a Sucevei, „niciodată cucerită”, drapelul României, adus de răzeşi.

 

Iohannis: „Pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României”

În alocuţiunea rostită la Cetate, preşedintele Iohannis a spus că „serbăm 100 de ani de când Bucovina şi-a regăsit ţara, România, iar astăzi, Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric”, ci astăzi, „pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României”.

„La aniversarea unui secol de la constituirea Consiliului Naţional Român din Bucovina, organismul care a pregătit şi organizat unirea Bucovinei cu România, las în Cetatea de Scaun, ca simbol şi mesaj de unitate şi de prezenţă a statului român în această străveche Cetate de Scaun, acest drapel al României, un drapel naţional”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a arătat că România a fost gândită de făuritorii Marii Uniri „ca un proiect naţional de coeziune”, „un spaţiu în care toţi sunt egali în faţa legii” şi că „trecerea în al doilea Centenar al modernităţii noastre comune trebuie să fie mai degrabă prilejul asumării unei mari responsabilităţi”.

Preşedintele Iohannis a declarat că a dorit să se oprească mai întâi la monumentul dedicat lui Iancu Flondor, „acel <om întreg şi neînfricoşat român>, cum îl descria Nicolae Iorga”, iar Cetatea de Scaun, „locul care nu a fost niciodată cucerit”, „este un simbol al capacităţii şi hotărârii românilor, oamenilor acestor locuri, care, timp de generaţii, au apărat ce au avut mai valoros, ce au avut mai important: libertatea, identitatea naţională şi drepturile lor de oameni liberi”.

„Aşa cum poate ştiţi, eu provin dintr-o cetate care, la fel ca cea a Sucevei, nu a putut fi cucerită timp de secole, pentru că libertatea şi prosperitatea comunităţilor s-au bazat întotdeauna mai degrabă pe libertatea cetăţenilor, pe cinstea conducătorilor şi pe integritatea magistraţilor, decât pe grosimea zidurilor fortificaţiei. Astăzi, românii le cer cu tărie demnitarilor ţării să se ridice la aceleaşi înalte standarde morale. Suntem împreună, uniţi ca în urmă cu 100 de ani, hotărâţi în a ne apăra proiectul de societate pe care ne-o construim de aproape trei decenii. O societate fără ziduri, deschisă, unită prin respectul democraţiei, o adevărată Cetate de Scaun a libertăţii şi a drepturilor omului, funcţionând prin domnia legii în folosul binelui comun”, a afirmat preşedintele ţării, care a mai spus că îi salută pe cei care lucrează la o astfel de Românie şi cu ei se simte „profund solidar”.

 

Un fag din Bucovina şi pământ din Cetate au plecat spre Alba Iulia

De la gazde, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi primarul Sucevei, Ion Lungu, Klaus Iohannis a primit o Plachetă „Iancu Flondor”, medalia „Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara” şi medalia „630 de ani de atestare documentară a Sucevei”.

Delegaţiei de la Alba Iulia, formată din preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, şi primarul oraşului, Mircea Hava, prezentă la Cetate, Flutur i-a oferit un vas din ceramică de Marginea, cu pământ din cetate, în care a fost sădit un fag, care urmează să fie transplantat la Alba Iulia. Primarul Hava s-a declarat profund emoţionat de darul primit, de „pământul stropit cu sânge de înaintaşi” şi martor la luptele localnicilor pentru libertate şi a spus că îşi doreşte ca România să crească „aşa cum au dorit cei care au făcut unirea acum 100 de ani”.

La finalul ceremoniei, preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Corala „Ciprian Porumbescu” pentru interpretarea imnului de stat şi a făcut fotografii împreună cu toţi cei prezenţi la Cetatea de Scaun. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drapelul României, dăruit de preşedintele României Cetăţii de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Drapelul României, dăruit de preşedintele României Cetăţii de Scaun a Sucevei2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de iaurt (yayla – rețetă originală turcească) Este unul dintre preparatele de care își amintesc cei ce au fost în vacanță pe la turci, dar se găsește și în bucătăria noastră dobrogeană, probabil tot din influență turcească. Este o ciorbă albă extrem de ușor de făcut, foarte... Citeşte