Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 oct 2017 - Anul XXII, nr. 228 (6644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luare de mită

Comisarul-şef Nelu Fediuc, condamnat într-un prim dosar, după un proces de trei ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Nelu Fediuc, fost nume mare în poliţia de frontieră din judeţul nostru, actualmente ieşit la pensie, şi-a aflat prima sentinţă în unul din cele două dosare în care este judecat. După un proces foarte complicat, cu zeci de termene, început pe 10 octombrie 2014, magistraţii de la Tribunalul Suceava l-au găsit vinovat pe Nelu Fediuc pentru mai multe infracţiuni de luare de mită şi i-au stabilit o pedeapsă rezultată de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere, pe o durată de încercare de nu mai puţin de 5 ani şi 6 luni de zile. De precizat că Fediuc a fost și achitat pentru câteva din capetele de acuzare, cele legate de infracțiuni de influențare a declarațiilor și tentativă de abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, l-au acuzat pe Nelu Fediuc de patru infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de influenţare a declaraţiilor şi o infracţiune de tentativă de abuz în serviciu.

Sentinţa Tribunalului Suceava de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel, la instanţa superioară.

 

De la favoruri sexuale, la denunţuri „grele”

Acest dosar a plecat de la una dintre protejatele comisarului-şef Nelu Fediuc, o femeie din Republica Moldova, despre care Monitorul de Suceava a scris în exclusivitate în august 2008.

Pentru a-i permite moldovencei să tranziteze frontiera din Ucraina spre România, prin PTF Siret, Fediuc i-ar fi cerut câte 200 de dolari lunar. Afacerea a mers ca pe roate în acest interval, iar în afara banilor, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a obţinut şi favoruri sexuale. Înţelegerea a „crăpat” în iunie 2008, iar câteva săptămâni mai târziu femeia a depus o plângere la DNA Suceava în care povestea cu lux de amănunte tot ce s-a petrecut.

Nelu Fediuc a reuşit să afle despre această sesizare, iar prin ameninţări şi metode de intimidare şi corupere a încercat s-o determine pe moldoveancă să-şi retragă plângerea. Pentru că nu a avut succes, în septembrie 2008 a căutat-o din nou pe fosta parteneră de sex şi afaceri şi i-a oferit 12.000 de euro pentru a dezminţi public acuzaţiile aduse împotriva lui.

Pentru că s-a simţit umilită din punct de vedere sexual în cele şase luni cât a colaborat cu Nelu Fediuc, femeia a refuzat să-şi retragă plângerea.

Au urmat apoi şi alte capete de acuzare de luare de mită care s-au adunat la dosar.

 

Judecat de trei ani într-un alt dosar, de dimensiuni mult mai mari

Nelu Fediuc mai este judecat şi într-un dosar de constituire de grup infracţional organizat, în care sunt în total 34 de inculpaţi. Este vorba de un mare dosar de contrabandă, în care Fediuc este acuzat că avea rolul de protector direct. Şi acest proces se află în fază de judecată din anul 2014, fiind pe rolul Tribunalului Suceava.

Procurorii susţin că reţeaua a fost pusă pe picioare de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândeşti. Din grupare mai făceau parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi un anume Paul Constantin Ciorneschi. Introducerea ilegală în ţară a circa 300.000 de pachete de ţigări ar fi fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al comisarului-şef Nelu Fediuc, care la acea vreme deţinea funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Gruparea a acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.581.302 lei.

Nelu Fediuc şi ceilalţi inculpaţi se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-şef Nelu Fediuc, condamnat într-un prim dosar, după un proces de trei ani.
 Vizualizări articol: 6103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Comisarul-şef Nelu Fediuc, condamnat într-un prim dosar, după un proces de trei ani4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei