Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2016 - Anul XXI, nr. 238 (6351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Aglomeraţie la APM

Sute de suceveni cuprinşi de febra „Casa Verde”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Reluarea după cinci ani de pauză a programului "Casa Verde", prin care persoanele fizice şi juridice primesc bani de la stat pentru instalarea de panouri solare sau pompe de căldură, a stârnit o adevărată nebunie în toată ţara, sediile Agenţiilor de Mediu fiind asaltate de mii de oameni, care şi-au petrecut acolo toată noaptea şi chiar mai mult, doar să fie siguri că îşi depun dosarul de finanţare.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Suceava, unde sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului, din Obcini, a fost ţinut „sub asediu” încă de duminică după-amiază, deşi înscrierea dosarelor în programul informatic naţional nu s-a putut face decât de luni, 10 octombrie, de la 8 dimineaţa.

Numărul mare de oameni care au venit şi au „păzit” sediul APM, din stradă, o zi şi o noapte, a fost justificat de dorinţa lor de a fi siguri că se numără printre primii care depun dosarele şi care se încadrează la plată, mai ales că la acordarea subvenţiilor pentru  instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă, se merge pe principiul primul venit, primul servit.

Astfel, chiar dacă dosarele persoanelor fizice pot fi depuse până pe data de 24 octombrie 2016, problema e la partea de finanţare, pentru că fondurile nu ajung pentru toată lumea. Fondul alocat Sucevei în programul "Casa Verde" ajunge pentru aproximativ 300 de dosare, în condiţiile în care se solicită finanţare doar pentru montarea de panouri solare.

„Suma alocată judeţului Suceava este undeva la 1,8 milioane de lei. Marea majoritate a dosarelor sunt pentru panouri solare. Rezultă că aproape 300 de dosare vor fi eligibile. În acest moment, pe listele de aşteptare sunt înscrise deja 350 de persoane”, a explicat Vasile Oşean, directorul APM Suceava.

Nu toţi cei care au depus dosare printre primii primesc automat şi finanţare. Unii au fost trimişi înapoi, pentru completarea dosarului cu actele necesare. Apoi, toate dosarele preluate de aici vor fi trimise la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), unde vor fi verificate din nou, filă cu filă.

După ce se aprobă dosarul depus şi este catalogat eligibil, persoana respectivă, din banii proprii, îşi cumpără panourile, le montează, prezintă actele corespunzătoare şi se face un nou dosar, care se trimite la AFM, pentru a primi banii.

 

Depunere de dosare cu jandarmii la uşă

Aglomeraţia de la sediul APM a fost intuită din timp de conducerea instituţiei, care a apelat la sprijinul Jandarmeriei Române.

„Persoanele au început să se adune la uşa APM de duminică de la 15.00. Unii şi-au petrecut noaptea aici, deşi le-am spus că lista întocmită se va respecta. Pentru a evita îmbulzeala, certurile, eventuale scandaluri, am făcut cerere oficială la Inspectoratul de Jandarmi Suceava, să ne sprijine cu personal pe perioada depunerii dosarelor”, a menţionat directorul APM Suceava.

De altfel, chiar dacă aveau număr de ordine care depăşea deja cifra 300, mulţi dintre cei „instalaţi” în faţa sediului APM nu plecau de acolo, ca nu cumva alţii să le-o ia în faţă. Mai mult, suspicioşi şi nemulţumiţi că alţii s-au înscris pe listă de duminică, ceea ce nu ştiau că este posibil, oamenii nu mai lăsau pe alţii să treacă, ca nu cumva să „strecoare” vreun dosar de finanţare înaintea lor.

Alţii au reproşat faptul că încă se merge pe depunerea de dosare, când înscrierea online ar fi dus la evitarea îmbulzelii.

 „Marea majoritate a celor care aşteaptă afară să depună dosarul nu stăpânesc calculatorul, poate nici nu au unul. Atunci ce facem, îi favorizăm doar pe cei care cunosc bine acest mediu online? ”, a răspuns Vasile Oşean.

 

„Casa Verde” - Căldură de la soare sau din pământ

În cadrul programului „Casa Verde”, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat peste 94 milioane de lei pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Din această sumă, 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin "Casa Verde" sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni cuprinşi de febra „Casa Verde”.
 Vizualizări articol: 4422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sute de suceveni cuprinşi de febra „Casa Verde”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chisăliţă de prune Pentru cei neobişnuiţi cu feluri principale dulci, chisăliţa, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară şi mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, ţărănească, se consumă cu mămăligă. În unele... Citeşte