Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2016 - Anul XXI, nr. 245 (6358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decizie instanţă

Penticostalii din Horodnic de Sus şi-au pierdut biserica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii penticostali din Horodnic de Sus au rămas fără casa de adunare, după ce terenul pe care a fost ridicată în 1990 a fost revendicat şi câştigat în instanţă de o familie de avocaţi din Rădăuţi. Primarul comunei, Petrică Valentin Luţă, ne-a declarat, ieri, că documentaţia pentru eliberarea titlului de proprietate pe numele celor care au câştigat terenul a fost depusă la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi singura posibilitate ca penticostalii să-şi păstreze biserica este să accepte plata sumei de 100.000 de euro pentru aproximativ 8 ari de teren, cerută de proprietari. ”Încă negociază. Familia Cojocaru cere 100.000 de euro, ei (n.r. penticostalii) oferă maximum 10.000 de euro. Dacă proprietarul vrea să demoleze biserica, trebuie să deschidă altă acţiune”, ne-a declarat primarul Luţă.

El a spus că biserica penticostală a fost ridicată în 1990, pe un teren care la acea vreme a fost alocat de primărie. Suprafaţa iniţială a fost de 250 de metri pătraţi, majorată de Consiliul Local la 829 de metri pătraţi, după apariţia Legii nr. 18/1990. Revendicările de terenuri de după apariţia legilor fondului funciar au făcut să fie restituit dreptul de proprietate şi pentru tatăl avocatei din Rădăuţi şi acesta să fie pus în posesie în 1992, dar fără terenul de sub biserică.

 

Primăria din Horodnic de Sus, obligată să plătească daune combinatorii de 29.000 de lei

Tatăl avocatei a murit în 1998 şi, spune primarul Luţă, în toată această perioadă nu ar fi cerut niciodată să fie pus în posesie cu terenul de sub biserică. În acelaşi timp, însă, nici nu a făcut vreun act de donaţie către aceasta. După decesul bătrânului, fiica acestuia, avocată la Baroul Rădăuţi, a dorit să intre în posesia întregului teren moştenit şi nu a precupeţit nici un efort pentru asta. S-a judecat cu comisia locală de fond funciar, Biserica Penticostală şi cu Comisia Judeţeană de fond funciar şi a câştigat definitiv şi irevocabil. Instanţa a anulat titlul de proprietate, adeverinţa şi procesul verbal de punere în posesie care au stat la baza eliberării titlului de proprietate pentru Biserica Penticostală şi, în plus, a obligat Primăria Horodnic de Sus să plătească 29.000 de lei daune combinatorii, conform primarului Luţă.

Acesta ne-a declarat că primăria a plătit deja această sumă. Primarul a mai spus că până acum biserica nu a ajuns la un acord cu proprietarii, suma cerută de aceştia din urmă pentru terenul de sub casa de adunare fiind de 10 ori mai mare decât cea pe care credincioşii penticostali din Horodnic de Sus ar fi dispuşi să o achite pentru a-şi păstra locul de rugăciune. În aceste condiţii, este foarte probabil ca proprietarii terenului să obţină şi un ordin de demolare a clădirii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Penticostalii din Horodnic de Sus şi-au pierdut biserica.
 Vizualizări articol: 6776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Penticostalii din Horodnic de Sus şi-au pierdut biserica4.655

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei