Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 nov 2017 - Anul XXII, nr. 260 (6676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Teste gratuite pentru diabetici, astăzi, la Spitalul de Urgenţă Suceava, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ambulatoriul de Diabet din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava testează astăzi gratuit hemoglobina glicozilată pentru pacienţii diabetici, marcând astfel Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului. 

Coordonatorul ambulatoriului de Diabet din cadrul Spitalului Județean Suceava, dr. Claudiu Cobuz, a declarat că ambulatoriul va marca această zi prin dozarea gratuită a hemoglobinei glicozilate pentru persoanele cu diabet zaharat. „Aceste persoane știu că au alături echipa medicală de îngrijire, care are nu numai un rol strict curativ, ci şi educativ, care induce comportamente pozitive, care motivează pentru respectarea indicaţiilor, ajută în integrarea familială şi socială”, a spus dr. Claudiu Cobuz. El a amintit că în cadrul Spitalului Județean de Urgenţe Suceava există un ambulatoriu de specialitate pentru pacienții cu diabet zaharat, cu patru cabinete de consultaţii, o sală de așteptare încăpătoare și o sală de educaţie. „Viaţa cu diabet este o provocare. Tratamentul diabetului zaharat este complex, cu necesitatea unor schimbări semnificative asupra stilului de viaţă. Boala în sine, complicaţiile ei acute şi cronice, cât şi tratamentul ei pot avea impact nu numai asupra persoanei cu diabet, ci şi asupra familiei acesteia. Autocontrolul de succes reuşeşte adaptarea diabetului pentru a se potrivi stilului de viaţă al pacientului, şi nu adaptarea stilului de viaţă pentru a se potrivi diabetului”, a spus dr. Claudiu Cobuz.

 

Un tânăr sucevean cu diabet a reușit să urce pe Mont Blanc

El a ținut să sublinieze faptul că există numeroase persoane cu diabet zaharat care au demonstrat că se poate trăi cu această boală, ba mai mult, se pot realiza performanțe în mai multe activități. Dr. Claudiu Cobuz a dat ca exemplu un pacient tânăr cu diabet zaharat, aflat în evidenţa Cabinetului de diabet din cadrul Spitalului Județean Suceava, sub tratament zilnic cu patru injecţii de insulină, cu pasiune pentru mişcare în aer liber, care a reuşit recent ascensiunea pe Mont Blanc, până la 4800 de metri. „Acest tânăr pacient din Suceava, care a dorit să rămână anonim, este exemplul pentru una din cele mai frumoase experiențe umane. Dincolo de scheme terapeutice şi ghiduri de tratament, promovarea acestor experiențe normalizează viaţa persoanelor cu diabet zaharat în faţa oricăror solicitări şi plăceri ale vieţii”, a spus dr. Claudiu Cobuz.

 

DSP avertizează că a crescut numărul de cazuri de diabet

Statistica Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că în judeţ s-au înregistrat 367 de cazuri noi de diabet în trimestrul al III-lea al acestui an, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 363 de cazuri noi de diabet. În 48 de cazuri, persoanele nou diagnosticate sunt insulino-dependente.

În primele nouă luni ale anului 2017, s-au înregistrat 1.307 cazuri noi de diabet în judeţul Suceava, într-o uşoară creştere faţă de 1.265 de cazuri noi de diabet depistate în acelaşi interval al anului 2016.

În trimestrul al III-lea din anul 2017, în judeţul Suceava se aflau în evidenţe 28.581 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, dintre care 3.519 insulino-dependenţi şi 25.062 insulino-independenţi, iar din totalul celor rămaşi în evidenţele cabinetelor de nutriţie şi diabet, 15.079 de persoane sunt din mediul rural şi 13.502 din mediul urban.

Prin urmare, numărul persoanelor cu diabet aflate în evidenţe a crescut în trimestrul al III-lea din 2017 cu peste 1.200 faţă de perioada similară a anului 2016, când se aflau în evidenţe 27.345 de pacienţi.

 

Peste 26,35 de milioane lei, în acest an, la Suceava, pentru programul de diabet

Pentru derularea în judeţul Suceava a programului naţional de diabet s-au alocat în acest an peste 26,35 de milioane lei, conform purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean.

Diabetul zaharat este o afecţiune metabolică ce este caracterizată prin hiperglicemie cronică, produsă de un defect al secreţiei insulinei, al acţiunii insulinei sau prin ambele mecanisme.

Printre factorii de risc care favorizează dezvoltarea diabetului zaharat se numără istoricul familial pozitiv pentru diabet zaharat, prezenţa hiperglicemiei în antecedente, sedentarismul, obezitatea şi hipertensiunea arterială.

Înregistrarea valorilor glicemice mari pentru un timp îndelungat poate conduce la apariţia complicaţiilor cronice, printre acestea fiind neuropatia periferică senzitivo-motorie, arterita, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică ce poate determina afectarea funcţiei rinichilor, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut.

Complicaţiile vasculare ale diabetului se tratează, de câţiva ani, şi la Spitalul de Urgenţă Suceava, compartimentul de profil înregistrând rezultate notabile. Organizarea la spital a celei de a IV-a ediţii a workshopului pe tema piciorului diabetic, sub denumirea “ Workshop & Hands-On şi tratamentul minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic”, în perioada 16-17 noiembrie a.c., se înscrie, de asemenea, în seria de acţiuni ce marchează Ziua Mondială a Diabetului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste gratuite pentru diabetici, astăzi, la Spitalul de Urgenţă Suceava, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului.
 Vizualizări articol: 2438 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Teste gratuite pentru diabetici, astăzi, la Spitalul de Urgenţă Suceava, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei