Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 19 (6729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pas important

Bugetul Sucevei pe 2018, aprobat cu voturile a două treimi din Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local Suceava, bugetul pe 2018, a fost aprobat cu voturile a trei din cele patru formațiuni politice reprezentate în deliberativul sucevean, iar ca număr, de două treimi din consilieri.

Bugetul local al municipiului Suceava pentru acest an este de 314 milioane de lei, din care 223,6 milioane de lei la secțiunea de funcționare și 90.5 milioane de lei la dezvoltare, inițiatorul proiectului, primarul Ion Lungu, concluzionând că „și anul acesta avem un buget al dezvoltării, aproape 30% din total fiind alocat în acest sens”.

Trebuie spus că, din banii de la dezvoltare, 15,2 milioane de lei reprezintă împrumuturile interne care vor fi accesate.

În același timp, bugetul pe 2018 este mai mic cu 107 milioane de lei față de cel din 2017, diferența fiind pierdută din reducerea impozitării pe venit, de la 16% la 10%, la nivel național, plus că de anul acesta, salariile profesorilor nu mai trec prin bugetul municipalității, ci se plătesc direct de stat, prin Finanțe.

Pentru prima oară, bugetul Sucevei este unul participativ, în urma dezbaterilor publice organizate pe cartiere cetățenii alegând proiectele care să fie realizate din cei 500.000 de lei alocați pentru fiecare zonă în parte.

În total sunt alocate 3,5 milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru modernizarea  străzii Viitorului, care face legătura între Slătioarei și Victoriei, în Obcini, pentru amenajarea de locuri de parcare în Zamca, mansardarea Școlii Nr. 8 în cartierul George Enescu, reabilitarea parcării și parcul MPO în Centru, reabilitarea celui mai mare loc de joacă din cartier, de la Asoc. 32, în Burdujeni, asfaltarea a două străzi – Crângului și Ștefan Luchian, în Burdujeni Sat, modernizarea străzilor „de pământ” Barbu Delavrancea și Micșunelelor, în Ițcani.

Edilul sucevean a prezentat în plen principalele proiecte propuse spre finanțare în acest an, unele continuând investiții demarate anul trecut, altele fiind noi.

În 2018 bugetul alocat învățământului este de 3 milioane de euro, din care un milion de euro datorii, iar două milioane pentru reparații și investiții noi.

Consilierii PSD au dat un vot negativ proiectului, considerând că este un „buget al stagnării, nu al dezvoltării”, după cum a remarcat Vasile Mocanu, liderul grupului social democrat, care a adus o serie de critici vizavi de întocmirea acestuia.

În schimb, aleșii ALDE au dat vot favorabil, venind totuși cu o serie de solicitări punctuale, justificate, în principal pe partea de infrastructură rutieră, majoritatea fiind doleanțe ale oamenilor din mai multe zone ale Sucevei.

„E ca acasă, multe vrem și noi să facem, dar suntem limitați și la bani. Dar ținem cont de toate problemele ridicate și ni le asumăm, în mare parte”, a spus primarul Ion Lungu, care, odată cu aprobarea bugetului pe anul în curs, are mână liberă la demararea proiectelor și licitațiilor necesare pentru îndeplinirea obiectivelor trasate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul Sucevei pe 2018, aprobat cu voturile a două treimi din Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul Sucevei pe 2018, aprobat cu voturile a două treimi din Consiliul Local0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei