Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 63 (6773)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vestigii istorice

Curtea Domnească ar putea fi reabilitată parţial din fonduri norvegiene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vestigiile istorice ale Curţii Domneşti, începută în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuată de Alexandru cel Bun şi finalizată în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, ar putea fi puse în valoare prin accesarea de fonduri norvegiene.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că, după numeroase încercări de atragere a finanţărilor necesare pentru punerea în aplicare a proiectului de reabilitare şi punere în valoare a ruinelor Curţii Domneşti, cele mai mari speranţe vin dinspre granturile EEA, în special din fondurile puse la dispoziţie de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

„Intenţia noastră este să accesăm aceste fonduri oferite de Guvernul norvegian.

Sunt mai multe priorităţi – inovare, cercetare, incluziune socială, mediu, energie, cultură. La cultură intenţionăm să promovăm un proiect de punere în valoare a Curţii Domneşti. Suntem în discuţii cu partea norvegiană, să vedem ce condiţii impune ghidul lor de finanţare, să putem face măcar o primă parte de reabilitare a vestigiilor istorice”, a declarat Ion Lungu.

Anterior, municipalitatea suceveană a mai avut o încercare de atragere de fonduri norvegiene pentru reabilitarea Curţii Domneşti, dar s-a renunţat, deoarece fondurile alocate erau limitate la maximum 5 milioane de euro, în vreme ce proiectul realizat de spaniolii de la Arena necesita finanţări de 17 milioane de euro pentru a fi pus în practică.

„Să vedem cât putem accesa, iar în funcţie de asta să avem bani prinşi în buget pentru studiile de consultanţă pentru reabilitarea parţială a sitului Curţii Domneşti”, a adăugat Ion Lungu, care speră să obţină o finanţare de 5 milioane de euro, din totalul de 15 milioane de euro care sunt oferiţi la nivel naţional.

Termenul limită de depunere a proiectului este 31 decembrie 2018.

Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor din centrul Sucevei se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea Domnească ar putea fi reabilitată parţial din fonduri norvegiene.
 Vizualizări articol: 1641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Curtea Domnească ar putea fi reabilitată parţial din fonduri norvegiene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei