Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 19 (6729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Urmărit internaţional

Tâlharul criminal condamnat la 14 ani de închisoare şi dispărut după ce a fost eliberat a fost prins în Spania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat dat în urmărire internaţională de autorităţile române, condamnat pentru tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, a fost depistat în urma colaborării dintre poliţiştii români şi autorităţile spaniole. În urma unei informaţii deţinute de poliţiştii suceveni, Marian Costel Stan, în vârstă de 34 de ani, din comuna Pătrăuţi, a fost săltat de autorităţile spaniole la data de 11 ianuarie 2018 şi încarcerat în Spania, urmând ca, în baza mandatului de urmărire internaţională emis pe numele său de autorităţile române, să fie extrădat în România. El se sustrăgea de la executarea unei pedepse de 14 ani de închisoare, în urma comiterii în anul 2016 a unei infracţiuni de tâlhărie calificată, urmată de moartea victimei.

 

De la tâlhării repetate la omor nu a fost decât un singur pas

Marian Costel Stan a făcut parte dintr-o grupare de tâlhari care a atacat de-a lungul timpului mai mulţi vârstnici în case, atacurile fiind deosebit de violente. Pedeapsa de 14 ani de închisoare este doar pentru una dintre fapte, o tâlhărie terminată tragic, cu moartea unui bărbat în vârstă de 66 de ani, din Botoşani. La 21 aprilie 2016, bărbatul de 66 de ani, din Corni – Botoşani, a fost găsit mort în curtea locuinţei sale, cu leziuni prin agresiune. Din cercetări a rezultat că bărbatul a surprins doi indivizi din Pătrăuţi la furat, iar unul dintre aceştia l-a lovit cu un obiect contondent în cap, leziunea fiindu-i fatală sexagenarului. În acest dosar au fost trimişi în judecată Marian Costel Stan, ca autor al loviturii fatale, şi Costel Tican, în vârstă de 35 de ani, tot din Pătrăuţi, complice. Stan mai este judecat, alături de trei complici, şi pentru alte fapte de tâlhărie calificată comise în judeţul Suceava. Modul de operare a fost de fiecare dată foarte violent: bătrânii au fost atacaţi în case şi deposedaţi prin violenţă de bunuri. Victimele au fost legate de scaune şi lovite cu obiecte contondente, fiind terorizate în propria casă. În cazul tragic de la Botoşani, Stan a fost trimis în judecată pentru tâlhărie urmată de moartea victimei, primind 14 ani de închisoare. La tot acest „CV” mai trebuie adăugat că Marian Costel Stan este recidivist, fiind condamnat pentru mai multe furturi şi tâlhării. 

 

Tâlharul le-a scăpat printre degete autorităţilor române

Bărbatul de etnie romă din comuna Pătrăuţi a fost scăpat printre degete de autorităţile judiciare române, într-un caz care ar fi trebuit să declanşeze anchete pentru pedepsirea celor care au greşit. Aflat luni de zile în arest preventiv, Marian Costel Stan a fost condamnat la 14 ani de închisoare, după ce una dintre tâlhării a dus la moartea victimei. Incredibil este că, până a fi condamnat definitiv, Marian Costel Stan a obţinut o eliberare provizorie din arest şi a dispărut. La15 decembrie 2016, când se afla încă în Penitenciarul Botoşani, arestat preventiv şi condamnat la 14 ani de închisoare, fără ca pedeapsa să fie definitivă, Marian Costel Stan a înaintat Curţii de Apel Suceava, unde urma să se judece recursul, o contestaţie. În aceasta individul punea faptele sale pe seama consumului de alcool şi a sărăciei crunte, aproape dând vina pe cei doi copii ai săi pentru că a comis furturi. Cât despre tâlhăria terminată cu moartea victimei, Stan scria că era întuneric şi a lovit fără a realiza ce face. Stan se căia pentru faptele sale şi cerea îndurare, adică o reducere a pedepsei.La finalul lunii martie 2017 condamnarea sa la 14 ani de închisoare a rămas definitivă, însă Stan nu a mai fost de găsit, fiind dat în urmărire generală şi apoi internaţională. În intervalul 15 decembrie 2016- 30 ianuarie 2017, cel acuzat de tâlhărie urmată de moartea victimei dispăruse. El obţinuse o eliberare provizorie, un fel de învoire, în baza unui document medical, în care arăta că una dintre fiicele sale are o boală gravă şi trebuie dusă la un spital universitar. El a fost dat în urmărire generală de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, fotografia sa fiind publicată pe site-ul oficial al Poliţiei Române.

 

Cum a avut loc prinderea tâlharului ascuns în Spania

Pentru prinderea celui dat în urmărire internaţională a fost nevoie de colaborarea strânsă dintre poliţiştii români şi autorităţile spaniole. O informaţie culeasă de poliţiştii suceveni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale arăta faptul că Marian Costel Stan se ascundea de o bună bucată de timp într-o locuinţă din localitatea Madrigueras din Spania. În urma localizării şi filării acestuia, în dimineaţa zilei de 11 ianuarie, în jurul orei 08.00, angajaţi ai Direcţiei Generale a Gărzii Civile  a Regatului Spaniol l-au ridicat pe Stan, în baza mandatului internaţional emis de autorităţile române. El a fost încarcerat într-un penitenciar, fiind demarate deja formalităţile de extrădare a acestuia. În acelaşi timp mandatul emis de autorităţile române trebuie acum confirmat de Curtea de Apel din Spania. Schimbul de date şi informaţii cu autorităţile spaniole s-a realizat prin intermediul ataşatului de afaceri interne român, acreditat la Madrid. Cel mai probabil, la începutul lunii februarie, Marian Costel Stan va fi adus sub escortă în România, unde urmează să ispăşească pedeapsa la care a fost condamnat definitiv şi să aştepte pedepsele în alte dosare în care a fost trimis în judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tâlharul criminal condamnat la 14 ani de închisoare şi dispărut după ce a fost eliberat a fost prins în Spania.
 Vizualizări articol: 2940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tâlharul criminal condamnat la 14 ani de închisoare şi dispărut după ce a fost eliberat a fost prins în Spania5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei