Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 154 (6864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Erori în lanţ

Două piste eronate ale procurorilor într-un caz de omor. Individul care a siluit şi ucis o bătrână rămâne necunoscut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta poliţiştilor judiciarişti şi a procurorului criminalist într-un caz de omor deosebit de grav a dat un rateu răsunător pentru a doua oară. După ce un suspect a fost ţinut după gratii 77 de zile şi apoi pus în libertate, din lipsă de probe, al doilea suspect, trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost achitat definitiv de instanţă, ca nevinovat.

Practic, la mai bine de patru ani de zile după ce o bătrână a fost agresată sexual şi ucisă, ancheta a ajuns din nou într-un punct mort. Individul sau indivizii care au siluit şi omorât o bătrână par a fi din ce în ce mai aproape de a scăpa de răspundere în acest caz.

 

O crimă terifiantă, descoperită târziu

Pe 22 mai 2014, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Milişăuţi, care se deplasa cu greutate, cu un cadru metalic, a fost găsită moartă în propria casă. Din ancheta ulterioară a rezultat că omorul a fost comis în principal în scop de jaf, femeia fiind ucisă pentru 700 de lei. Trupul neînsufleţit a fost găsit abia după cinci zile, un prim impediment important în anchetă.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, autorul a intrat în curtea casei bătrânei, de unde a luat un leaţ de aproximativ jumătate de metru.

Intrat în casă, autorul a început să caute prin încăperi, găsind după îndelungi căutări suma de 700 de lei. Agresorul i-ar fi aplicat bătrânei, care venise din grădină în casă, mai multe lovituri de pumni la nivelul feţei, victima căzând la pământ.

Din ancheta procurorului de caz rezultă că inculpatul a continuat să o lovească pe victimă şi s-a folosit şi de un electroşoc, lăsând mai multe urme de electrocutare pe corpul bătrânei, după care a încercat să întreţină relaţii sexuale cu ea. Supărat că nu a reuşit să facă sex, inculpatul i-a introdus bătrânei în vagin leaţul din gard.

Moartea victimei a fost violentă şi s-a produs din cauza asfixiei mecanice prin strangulare, sufocare, în timpul agresiunii sexuale.

Acesta ar fi pe scurt scenariul terifiantei crime. Cel care a fost trimis în judecată se numeşte Vasile Vlăduţ Puşcaşu şi avea 15 ani la data comiterii presupusei fapte. Minorul provine dintr-o familie de etnie romă din Arbore.

 

Suspect de omor la 15 ani: „Ei cred că mă pot băga aşa de uşor la puşcărie?”

Având în vedere violenţa omorului, pentru orice nepriceput apar semne de întrebare dacă toată grozăvia putea fi comisă doar de un copil de 15 ani. Este într-adevăr un minor problemă, care comitea furturi la acea vreme.

Acum două zile, Curtea de Apel Suceava a dat sentinţa care a dat peste cap ancheta procurorului criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Vasile Vlăduţ Puşcaşu a fost achitat de instanţe atât pentru infracţiunea de tentativă de viol urmată de moartea victimei, cât şi pentru tâlhărie calificată. 

În martie 2017, reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu Vasile Vlăduţ Puşcaşu. Declaraţiile acestuia capătă greutate acum, când nu s-a putut proba vinovăţia sa: „Nu cred că probele ADN sunt ale mele, când m-a audiat pe mine baba era deja îngropată... Ei cred că mă pot băga aşa de uşor la puşcărie?”

 

Ţinut 77 de zile după gratii. Toate mijloacele de probă împotriva sa au fost epuizate 

Povestea din acest caz este şi mai complicată, iar Puşcaşu a fost al doilea pus sub acuzare. Iniţial, Puşcaşu a dat declaraţii prin care îl învinuia pe Vasile Mădălin Paşcu, un tânăr de 21 de ani. Cei doi au furat împreună din locuinţe şi din magazine în perioada premergătoare omorului de la Milişăuţi.

Vasile Vlăduţ Puşcaşu, minor la acea vreme, a oferit detalii exacte despre scenele de groază din casa bătrânei omorâte, ceea ce i-a convins pe anchetatori că a fost la faţa locului. Varianta minorului a fost însă că el a participat doar la tâlhărie, iar agresorul şi ucigaşul bătrânei a fost Vasile Mădălin Paşcu. Acesta din urmă a fost arestat preventiv 77 de zile în acest dosar, iar după doi ani de anchetă a fost declarat nevinovat.

L-am întrebat pe Puşcaşu de ce a dat declaraţii care l-au incriminat pe tânărul cu care fura: „Am spus şi eu părerea mea, l-am luat şi pe el, eram nervos pe el că am picat la două furturi (n.r. - Vasile Mădălin Paşcu a dat declaraţii despre furturile comise împreună cu Puşcaşu). Am zis că dacă intru eu, intră şi el...”, sunt vorbele şocante ale tânărului, spuse în faţa unui reporter al Monitorului de Suceava.
Aşadar, Vasile Mădălin Paşcu a stat după gratii 77 de zile pentru această faptă de omor, timp în care toate expertizele ADN care s-au făcut nu l-au putut incrimina în vreun fel.

 

Cere despăgubiri pentru că a fost arestat în baza „aberaţiilor unui minor”

După ce Paşcua fost declarat nevinovat de procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, prin ordonanţă de clasare, avocatul său, Tudor Sălăgean, a deschis acţiuni în instanţă, prin care a cerut ca cel care a fost închis nevinovat să fie despăgubit. Toate instanţele au respins însă până acum acţiunea.

 

Avocatul Sălăgean acuză că Statul Român, prin instanţe, refuză să-i despăgubească pe cei închişi nevinovaţi

Avocatul Tudor Sălăgean şi-a motivat nemulţumirea şi a explicat de ce argumentele judecătorilor nu stau în picioare.

„Ni s-a respins acţiunea prin care solicitam daune de la Statul Român pentru cele 77 de zile petrecute în arest preventiv de către Paşcu Mădălin Vasile - nevinovat, doar pe baza aberaţiilor unui minor, Puşcaşu Vlăduţ, declarat acum şi el nevinovat. S-a invocat mult trâmbiţatul RIL – recurs în interesul legii - al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care, raportat la speţa noastră, organele statului trebuie mai întâi de toate să-şi stabilească propria culpă. În concret, procurorul de caz care a dispus clasarea lui Paşcu trebuie să-şi stabilească propria culpă ca mai apoi eventual să-i fie antrenată lui însuşi răspunderea patrimonială printr-o acţiune în regres formulată de statul român prin Ministerul Finanţelor. Altfel spus trebuie să-şi constate el însuşi vina ca apoi să şi plătească. Aşa ceva în practică şi în jurisprudenţă nu o să se întâmple niciodată”, a explicat avocatul.

Tudor Sălăgean a anunţat că oricum nu va renunţa şi va urma o acţiune pentru despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Poliţişti judiciarişti cu experienţă, plus un procuror criminalist, păcăliţi de un minor

Principala problemă rămâne că autorul sau autorii crimei, un omor tipic de maniac sexual, sunt liberi ca pasărea cerului. Un detaliu pe care trebuie să îl spunem este că nu este exclus ca spărgătorii de locuinţe Paşcu şi Puşcaşu să aibă legătură cu omorul, însă să nu există probe care să îi incrimineze. Ceea ce echivalează cu faptul că sunt nevinovaţi, strict din punct de vedere al legii.

Apar semne mari de întrebare despre cum s-a făcut această anchetă, despre cum s-au strâns probele şi mai ales cum de au putut poliţişti judiciarişti cu experienţă, plus un procuror criminalist, să fie pur şi simplu păcăliţi de un minor, care şi-a schimbat în mai multe rânduri declaraţiile, ba recunoscând omorul, ba dând vina pe Vasile Mădălin Paşcu, pentru ca apoi să nu mai recunoască nimic.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două piste eronate ale procurorilor într-un caz de omor. Individul care a siluit şi ucis o bătrână rămâne necunoscut.
 Vizualizări articol: 2774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Două piste eronate ale procurorilor într-un caz de omor. Individul care a siluit şi ucis o bătrână rămâne necunoscut4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei