Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 nov 2015 - Anul XX, nr. 278 (6090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concluzii procurori

Un om de afaceri şi un director de minister, cercetaţi penal pentru că ar fi acceptat mita în cobze de păstrăv de la primarul din Pojorâta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un om de afaceri din Bucureşti şi un director din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) sunt cercetaţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru că au intermediat, respectiv au acceptat mita în cobze de păstrăv, caşcaval, carne de porc şi afinată oferită de primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu.

Cristian Dumitru Bălan, om de afaceri bucureştean, este cercetat pentru complicitate la cumpărare de influență, în timp ce Gelu Roşu, care are calitatea de director/șef servicii al Direcției Leader Investiții Agricole și Nonagricole din cadrul Direcției Generale de Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management (AM) PNDR aparținând MADR, cu atribuții de serviciu privind gestionarea/supravegherea activităților derulate la nivelul tuturor GAL - urilor din țară, este cercetat penal pentru trafic de influenţă.

„În perioada august - decembrie 2014, Bălan Cristian Dumitru l-a sprijinit pe suspectul Codreanu Ioan Bogdan în demersurile sale în vederea cumpărării influenței de la funcționarul Roşu Gelu, cu scopul obținerii anulării deciziei de suspendare a activității GAL Bucovina de Munte. Sprijinul acordat de Bălan Cristian Dumitru a constat în intermedierea legăturii cu funcționarul Roşu Gelu și a întâlnirilor dintre acesta și Codreanu Ioan Bogdan”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Cum au fost transmise cobzele, afinata şi caşcavalul

Înţelegerea s-ar fi parafat pe 12 decembrie 2012, iar cinci zile mai târziu, primarul din Pojorâta, împreună cu managerul Asociaţiei GAL Bucovina de Munte, Oana Mihaela Lehaci, s-au deplasat la Bucureşti şi, prin intermediul omului de afaceri, au mers la domiciliul lui Gelu Roşu cu mai multe pachete conținând aproximativ 70 de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei și calendare, bunuri ce au fost transportate cu sprijinul lui Alexandru Grigorovici, șofer angajat la Primăria Pojorâta și persoană de încredere a primarului.

„În contextul suspendării activității GAL Bucovina de Munte, realizată la data de 29.08.2014, Lehaci Oana Mihaela şi Codreanu Ioan Bogdan au întreprins, în perioada august 2014-ianuarie 2015 demersuri în vederea determinării funcționarului public Roşu Gelu, pentru a-l coopta pe acesta să intervină, la rândul său, la nivelul funcționarilor din cadrul AFIR București, în schimbul unor foloase materiale, în scopul de a-i determina să anuleze  decizia de suspendare a activității GAL Bucovina de Munte, și pentru a accepta la decontare cereri intermediare de plată restante/nedepuse în cadrul proiectului de funcționare a GAL”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Demersurile par să fi avut succes, iar directorul Gelu Roşu și-a oferit sprijinul pentru promovarea și depunerea la CRFIR Iași a proiectului Cooperarea între GAL-uri de la tradiție la inovare inițiat de GAL Bucovina de Munte în cooperare cu GAL Ștefan cel Mare din Iași.

Sprijinul nu a rămas „nedecontat”, iar primarul din Pojorâta i-ar fi oferit directorului din MADR, pe data de 8 aprilie 2015 produse tradiționale, cașcaval afumat și cobze de păstrăvi.

 

Care sunt acuzaţiile aduse primarului Codreanu

Primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, are calitatea de suspect în acest dosar şi există suspiciunea comiterii a două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi două infracţiuni de dare de mită. Managerul Asociaţiei GAL Bucovina de Munte, Oana Mihaela Lehaci, are, de asemenea, calitatea de suspect, existând suspiciunea comiterii infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, două infracţiuni de dare de mită, dar şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Miercuri dimineaţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat zece percheziţii în Suceava, Iaşi şi Bucureşti.

La Suceava, percheziţiile s-au derulat la sediul Primăriei Pojorâta şi la sediul Asociaţiei GAL Bucovina de Munte, al cărei preşedinte este tot primarul din Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu.

Percheziţiile au mai vizat biroul unui director din cadrul direcţiei „LEADER” din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cel al unui director şi birourile mai multor funcţionari din cadrul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Nord - Est Iaşi.

La sediul DNA Suceava au fost aduşi la audieri mai mulţi oameni de afaceri din judeţ, toţi în calitate de martori, reprezentanţi ai unor firme care de-a lungul timpului au avut relaţii cu Asociaţia GAL Bucovina de Munte. Lista persoanelor aduse la audieri, martori şi suspecţi, este mai lungă, iar persoanele în cauză urmează să vină la DNA pentru a da explicaţii despre relaţiile pe care le-au avut cu reprezentanţii Asociaţiei GAL Bucovina de Munte. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un om de afaceri şi un director de minister, cercetaţi penal pentru că ar fi acceptat mita în cobze de păstrăv de la primarul din Pojorâta.
 Vizualizări articol: 4719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Un om de afaceri şi un director de minister, cercetaţi penal pentru că ar fi acceptat mita în cobze de păstrăv de la primarul din Pojorâta1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biscuiți linzer (versiunea de post) Delicate, fine, ușor de făcut și foarte gustoase, aceste prăjiturele de inspirație germană, în formă de biscuiți dubli, sunt o surpriză plăcută la orice masă festivă. Sau micul secret gurmand pe care îl putem păstra în dulap doar... Citeşte