Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2015 - Anul XX, nr. 33 (5845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În Bruxelles, Belgia

Doi elevi ai Colegiului „Petru Rareş” s-au calificat la una dintre cele mai ample expoziţii de inventică pentru tineri din Europa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Andreea Cioban şi Tudor Laurenţiu Dascălu, elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, vor reprezenta România la una dintre cele mai mari expoziţii de inventică şi cercetare adresată tinerilor din Europa.

Liceenii s-au calificat la MILSET - Expo Sciences Europe (ESE) 2015, alături de alte trei echipaje din ţară, în urma rezultatelor lor de la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF”.

Proiectul cu care cei doi tineri vor merge în Belgia, la Bruxelles, în vara acestui an, reprezintă un studiu care îşi propune să demonstreze în ce măsură este afectat organismul de mesajele subliminale de la televizor.

 

Studiu pe 150 de subiecţi

Studiul celor doi tineri „Care este efectul mesajelor de tip subliminal asupra organismului?” porneşte de la ipoteza că oamenii sunt supuşi, în mod involuntar, la mesaje ascunse, pe care nu le percep în mod conştient, dar care produc efecte, cele mai multe puţin cunoscute în prezent, privitorilor. Acestea poartă numele de mesaje subliminale. Deşi studii ştiinţifice privind acest subiect au mai fost făcute, iar această temă a stârnit de-a lungul timpului interesul multor cercetători, tinerii suceveni au lucrat mai mult de un an de zile până să tragă primele concluzii ale studiului lor.

„Am vrut să găsim răspunsuri la câteva întrebări – cum ne influenţează publicitatea, dacă există mesaje ascunse în aceste reclame şi dacă organismul se poate apăra împotriva vectorilor de agresiune din reclame”, a povestit Andreea Cioban.

Împreună cu Tudor a realizat două reclame publicitare la un medicament pentru cardiaci, cel de-al doilea spot conţinând un mesaj de tip subliminal.

Ulterior, 150 de elevi ai colegiului au fost voluntari în cadrul studiului. 60 dintre aceştia au urmărit prima reclamă, iar al doilea lot (90 de elevi) a vizualizat reclama modificată, în care Tudor şi Andreea au introdus un mesaj de tip subliminal. Fiecare voluntar a urmărit reclama independent, subiecţii fiind filmaţi continuu în timpul vizionării reclamei.

„Tuturor colegilor noştri le-a fost măsurat pulsul, variaţia intensităţii undelor cerebrale (cu casca Neuro Sky) şi le-am urmărit apariţia microexpresiilor faciale. Mesajul nostru de tip subliminal, cifra 5 pe un fundal negru, era la limita de percepere conştientă, un singur voluntar l-a observat. Cu toate acestea, organismul elevilor din al doilea lot a reacţionat la acest mesaj”, a explicat Tudor.

Elevul a mai precizat că au fost realizate fişe de observaţie pentru fiecare subiect în parte, iar în urma datelor experimentale culese s-a observat că voluntarii din lotul al doilea au avut mai multe microexpresii. În plus, s-a sesizat o reducere a intensităţii funcţiilor vitale, în cazul mai multor voluntari scăzând pulsul şi intensitatea undelor cerebrale.

„Organismul uman, supus unor mesaje de tip subliminal, îşi reduce involuntar funcţiile. Noi am interpretat această reacţie prin faptul că organismul încearcă să se apere prin reducerea funcţiilor vitale. Aceste reacţii înseamnă un consum energetic, deci supunerea îndelungată a organismului la astfel de mesaje conduce la oboseală şi foarte posibil la efecte mult mai complicate, care trebuie studiate un timp mai îndelungat”, a mai completat Andreea, eleva menţionând că interpretarea datelor a fost etapa cea mai dificilă a studiului.

De altfel, concluziile studiului celor doi sunt extrem de laborioase, îmbinând date din fizică, biologie, matematică, informatică, ştiinţe vizuale.

În tot demersul lor ştiinţific, elevii au fost coordonaţi de prof. Anca Greculeac, director adjunct al Colegiului „Petru Rareş” Suceava.

Tinerii au mărturisit că, până la competiţia din vară, vor aprofunda studiul.

 

Planurile tinerilor

Tudor şi Andreea sunt elevi în clasa a XII-a, la specializarea matematică-informatică, bilingv franceză. Tudor vrea să studieze, mai departe, informatica, iar Andreea se va îndrepta spre medicină. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi ai Colegiului „Petru Rareş” s-au calificat la una dintre cele mai ample expoziţii de inventică pentru tineri din Europa.
 Vizualizări articol: 2288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 12 voturi
Doi elevi ai Colegiului „Petru Rareş” s-au calificat la una dintre cele mai ample expoziţii de inventică pentru tineri din Europa4.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de fasole cu laște Rețeta pe care v-o dăruiesc astăzi am primit-o și eu în dar de la Mama Luța din Ampoița, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice că ar fi poposit și Dumnezeu, într-una dintre peregrinările sale pe pământ.... Citeşte