Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2016 - Anul XXI, nr. 67 (6180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Fălticeni

Educaţie pentru cetăţenia europeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 18 martie, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni s-a încheiat cea de-a doua reuniune din cadrul Proiectului „The Voice of Young Europe”, proiect Erasmus derulat în parteneriat de şapte şcoli, care reprezintă tot atâtea ţări: Spania, Italia, Germania, Turcia, Scoţia, România şi Olanda (ţară coodonatoare).

Proiectul se derulează în perioada 2015-2018 şi are scopul de a crea un nou curriculum – Educaţie pentru cetăţenie europeană – care să fie folosit în activitatea didactică a şcolilor partenere, dar şi care să constituie un exemplu de bună practică, atât la nivel local, cât şi la nivel regional sau naţional.

Aşa cum am aflat de la coordonatorul local al proiectului, prof. Ioan Caulea,ideea proiectului a avut la bază atât noile provocări cu care se confruntă Europa, dar şi necesitatea implementării unor metode noi de abordare a educaţiei în acest context, ceea ce presupune noi competenţe pe care trebuie să şi le însuşească tânăra generaţie. Una dintre aceste metode, care va fi în centrul dezvoltării acestui  proiect, va fi “dezbaterea”, ca un exemplu de metodă didactică inovativă, care să stimuleze elevii şi profesorii să-şi regândească strategiile de predare şi învăţare. În acest sens, Colegiul “Nicu Gane” va aduce un element de plusvaloare în cadrul proiectului, prin experienţa pe care o are la acest nivel,  datorită implicării elevilor în Clubul de dezbateri academice al şcolii “Logos”, club înfiinţat în 2011 de prof. Ioan Caulea şi care are o activitate intensă, cu participări şi performanţe la diferite concursuri de profil la nivel judeţean, regional şi naţional.

Prof. Ioan Caulea a precizat că în acord cu Tratatul de la Lisabona, prin acest parteneriat va fi încurajată participarea tinerilor la viaţa democratică a Europei, elevii fiind stimulaţi şi motivaţi să participe la diverse evenimente care implică dezbaterea publică, iar reprezentanţii acestora din Consiliul Elevilor să se implice mai mult în viaţa şcolii, a comunităţii şi la nivel naţional să propună implementarea unor politici educaţionale care să le stimuleze dezvoltarea personală conform noilor standarde europene.

 

Curricula naţională ar putea adopta modelul acestui proiect

“Modelul acestui proiect european ar putea fi adoptat şi de curricula naţională. În calitate de profesor de ştiinţe socio-umane pot propune ca disciplină opţională un astfel de curriculum pe lângă opţionalele propuse de Ministerul Educaţiei şi care se studiază la noi în liceu de mai bine de 5 ani, cum ar fi <Managementul instituţiilor europene>, <Educaţie pentru cetăţenie democratică>, <Dezbatere, oratorie şi retorică>. Curricula se pliază foarte bine pe discipline pe care le predăm, profesorii de ştiinţe socio-umane, istorie, geografie, limbi străine, limbă şi comunicare pot accesa un astfel de curriculum pe care să-l poată folosi în activitatea didactică. Cred că cel mai mare câştig pentru profesor şi apoi ca impact, ca şi consecinţă pentru elevi, este regândirea strategiei didactice pentru  a-i putea implica pe elevi în anumite activităţi prin care să poată dobândi noi competenţe necesare acestor vremuri, Europa fiind martora unor noi provocări şi transformări esenţiale”, ne-a declarat profesorul Ioan Caulea.

Programul participanţilor la această reuniune de proiect a inclus şi o întâlnire cu primarul Cătălin Coman, în sala de şedinţe a Primăriei Fălticeni.

“În orice stat european un rol foarte important îl are administraţia locală. Colegiul <Nicu Gane>, gazda dumneavoastră în cadrul acestui proiect, este cea mai bună unitate de învăţământ din localitate şi printre cele mai valoroase unităţi de învăţământ din judeţ şi din ţară prin rezultatele obţinute şi prin personalităţile care au studiat aici. Văd că aţi legat relaţii de prietenie cu colegi din liceul nostru, vi-i recomand şi eu pentru că îi cunosc, fiind profesor de meserie, şi aici în sală sunt o parte din cei mai buni elevi pe care îi are municipiul Fălticeni. Vă doresc o activitate eficientă, românii sunt un popor primitor, ospitalier, iar fălticenenii sunt mai ospitalieri şi primitori decât restul românilor. Sper să vă simţiţi bine la Fălticeni şi să vă întoarceţi nu numai în cadrul proiectelor, ci şi în concedii”, a fost îndemnul primarului Cătălin Coman către reprezentanţii celor şapte ţări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Educaţie pentru cetăţenia europeană.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Educaţie pentru cetăţenia europeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească) Aspectuos şi foarte sănătos, borşul de sfeclă este unul dintre cele mai iubite preparate de post în Bucovina. Cei ce nu postesc îl vor considera şi ei un deliciu şi îl pot servi cu smântână.Avem nevoie de:3 sfecle medii... Citeşte