Chisăliță de prune



Chisăliță de prune. Foto: pinterest.com
Chisăliță de prune. Foto: pinterest.com

Pentru cei neobișnuiți cu feluri principale dulci, chisălița, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară și mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, țărănească, se consumă cu mămăligă. În unele locuri, se și fierbe cu puțin mălai, ca un cir. Este însă foarte gustoasă și plină de vitamine. De regulă, chisălița se face din prune foarte coapte, chiar din cele care au rămas în copac și au fost prinse de brumă.
Avem nevoie de:
1 kgprune, 500 ml apă, 4 linguri miere sau zahăr, opțional 4 linguri mălai grișat sau făină albă și o linguriță scorțișoară măcinată.
Preparare:
Prunele le spălăm bine și eliminăm sâmburii. Dacă vrem un gust amărui, punem sâmburii într-un săculeț de tifon curat, îl legăm și îi punem la fiert și pe aceștia în chisăliță, dar nu este obligatoriu. Rupem prunele și le punem cu zahărul sau mierea și apa la fiert, la foc mic, în vas acoperit, cu grijă să nu facă spumă și să dea în foc. Amestecăm și le fierbem până se desfac și devin ca un compot ”ratat”. Adăugăm scorțișoara, dacă folosim. În general, chisălița este gata acum, dar în unele zone se preferă îngroșarea ei ca un sos. Pentru acesta, fie se dizolvă făină albă cu puțină apă și se toarnă când clocotește, fie se presară în chisălița care fierbe niște mălai grișat. În ambele cazuri se mai fierbe totul 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă acoperit vasul 10 minute. Chisălița se servește tradițional în perioadele de post, în vase de lut, caldă, cu mămăligă. Se oferă însă în ultima vreme și ca fel rustic sau desert la pensiuni, în versiunea îngroșată, cu puțină frișcă și cu felii de cozonac alături. În ambele versiuni e delicioasă și ușoară.
Iuliana Tiță



Recomandări

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului