Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 63 (6773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima lege

19 martie – Zi aniversară a Paşaportului Românesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, data de 19 martie este sărbătorită drept ziua aniversară a Paşaportului Românesc. Începând cu anul 2006, la această dată aniversăm documentul cu ajutorul căruia se face legitimarea la trecerea frontierelor, cu ajutorul lui certificându-ne identitatea, cetăţenia şi calitatea de titular.

Noţiunea de paşaport este menţionată pentru prima dată în Regulamentul Organic din Principatele Române în anul 1830, când a fost recunoscută

libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Data de 19 martie a însemnat însă prima lege modernă asupra paşapoartelor, promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 1758 din aceeaşi dată a anului 1912. Din acest motiv, în anul 2006, ministrul Administraţiei şi Internelor a aprobat ca data de 19 martie să fie instituită ca Zi Aniversară a Paşaportului Românesc.

De-a lungul vremii, au fost introduse mai multe tipuri de paşapoarte, de la cele diplomatice, apărute în 1920, la cele colective şi de serviciu, apărute în 1941, iar începând cu anul 1948 activitatea de eliberare a paşapoartelor a revenit în exclusivitate Ministerului Afacerilor Interne. Regimul sever al călătoriilor în străinătate a fost menţinut până în decembrie 1989. Ulterior, prin Decretul - Lege nr.10/1990 s-au desfiinţat vizele şi s-au liberalizat călătoriile cetăţenilor români în străinătate.

Începând cu 1 ianuarie 2005,activitatea de eliberare a paşapoartelor a trecut în subordinea instituţiei prefectului, în acel an fiind adoptată Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. De asemenea, începând cu 31 decembrie 2008 România, ca stat membru UE, a început să emită paşapoarte simple electronice.

Sistemul de emitere a noilor tipuri de paşapoarte a fost introdus în judeţul Suceava  la data de 23 noiembrie 2009. De atunci, prin ghişeele serviciului şi punctul de lucru mobil din municipiul Rădăuţi, s-au primit şi soluţionat 165.819 cereri pentru paşapoarte simple electronice şi 129.603 cereri pentru paşapoarte simple temporare. De asemenea, s-au verificat si aprobat 43.511 cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Din luna februarie a anului 2010 se pot depune documente, respectiv obţine paşapoarte simple electronice sau temporare şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate.

Aproape de finalul lunii februarie, Guvernul României a aprobat un proiect de lege care prevede extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor la 10 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi la 5 ani, pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 martie – Zi aniversară a Paşaportului Românesc.
 Vizualizări articol: 1389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
19 martie – Zi aniversară a Paşaportului Românesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei