Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 nov 2017 - Anul XXII, nr. 260 (6676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aducere aminte

Cei 29 de militari români morţi în misiuni internaţionale, comemoraţi la monumentul eroului Ioan Grosaru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ansamblul monumental de la mormântul eroului Ioan Grosaru de la Păiseni - Cornu Luncii, suceveanul mort acum zece ani de zile în misiune în Irak, a găzduit, sâmbătă, 11 noiembrie, un nou moment comemorativ de ţinută. În ziua de 11 noiembrie, care marchează data la care România pierdea primul militar în misiunile de menţine a păcii (pe 11 noiembrie 2003, slt. (p.m.) Iosif-Silviu Fogoraşi a murit în teatrele de operaţii din Afganistan), la Păiseni au fost comemoraţi cei 29 de militari români care au murit în misiuni internaţionale din 2003 încoace.

Abia prin Legea 150/2014, care a modificat şi completat OUG nr. 82/2006, România a început să recunoască meritele personalului armatei participant la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, iar ziua aleasă a fost 11 noiembrie. 

Sâmbătă, la Păiseni, au susţinut momente artistice membrii Fundaţiei “Ştefan cel Mare” din comuna Baia, conduşi de profesorul Vasile Popa. Invitaţi şi prezenţi la eveniment au fost elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, precum şi cei ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

Asistenţa a fost formată din rude, numeroşi consăteni ai eroului, precum şi din camarazi ai acestuia din Batalionul 32 Infanterie "Mircea".

Momentele artistice au fost asigurate de tineri interpreţi ai cântecului popular din zonă, Petronela Popa, Narcisa Ciuhan şi Ioan Plăcintă.

 

Crucea monumentală de 15 metri care străjuieşte mormântul eroului Ioan Grosaru

Despre semnificaţia şi importanţa evenimentului au prezentat alocuţiuni m.m. (r) Dumitru Davidel - vicepreşedinte de onoare al Filialei Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, şi primarul comunei Cornu Luncii, inginerul Gheorghe Fron.

Cei doi sunt oamenii care s-au legat cel mai mult în ultimii ani de păstrarea memoriei eroului Ioan Grosaru.

Poate cel mai important proiect realizat de aceştia este crucea monumentală, de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, care străjuieşte mormântul eroului Ioan Grosaru din luna septembrie a acestui an, când s-au organizat manifestările de pomenire a zece ani de la moartea acestuia.  

În cadrul evenimentului de sâmbătă, în semn de respect şi preţuire pentru promovarea voluntariatului şi a coeziunii sociale în calitate de participant la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, au fost înmânate distincţii unui număr de nouă militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, de către secretarul executiv al Filialei Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r) Constantin Crăciun.

Participanţii  au avut ocazia să vizioneze şi fotoexpoziţia Itinerantă „Eroul Necunoscut - Simbol al Eroismului Naţional”, realizată de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, aflată în această perioadă în judeţul nostru şi expusă la Muzeul de Istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei 29 de militari români morţi în misiuni internaţionale, comemoraţi la monumentul eroului Ioan Grosaru.
 Vizualizări articol: 1754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cei 29 de militari români morţi în misiuni internaţionale, comemoraţi la monumentul eroului Ioan Grosaru5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei