Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a înregistrat, ieri, un număr record de pacienți în ambulatoriul de specialitate: până la amiază au fost circa 600 de pacienți la cabinetele medicilor specialiști din spital. Lor li s-au adăugat alți 71 de pacienți care s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în intervalul orar 8.00-12.00.
Managerul instituției medicale, Vasile Rîmbu, a declarat că cele mai multe prezentări s-au înregistrat cu afecțiuni care țin de neurologie, gastroenterologie, boli infecțioase și ortopedie, precum și la pediatrie, în corelație cu sezonul rece (acutizarea unor afecțiuni cronice, căderi pe gheață, viroze respiratorii etc.). De altfel, secțiile menționate anterior sunt ocupate la capacitate maximă, potrivit lui Rîmbu.
Practic, pe cele 5 hectare, cât este suprafața desfășurată a spitalului, este un flux continuu de sute de oameni – pacienți internați, bolnavi din ambulator și din UPU, personal medical și vizitatori. ”Între cele două corpuri de spital, Spitalul Nou și Spitalul Vechi, ambulanța circulă încontinuu, fie pentru a transporta pacienți dintr-o parte în alta, fie pentru a aduce medicii de acolo rapid la consultații în UPU”, a declarat Vasile Rîmbu.
Managerul a subliniat că până acum spitalul nu a fost în situația de a refuza internarea unor pacienți și că, în condițiile în care afluxul de bolnavi se menține la fel de ridicat, ”pacienții vor fi repartizați în secții mai puțin accesate”.
Construcția noului ambulatoriu va începe în acest an
În mod obișnuit, în ambulator se prezintă între 300 și 400 de pacienți pe zi.
Creșterea numărului de prezentări susține încă o dată necesitatea extinderea ambulatoriului spitalului, a cărui construcție este planificată să înceapă în acest an.
Conform proiectului, această policlinică a spitalului se va construi în curtea ”Spitalului Nou”, în spatele Unității de Primiri Urgențe. Lista de dotări pentru cele aproximativ 30 de cabinete a fost deja aprobată de deliberativul județean încă de anul trecut.
Vasile Rîmbu a subliniat că în viitorul ambulatoriu, care va fi o clădire pe 6 niveluri, cu o suprafață de 4.000 metri pătrați, programul la cabinete va fi organizat pe două schimburi, mai ales pe specializările suprasolicitate, cum sunt neurologia, gastroenterologia, cardiologia sau urologia. De asemenea, cabinetele de consultații pentru copii vor fi separate de cele pentru adulți.
În proiectul pregătit de spital, în noul ambulatoriu toate secțiile spitalului vor fi reprezentate cu modul complet: cabinet de consultații, sală de așteptare, sală de tratament și spațiu pentru internare de zi, cu două, trei paturi, astfel încât un pacient tratat în aici să poată rămâne 12 ore sub supraveghere în spital. Noua clădire va fi D+P+4 E, construită în trepte pentru a nu umbri clădirile vecine și va avea comunicare cu toate celelalte pavilioane. Valoarea investiției este de 4,2 milioane de euro, cu finanțare de la spital, administrația județeană, locală și Ministerul Sănătății. Termenul de finalizare a investiției și dare în folosință este anul 2019.