Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 feb 2015 - Anul XX, nr. 33 (5845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cine câştigă licitaţii

Patronul Parisienne a la Vys, Vasile Savu, un personaj extrem de influent la nivel local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Savu, administratorul firmei Parisienne a la Vys Fântâna Mare, este un personaj extrem de influent atât la nivel local, în zona Fălticeni, cât şi la nivel judeţean. Dacă despre licitaţiile pe care firma acestuia le câştigă pe bandă rulantă în relaţia cu Consiliul Judeţean Suceava am scris ieri, astăzi vom aminti un episod în care Vasile Savu a fost pionul principal al unui scandal de corupţie soldat cu demiterea din funcţie a şefului Poliţiei municipiului Fălticeni, comisarul-şef Ioan Nichitoi.

Din dosarul aflat în lucru la Tribunalul Suceava reiese că Vasile Savu era un soi de guru în Fălticeni, şi simpla rostire a numelui său ar fi trebuit să închidă gura oricui. O banală tamponare în care maşina condusă de patronul Parisienne a la Vys, un VW Phaeton, la mijlocul lunii octombrie 2013, avea să se transforme într-un dosar finalizat cu trimiterea în judecată a lui Ioan Nichitoi.

Convorbirile înregistrate de agentul Ioan Gabriel Liuţă în timp ce şeful său de la Poliţia Fălticeni exercita presiuni asupra sa pentru a-l scoate basma curată pe Vasile Savu sunt concludente despre modul în care era privit în zonă patronul Parisienne a la Vys.

 

„Dacă nu ajutăm un cunoscut <suntem papagali>”

În rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, se arată că Ioan Nichitoi vedea funcţia deţinută ca instrument nu pentru a se face dreptate, ci pentru ajutor preferenţial al cunoscuţilor, înţelegând că dacă nu ajută un cunoscut „suntem papagali”. În acest sens, fostul şef al Poliţiei Fălticeni i-a reproşat agentului Liuţă că „Tu trebuia să îl laşi, să vorbim... nu ai văzut că mă sună? N-ai văzut că e de-al meu?”

La scurt timp după ce agentul Gabriel Liuţă l-a identificat pe Vasile Savu drept şofer al autoturismului marca VW Phaeton, cu numărul de înmatriculare B-20-VWS, care a fost implicat într-un accident, l-a urcat în maşina poliţiei şi l-a dus la spitalul din Fălticeni, cu intenţia de a-i fi recoltate probe de sânge pentru stabilirea aloolemiei.

Savu provocase carambolul, iar pentru că era sub influenţa băuturilor alcoolice a încercat să fugă şi s-o bage drept şofer pe soţia sa, dar s-a lovit de îndârjirea agentului Liuţă.

Ulterior, între agentul Liuţă şi comisarul-şef Nichitoi are loc următoarea discuţie:

„Liuţă: Îi fac dosar.

Nichitoi: Pentru ce?

Liuţă: Pentru refuz de recoltare.

Nichitoi: Da lasă-l în p..a mea. Fii un băiat inteligent.

Liuţă: Şefu', nu… şefu', cred. Da n-am ce să fac, sunt martori, sunt o grămadă. Îi apel la 112, s-o dus după el.

Nichitoi: Na, şi ce? Da de unde ştii că o condus el?

Liuţă: Da' eu nu-i fac...

Nichitoi: Doar puteai să te opreşti la poartă la el. Băi Liuţă bă, nu trebuia să faci exces de zel.”

 

Cum îl învăţa Nichitoi pe subaltern să schimbe proba de sânge

Presiunile comisarului-şef Ioan Nichitoi au continuat în mai multe episoade, toate fiind înregistrate de subalternul său.

La un moment dat, între Nichitoi şi Liuţă are loc următorul dialog:

„Nichitoi: Umblă omul 3 ani, că a băut unul şi a vrut să-i facă ceva rău.

Liuţă: S-o împăcat cu celălalt? Ce-o făcut?

Nichitoi: Da, s-o împăcat, îi bine totul, n-are nici o treabă. El îi cu bani...

Liuţă: Da eu nu ştiu?

Nichitoi: Ăsta-i băiat de calitate şi nu-i prostalan, nu...

Liuţă: Şefu', eu ştiu...”

De asemenea, fostul şef al Poliţiei municipiului Fălticeni încearcă să-l convingă pe agentul Ioan Gabriel Liuţă că nu intervine pentru oricine, dar Vasile Savu chiar este un om care trebuie ajutat.

„Bă, eu niciodată nu m-am băgat pentru cineva. Niciodată! Şi n-o să mă bag în viaţa vieţii mele, dar sunt anumiţi oameni care trebuie ajutaţi. Şi chiar de să fie el, da stai un pic. Îi ia sânge după 3 ore, duci sângele lui dimineaţă, îl schimbă cu femeia”, sună sfatul lui Ioan Nichitoi pentru ca patronul firmei Parisienne a la Vys să nu aibă de suferit.

În final s-a dovedit că toate diligenţele depuse de comisarul-şef Ioan Nichitoi pentru a-l salva pe Vasile Savu s-au întors împotriva sa. Dacă administratorul Parisienne a la Vys a scăpat din toată tărăşenia cu o amendă administrativă, fostul şef al Poliţiei municipiului Fălticeni a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual.

 

Contracte de peste 11 milioane de euro cu CJ Suceava

După cum am arătat şi în numărul de ieri al cotidianului nostru, firma Parisienne a la Vys a fost preferată în toate licitaţiile derulate de Consiliul Judeţean Suceava pentru atribuirea contractelor de panificaţie în programul „Laptele şi cornul”. Din 2007 şi până în prezent, firma condusă de Vasile Savu, ori asocierile pe care acesta le-a creat, a pus monopolul în domeniu, contractele care i-au fost atribuite ridicându-se la peste 10 milioane de euro.

Mai nou, Vasile Savu, chiar dacă nu este producător de mere, a intrat şi pe această piaţă a licitaţiilor organizate de administraţia judeţeană suceveană cu scopul de a oferi fructe proaspete elevilor din judeţ. În decurs de patru ani, Parisienne a la Vys a câştigat din licitaţiile pentru mere peste 1,44 de milioane de euro, o sumă deloc de neglijat în actualele condiţii economice din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronul Parisienne a la Vys, Vasile Savu, un personaj extrem de influent la nivel local.
 Vizualizări articol: 4820 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 10 voturi
Patronul Parisienne a la Vys, Vasile Savu, un personaj extrem de influent la nivel local3.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de fasole cu laște Rețeta pe care v-o dăruiesc astăzi am primit-o și eu în dar de la Mama Luța din Ampoița, celebritate a satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice că ar fi poposit și Dumnezeu, într-una dintre peregrinările sale pe pământ.... Citeşte