Un mic grup de voluntari din municipiul Suceava, printre care și elevi de la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, a donat suma de 550 de euro pentru Ileana Micuțaru, o fetiță în vârstă de 7 ani și 5 luni, din localitatea Poiana Micului, care suferă de fibroză chistică (mucoviscidoză) și are nevoie de transplant de plămâni. Intervenția trebuie efectuată la clinica AKH din Viena. Pe lângă această sumă de bani, Ileana a mai primit de la voluntari un ghiozdan cu rechizite, jucării și dulciuri. Voluntarii sunt reuniți sub numele ”Dăruim împreună zâmbete” și pot fi contactați pentru a participa la campaniile umanitare în care se implică, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/D%C4%83ruim-%C3%Aempreun%C4%83-z%C3%A2mbete-1684591295186276/.
Cei care doresc să o sprijine direct pe Ileana pot dona bani în conturile sunt: RO 77 BRDE 340SV65689873400 (euro) și RO 91 BRDE 340SV65754583400 (lei), deschise pe numele mamei ei, Micuțaru Dispina.
Mama Ilenei ne-a declarat, ieri, că până acum oamenii care au dorit să-i ajute au donat suma de 41.000 de lei și 2.000 de euro.
Reamintim că spitalul AKH din Viena a acceptat să-i efectueze Ilenei transplantul în 2018, iar Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Suceava, va deconta costul operației și transportul copilului, care se ridică la aproximativ 120.000 de euro. Analizele preliminare, transportul mamei și cazarea acesteia pe durata spitalizării fetiței nu sunt însă acoperite de stat și familia Micuțaru nu-și permite aceste cheltuieli. De aceea părinții fac apel la toți cei care pot ajuta la salvarea fetiței.
Transplantul de plămâni îi prelungește fetiței speranța de viață cu 20 de ani
Ileana este în clasa I și are probleme respiratorii de la vârsta de 24 de zile. După un an de investigații și analize medicii au diagnosticat-o cu mucoviscidoză, o boală genetică ce îi afectează plămânii, pancreasul, intestinele și ficatul. În primul an după diagnostic, a avut nevoie de spitalizare și tratament în fiecare lună. Din al doilea an, a mers la spital la fiecare două luni, iar acum vine trimestrial.
Medicul pediatru care se ocupă de ea în Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Elena Tătăranu, afirmă că problema majoră cu care se confruntă acești pacienți este cea a infecțiilor respiratorii repetate. ”Transplantul de plămâni îi prelungește speranța de viață cu 20 de ani. Este o boală cronică, la care nu există decât tratament de susținere. Fără transplant poate trăi maximum până la 30 de ani”, a explicat dr. Tătăranu.
Ileana este singurul pacient din județ, dintre cei aproximativ 10 cu fibroză chistică, declarat eligibil pentru transplant pulmonar, conform directorului adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Majoritatea celorlalți pacienți sunt adulți și nu au recomandare pentru această formă de tratament. Potrivit specialiștilor, transplantul de plămâni este recomandat în general doar persoanelor care prezintă afecțiuni severe ale plămânilor, deoarece riscurile supunerii la o operație de genul acesta pot fi mai mari decât beneficiile. Cel mai mare risc este ca organismul copilului să respingă plămânii străini.
”Toate documentele au fost trimise la AKH și suntem în contact permanent cu șeful Agenției Naționale de Transplant, cu domnul profesor Radu Deac. Am derulat cu fetița un program pentru înlăturarea factorilor care nu permit transplantul (tratamentul cariilor dentare, al hipocalcemiei etc.) și rezultatele investigațiilor au fost trimise tot timpul la prof. Deac. Sperăm ca familia să reușească să strângă banii de care mai au nevoie”, a mai spus dr. Zorescu.
În momentul în care spitalul austriac va anunța la București data la care este programată Ileana pentru transplant, familia Micuțaru va trebui să aibă în cont suma care să le permită acoperirea costurilor asociate intervenției chirurgicale.



