Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2016 - Anul XXI, nr. 245 (6358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Datorii

Aproximativ 7.000 de profesori suceveni aşteaptă recuperarea unor drepturi băneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 7.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sucevean ar putea primi sume de bani frumuşele până la finele acestui an, după ce Ministerul Educaţiei a promis, în cursul zilei de ieri, că vaface plata dobânzilor aferente drepturilor salariale din 2008-2011. Sumele pe care oamenii şcolii trebuie să le primească pornesc de la câteva sute de lei şi ajung chiar la 3.000-3.500 de lei.

Circa 100 de profesori din 11 judeţe, printre care şi Suceava, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au pichetat ieri Ministerul Educaţiei, pentru a cere oficialilor de la Bucureşti plata dobânzilor pe care angajaţii din educaţie le-au câştigat în instanţă.

În urma unor discuţii, liderii de sindicat şi ministrul Mircea Dumitru au încheiat un acord privind plata dobânzilor.

„S-a convenit că Ministerul Educaţiei va solicita inspectoratelor şcolare până la data de 21 octombrie să înainteze ministerului o situaţie privind cuantumul sumelor necesare unităţilor de învăţământ pentru plata acestor dobânzi, conform hotărârilor judecătoreşti. Ministerul Educaţiei, după ce va centraliza sumele primite de la inspectoratele şcolare, le va înainta Ministerului Finanţelor Publice în vederea soluţionării problemelor”, a arătat prof. Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava. Acesta a mai subliniat că ministrul de resort a menţionat că va încerca să rezolve situaţia până la finele acestui an.

Aceste dobânzi trebuie achitate de statul român din cauza faptului că Guvernul a eşalonat plata unor sume din sentinţe judecătoreşti privind diferenţe salariale rezultate din neaplicarea Legii 221/2008 şi a Legii 330/2009.

Plata restanţelor salariale s-a făcut către profesori eşalonat, pe parcursul mai multor ani.Angajaţii din învăţământ au câştigat în instanţă plata dobânzilor legale corespunzătoare sentinţelor afectate de eşalonare.

 

Diminuarea salariilor contabililor şi secretarilor a rămas fără rezolvare

Profesorii prezenţi ieri la Bucureşti şi-au exprimat la Ministerul Educaţiei şidezacordul total faţă de HG 582/2016 prin care salariile contabililor şi ale secretarilor s-au diminuat major, solicitând de urgenţă remedierea acestei situaţii.

„Rezolvarea acestei situaţii este la prim-ministru. Nu abandonăm situaţia, sperăm să se rezolve prin noua Lege a salarizării”, a mai spus Giani Leonte.

La nivel naţional, lefurile a mii de angajaţi au scăzut cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei după ce a fost aplicată ordonanţa de corectare a salariilor din sistemul bugetar, de la finele acestei veri. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli, în cazul în care instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii.

„Aşa cum anticipam, actuala HG 582/2016 care vizează aplicarea <corecţiilor> în sistemul de salarizare bugetar vine şi cu scăderi de salarii la secretarii şi contabilii din unităţile de învăţământ care au între 19 şi 29 de clase/grupe. Din evaluările noastre şi din informaţiile transmise de colegii din unităţile de învăţământ, diminuările sunt între 200 şi 500 de lei. Menţionăm că <majorările> rezultate prin aplicarea corecţiilor sunt nesemnificative pentru cadrele didactice, sumele fiind cuprinse între 10 şi 60 de lei. Ne exprimăm profunda şi justificata nemulţumire pentru actuala stare de fapt, prin care constatăm că Guvernul Cioloş este un demn continuator al Guvernului Boc. Politica de a lua de la unii foarte mult şi de a da la alţii foarte puţin este una descalificantă pentru un executiv care se pretinde european", a declarat liderul ASI Suceava, Giani Leonte, după publicarea Hotărârii de Guvern. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 7.000 de profesori suceveni aşteaptă recuperarea unor drepturi băneşti.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Aproximativ 7.000 de profesori suceveni aşteaptă recuperarea unor drepturi băneşti4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei