Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2015 - Anul XX, nr. 33 (5845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din arest

Săvel Botezatu a contestat ordinul prefectului de încetare a mandatului de primar la Udeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ordinul prefectului de Suceava, Florin Sinescu, de încetare de drept a mandatului de primar de Udeşti al lui Săvel Botezatu, aflat în arest preventiv, a fost contestat de acesta la Tribunalul Suceava. Apărătorii lui Săvel Botezatu au depus la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului contestaţia împotriva ordinului nr. 24 din 26 ianuarie a.c., emis de prefect, de încetare de drept a mandatului de primar pe motivul constatării unei stări de conflict de interese, prin raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nr. 26073 din 11 mai 2012.

În contestaţie, Botezatu solicită anularea ordinului emis de prefectul de Suceava ca nelegal şi suspendarea executării până la judecarea definitivă a acestei cauze. Fostul primar de Udeşti, prin avocaţii săi, arată că starea de conflict de interese a fost rezolvată printr-o ordonanţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care i-a aplicat o sancţiune administrativă, situaţie constatată şi de Curtea de Apel Suceava încă din 2012, prin sentinţa nr. 286/1 octombrie. În contestaţie este invocat articolul din Legea nr. 176/2010 în baza căruia prefectul a dispus încetarea mandatului, respectiv că ”fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”. În cazul lui Botezatu, Parchetul a considerat în 2012 că este vorba despre o abatere disciplinară, pe care a şi sancţionat-o administrativ. Aceeaşi lege încadrează conflictul de interese ca abatere disciplinară şi precizează că sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de cel puţin 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare a ANI. Ordinul prefectului a fost dat după 27 de luni de la această dată, după ce DNA l-a acuzat pe Florin Sinescu de abuz în serviciu pentru acest caz.

 

Săvel Botezatu se consideră păgubit de ordinul de încetare a mandatului de primar

De asemenea, ordinul de încetare a mandatului de primar nu are la bază un referat semnat de secretarul comunei, aşa cum legea cere imperativ. Mai mult, arată avocaţii lui Botezatu, Legea nr. 393/2004 precizează că un primar îşi poate pierde de drept mandatul înainte de termen în caz de incompatibilitate, nu de conflict de interese.

În motivarea contestaţiei, Botezatu afirmă că prin ordinul menţionat i-a fost vătămat dreptul de a îndeplini o funcţie publică eligibilă rezultat al unui proces electoral, că i se aduce o pagubă materială şi morală iminentă şi ireversibilă, cu consecinţe asupra demnităţii şi onoarei sale. Săvel Botezatu a fost ales primar al comunei Udeşti din partea PSD, cu 72% dintre voturi.

Contestaţia trebuie să se judece în 30 de zile, iar hotărârea Tribunalului este definitivă şi irevocabilă. În cazul în care va fi respinsă şi ordinul de încetare a mandatului rămâne în vigoare, la propunerea prefectului, Guvernul trebuie să organizeze alegeri pentru funcţia de primar la Udeşti, în termen de 90 de zile. Din informaţiile noastre, este pentru prima dată când un primar care şi-a pierdut funcţia în urma unui raport ANI pentru conflict de interese contestă ordinul de încetare a mandatului, astfel că soluţia care va fi pronunţată de judecători este aşteptată cu maxim interes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săvel Botezatu a contestat ordinul prefectului de încetare a mandatului de primar la Udeşti.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Săvel Botezatu a contestat ordinul prefectului de încetare a mandatului de primar la Udeşti1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tupeu de nesimtit trimis de
(11 feb 2015, 11:58:02
individul acesta se simte pagubit? ce jigodie penala. dar ceea ce a facut nu e paguba? magazinele UDESTEANA care vand cele mai mizere si mai proaste produse din carne nu le controleaza nimeni? sunt atatea adrese facute la DSV!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de fasole cu laște Rețeta pe care v-o dăruiesc astăzi am primit-o și eu în dar de la Mama Luța din Ampoița, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice că ar fi poposit și Dumnezeu, într-una dintre peregrinările sale pe pământ.... Citeşte