Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2016 - Anul XXI, nr. 238 (6351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expoziţie de machete

Preşcolari şi elevi suceveni, premiaţi la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de preşcolari şi elevi de la mai multe unităţi şcolare din judeţ au fost recompensaţi cu diplome, dulciuri, ghiozdane echipate cu rechizite, pentru cele mai bune machete realizate în cadrul proiectului educaţional „Muzeul de Ştiinţele Naturii în imaginaţia copiilor”. Evenimentul a avut loc luni, 10 octombrie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, şi a fost organizat de Muzeul Bucovinei.

Cele 42 de machete expuse la Muzeul de Ştiinţele Naturii, machete ce oferă în detalii minuţioase perspectiva pe care şi-au închipuit-o copiii asupra unui muzeu ideal de ştiinţe ale naturii, au fost realizate din materiale variate: hârtie (creponată, carton), sticlă,  muşchi de pădure, conuri şi crenguţe de brad, coajă de copac, figurine din plastic, pietre de râu, scoici, nailon. Expoziţia temporară de machete, care poate fi vizitată până pe 25 octombrie, oferă celui ce o priveşte posibilitatea să admire, în miniatură, animale sălbatice şi domestice, păsări, peşti, floră şi faună din zone diferite ale ţării, dar şi animale exotice, toate realizate cu migală de copii, şcolari şi preşcolari, copii care şi-au folosit imaginaţia şi au dat naştere unor „poveşti din natură”.

„Ce puteam alege mai frumos pentru toamnă decât cerbul, care este calm, maiestuos... Ca temă am ales bătaia cerbilor. Apoi, o altă machetă reflectă familia de mistreţi, pentru că au un colorit aparte, iar copiii au spus că le inspiră bucurie, veselie. Au ales puii mistreţilor, pentru că tot ce este pui nu este fioros. Pentru noi, acest proiect a fost o încercare şi, cred, şi o reuşită”, ne-a spus învăţătoarea Mariana Aurica Chidoveţ, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, care a coordonat 19 elevi, premiaţi pentru machetele lor reuşite.

„Pentru a realiza macheta cu puii de mistreţ am folosit muşchi de pădure, purceluşi făcuţi din sticlă, acoperită cu hârtie pictată. Am pus şi ramuri de brad, iar râul este făcut dintr-o pungă albastră, iar pietrele sunt din natură”, ne-a spus Maria Laura Negru, de la Şcoala Gimnazială Putna. Pentru a intra în poveste, unii elevi au venit la vernisaj costumaţi în diferite personaje din pădure.

 

Lucru în echipă

Francesca Joroveanu, din clasa a IV-a B de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, a venit, împreună cu colegii ei de clasă, să prezinte o machetă reuşită, premiată cu Locul I, machetă realizată sub coordonarea învăţătoarei Oana Chiriliuc. Este vorba de un acvariu realizat de elevi în cel mai mic detaliu. „Am folosit spumă, am modelat peştişori din lut şi i-am colorat, am decorat acvariul cu hârtie creponată, am pus nişte pietricele şi nisip. Am lucrat mai multe ore la acvariu”, ne-a spus Francesca. Colega ei Bianca a completat că „a fost mai mult lucru în echipă. A trebuit ca fiecare să punem umărul şi să lucrăm la ce ne-am priceput mai bine. Eu am lucrat la modelarea peştişorilor. Doamna ne-a încurajat mereu să facem mai mult şi mai bine”. Carina Donţu, din aceeaşi clasă cu Bianca, a spus că „toată clasa şi-a dat silinţa să realizeze o machetă frumoasă”.

Reprezentanţii Muzeului Bucovinei le-au mulţumit copiilor „pentru munca voastră, pentru că se vede că aţi muncit, că v-a plăcut tema, că aţi depus atât suflet în realizarea machetelor, cum nu ne-am putut noi imagina. Ne-aţi depăşit aşteptările.” La proiectul educaţional s-au înscris elevi din mai multe şcoli sucevene: Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 11 Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Şcoala Gimnazială „George Tofan” Bilca, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Putna, Şcoala Gimnazială Dărmăneşti, elevi care au primit şi diverse premii. Câteva premii speciale, constând în ghiozdane complet echipate cu rechizite, au fost oferite unor elevi de către sponsorul principal al proiectului, SC Lidana Com SRL.

Prin activităţile sale, proiectul educaţional iniţiat de Muzeul Bucovinei urmăreşte îmbogăţirea cunoştinţelor despre patrimoniul cultural deţinut de Muzeul de Ştiinţele Naturii şi stimularea interacţiunii pe linie educaţională între muzee şi şcoli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşcolari şi elevi suceveni, premiaţi la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 2076 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Preşcolari şi elevi suceveni, premiaţi la Muzeul de Ştiinţele Naturii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chisăliţă de prune Pentru cei neobişnuiţi cu feluri principale dulci, chisăliţa, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară şi mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, ţărănească, se consumă cu mămăligă. În unele... Citeşte