Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 mar 2016 - Anul XXI, nr. 67 (6180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aspectuos şi foarte sănătos, borşul de sfeclă este unul dintre cele mai iubite preparate de post în Bucovina. Cei ce nu postesc îl vor considera şi ei un deliciu şi îl pot servi cu smântână.

Avem nevoie de:

3 sfecle medii (cât pumnul), o ceapă mare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, 3 cartofi, 500-800 ml borş de putină, o lingură oţet, o linguriţă zahăr, o lingură rasă cu cimbru uscat, 4 căţei de usturoi, sare şi piper după preferinţă, opţional pătrunjel verde tocat

Preparare:

Dacă avem sfecla crudă, o spălăm bine şi o punem la fiert în apă rece cu puţină sare sau o coacem în cuptor, până când o lamă de cuţit introdusă pentru testare pătrunde foarte uşor în fiecare sfeclă. Apoi o lăsăm la răcit şi o curăţăm. O variantă mai rapidă este să folosim sfecla deja fiartă din supermarket. Se poate utiliza şi sfecla crudă, dar gustul borşului nu va fi la fel de bun şi nici culoarea nu va fi intensă în acest caz. Radem sfecla pe răzătoarea cu ochiuri rotunde mari şi o punem să fiarbă 10 minute cu 500 ml borş de putină, puţină sare, o linguriţă zahăr şi o lingură oţet. Rolul zahărului este de a potenţa aroma, iar cel al oţetului este de a menţine culoarea roşie. Curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt. Jumătate din ceapă o punem la călit cu uleiul, în oala pentru ciorbă. Când a devenit uşor aurie, stingem cu doi litri de apă. Adăugăm restul de ceapă crudă, morcovul şi pătrunjelul curăţaţi şi tăiaţi felii, puţină sare şi lăsăm să fiarbă. După 10 minute din clipa în care clocoteşte, adăugăm cartofii, care au fost prealabil curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cubuleţe. Continuăm fierberea până s-au pătruns cartofii. Adăugăm cimbrul uscat, bine mărunţit între palme, precum şi amestecul de borş cu sfeclă. Gustăm şi adăugăm borş crud, dacă este necesar, ţinând cont că gustul acru va deveni mai intens decât pare, după câteva minute de fierbere. Lăsăm să dea două clocote, potrivim după preferinţă gustul de sare şi piper, iar la final adăugăm usturoiul zdrobit şi dăm oala deoparte de pe foc. Dacă folosim, imediat adăugăm şi pătrunjelul verde tocat. Acoperim oala cu un capac şi lăsăm borşul 15 minute astfel, pentru a se armoniza aromele, apoi poate fi servit. Borşul de sfeclă se consumă cald, preferabil în strachină de lut, care păstrează căldura iniţială a preparatului mai mult timp. În Bucovina se consumă cu mămăligă şi ardei iuţi sau ceapă crudă. Cei ce nu postesc pot adăuga o lingură de smântână în fiecare farfurie în momentul servirii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească).
 Vizualizări articol: 9167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borş de sfeclă de post (reţeta bătrânească) Aspectuos şi foarte sănătos, borşul de sfeclă este unul dintre cele mai iubite preparate de post în Bucovina. Cei ce nu postesc îl vor considera şi ei un deliciu şi îl pot servi cu smântână.Avem nevoie de:3 sfecle medii... Citeşte