Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2016 - Anul XXI, nr. 238 (6351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Oamenii Timpului” la Suceava

Certificate de recunoaştere pentru sucevenii merituoşi şi recital de pian susţinut de Raluca Ştirbăţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania „Oamenii Timpului” a ajuns duminică, 9 octombrie, la Suceava, proiectul de promovare a personalităţilor valoroase din România, Republica Moldova, Cernăuţi şi diaspora aducând la rampă profesionişti recunoscuţi pe plan local, dar şi artişti de talie internaţională.

În cadrul evenimentului au fost acordate certificate de recunoştinţă tuturor persoanelor din Suceava şi Cernăuţi care au fost propuse în cadrul Campaniei „Oamenii Timpului”, până în prezent. Totodată, au fost evidenţiate şi 10 instituţii şi asociaţii care, pe parcursul ultimului an, şi-au pus semnătura pe proiecte de mare impact şi anvergură în viaţa comunităţii.

Seara s-a încheiat cu un concert caritabil susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ, recitalul acesteia vizând promovarea actului cultural artistic din Suceava printr-un sprijin material acordat Corului de fete al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava în vederea participării în cadrul unui concurs european, de la Riga. De altfel, şi fetele de aur ale colegiului sucevean au susţinut un moment artistic la evenimentul de duminică.

 

Distincţii pentru nominalizaţi

Scopul campaniei „Oamenii Timpului” este identificarea, promovarea şi recunoaşterea publică a personalităţilor care pe parcursul ultimului an şi-au dovedit excelenţa în 10 domenii ale vieţii culturale şi sociale. Perioada în care pot fi făcute propuneri este 15 iulie – 15 octombrie, cele 10 categorii pentru care se pot face propuneri fiind Literatură, Arte, Educaţie şi cercetare, Societate civilă, Diplomaţie publică, Memorie şi istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate şi Antreprenoriat.

Suceava face parte din cele nouă oraşe în care au loc manifestări specifice premergătoare galei naţionale din Iaşi, din data de 10 decembrie 2016. Astfel, organizatorii, prin George Bondor – redactor-şef al Revistei Timpul, Adriana Nazarciuc - preşedinte Asociaţia Revistei „Timpul” şi Angela Zarojanu – manager zonal al campaniei, au acordat Certificate de recunoştinţă tuturor persoanelor din Suceava şi Cernăuţi care au fost propuse până în prezent în cadrul Campaniei „Oamenii Timpului”.

De asemenea, Revista „Timpul” a acordat trofee de excelenţă celor 10 instituţii şi asociaţii care s-au remarcat în ultimul an prin proiecte de mare impact şi anvergură în viaţa comunităţii: Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici Suceava, Spitalul de Urgenţă Judeţean Suceava, Ordinul Arhitecţilor - filiala Suceava, Muzeul Bucovinei, Asociaţia „Proiect Pro Europa”, Asociaţia „Produs în Bucovina”, Prefectura judeţului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria municipiului Suceava.

 

Muzică de suflet cu Raluca Ştirbăţ şi Corala „Ciprian Porumbescu”

Premierea nominalizaţilor celor 10 domenii a fost urmată de un recital al corului de fete de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, sub bagheta pr. Lucian Tablan Popescu.

Prin prestaţia lor şi pentru măiestria de care au dat dovadă, tinerele au stârnit admiraţia publicului sucevean. Prin interpretarea fermecătoare a doinelor culese din folclor, a imnului colegiului, a pieselor „La oglindă”, „Sara pe deal”, „Iac-aşa”, „Brâu amestecat”, fetele şi-au confirmat valoarea deja recunoscută pe plan naţional şi internaţional (în Magdeburg, Germania, şi în Viena, Austria).

Întâlnirea pianistei din Iaşi, stabilită la Viena, Raluca Ştirbăţ cu publicul sucevean a fost marcată de emoţie şi bucurie sinceră. 

În repertoriul pregătit pentru spectacolul găzduit de sala Cinematografului Modern s-au regăsit creaţii aparţinând compozitorilor Franz Liszt, Mozard sau George Enescu, lucrări interpretate cu însufleţire şi patos, păstrând însă naturaleţe şi lejeritate.

Pe parcursul recitalului ce a avut tema „Între dans şi vis”, interpreta a transmis delicateţe, graţie, dar şi forţă, siguranţă, transpunând publicul evenimentului în atmosfera unui salon muzical din urmă cu peste 100 de ani.

O interpretare impozantă, tulburătoare, care a ajuns la inimile spectatorilor cu toate că pianul la care artista a evoluat duminică seară a impus limite serioase în ceea ce priveşte calitatea interpretării. Aceasta a semnalat că Suceava nu dispune de un pian „civilizat”, care să permită un recital la cele mai înalte standarde.

„Cred că este impardonabil şi inacceptabil ca un concert de pian să se desfăşoare cu un asemenea instrument. Profesorul meu de la Viena îmi spunea că dimensiunea culturală a unui oraş, fie el mic sau mare, o vezi în numărul şi calitatea pianelor. Un oraş care nu are un pian cât de cât performant îşi taie legăturile cu tot ce înseamnă viaţă muzicală reală, de concert, pentru că instrumentul la care voi cânta în seara asta e o jucărie. Sper ca acest semnal de alarmă să fie auzit de cine trebuie şi la anul să facem un concert pe un pian civilizat”, a transmis Raluca Ştirbăţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Certificate de recunoaştere pentru sucevenii merituoşi şi recital de pian susţinut de Raluca Ştirbăţ.
 Vizualizări articol: 1997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Certificate de recunoaştere pentru sucevenii merituoşi şi recital de pian susţinut de Raluca Ştirbăţ4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chisăliţă de prune Pentru cei neobişnuiţi cu feluri principale dulci, chisăliţa, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară şi mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, ţărănească, se consumă cu mămăligă. În unele... Citeşte