Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 nov 2014 - Anul XIX, nr. 261 (5770)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Replică

Termica atenționează Bioenergy că furnizarea căldurii şi apei calde nu poate fi oprită în plină iarnă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia tensionată dintre Termica – actualul distribuitor de energiei termică al Sucevei şi  Bioenergy – producătorul de energie termică, a devenit mai  evidentă zilele trecute, atunci când s-a anunţat oprirea producţiei de energie termică începând de duminică. Principala nemulţumire a celor de la Bioenergy o reprezintă sumele imense pe care le au de încasat în contul energiei termice livrate Termicii, pentru a ajunge către consumatorii suceveni. Conform celor de la Bioenergy, cuantumul datoriilor se ridică la aproape 17 milioane de lei (170 de miliarde de lei vechi).

Între timp, riscul ca sucevenii să rămână în frig şi fără apă caldă în prag de iarnă a fost îndepărtat ca urmare a discuţiilor purtate între conducerea Primăriei Suceava cu cea a companiei Adrem Invest., care a realizat investiţia în noua centrală de termoficare, dar şi a faptului că au primit cele două milioane de lei alocate de la Guvern, existând posibilitatea să mai fie alocate încă două milioane de lei, tot de la bugetul de stat.

 

Replica Termicii la adresa primită de la Bioenergy, privind oprirea centralei termice

Un „cuvânt greu” în aceste negocieri l-a avut şi adresa oficială trimisă de Termica Suceava, în replică la cea primită de la Bioenergy, prin care producătorul de energie termică este atenţionat că nu poate opri furnizarea agentului termic în plin sezon rece.

„SC Bioenergy SRL, în calitate de producător de energie termică, contribuie la îndeplinirea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Suceava, serviciu public care nu poate fi întrerupt,conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în adresa celor de la Termica, prin care se solicita respectarea clauzelor contractuale, din contractul cadru de vânzare–cumpărare a energiei termice nr. E047/ 21.09. 2012.

Conform acestuia, producătorul are obligaţia „de a asigura în regim de continuitate şi de permanenţă activităţile de producţie şi furnizare a energiei termice rezultate ca urmare a cogenerării de înaltă eficienţă”, precum şi de „a asigura exploatarea eficace, în regim de continuitate şi permaneţă, a lucrărilor realizate în conformitate cu cerinţele şi destinaţia impusă de vânzător”.

În adresa menţionată se vorbeşte şi de afectarea unui număr foarte mare de consumatori casnici – cel puţin 45.000 de persoane, în cazul opririi furnizării agentului termic, precum şi de faptul că măsura ar duce la oprirea căldurii şi apei calde şi în patru grădiniţe, o creşă, 16 unităţi  de învăţământ şi 11 instituţii bugetare.

„Sistarea livrării de energie termică poate crea pierderi de producţie nerecuperabile şi totodată avarii majore ale sistemului de transport – distribuţie – furnizare, care aparţine municipiului Suceava, prin deteriorări sau distrugeri totale ale componentelor (conducte, armături, pompe, echipamente de măsură) prin îngheţ, putând duce chiar la imposibilitatea repornirii sistemului. Singura măsură pe care o putem lua pentru evitarea îngheţului presupune golirea întregului fluid din sistem (circa 12.700 mc) dar şi demontarea anumitor componente electrice, electronice, termomecanice de măsură, impuls etc. costurile cu aceste operaţii fiind foarte mari”,  afirmă conducerea Termica  în adresa trimisă către Bioenergy, prin care li se atrage atenţia că aceste costuri, şi nu numai acestea, vor trebui să fie suportate de către producătorul de energie termică.

„Pentru a evita orice neajunsuri legate de neasigurarea continuităţii serviciului public de producere, transport, distribuţie, furnizare energie termică consumatorilor din municipiul Suceava, în spiritul respectării reglementărilor specifice acestui sector de activitate, vă rugăm să aveţi disponibilitatea de a identifica împreună soluţii constructive de depăşire a acestei situaţii de blocaj financiar, în scopul comun de a asigura un serviciu de calitate beneficiarilor noştri şi în interesul societăţilor noastre, aşa cum S.C. TERMICA S.A., în anii anteriori când era şi producător de energie termică, în vederea depăşirii unor situaţii similare, a fost obligată să angajeze credite bancare”, a solicitat conducerea Termica, care, în anii anteriori, pentru asigurarea continuităţii serviciului public de  producere, transport, distribuţie, furnizare a energiei termice consumatorilor din municipiul Suceava, a fost nevoită să angajeze credite bancare în sumă de peste 139.000.000 de lei, pentru care achitat dobânzi în valoare de peste 29.000.000 de lei. 

 

Asumarea pierderilor de pe reţele

Nu în ultimul rând, pentru a putea să îşi achite restanţele către Bioenergy, cei de la Termica solicită Consiliului Local Suceava să recunoască şi să achite sumele corespunzătoare pierderilor reale care au fost cauzate de prestarea serviciului public de producere, transport, distribuţie şi furnizarea a energiei termice în sistem centralizat şi care se înregistrează în continuare, în contextul aprobării cu mare întârziere şi numai parţial a tarifelor pentru producerea, respectiv, transportul – distribuţia şi furnizarea energiei termice, avizate de ANRSC.

Prima solicitare de majorare a tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice a fost făcută de Termica, către Consiliul Local, în octombrie 2013, dar o majorare parţială a fost acceptată de către deliberativul sucevean abia în octombrie 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica atenționează Bioenergy că furnizarea căldurii şi apei calde nu poate fi oprită în plină iarnă.
 Vizualizări articol: 2963 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Termica atenționează Bioenergy că furnizarea căldurii şi apei calde nu poate fi oprită în plină iarnă3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Serviciu public de alimentare cu energie termica trimis de
( 8 nov 2014, 13:17:16
Bioenergy nu vinde branza ci participa la asigurarea unui serviciu public de alimentare cu energie termica a municipiului. Asa ca nu opreste cand se supara. Daca s-a bagat in afacere si n-are bani, sa ia credite. Le va fi usor sa le plateasca pentru ca beneficiaza de certificate verzi adica bani multi dati de statul roman.
1.1  RE: Serviciu public de alimentare cu energie termica trimis de
( 8 nov 2014, 13:44:23
Domnule Voinea am impresia ca joci rolul "proasta satului". De ce este mai corect ca Termica sau Bioenergy sa imprumute bani pentru a-ti da caldura si nu este corect sa-ti achiti tu factura?
1.2  RE: Serviciu public de alimentare cu energie termica trimis de
(10 nov 2014, 09:24:05
De acord cu VOINEA. THEPUCKISH de unde stii ca domnul VOINEA nu face parte din consumatorii care achita la timp "CONTRIBUTIA" cu tot cu toate pierderile inventate si platite la dublu? E usor sa arunci cuvinte si jigniri cand cel mai probabil nu esti in cauza sa stai stressat ca ne da sau nu ne da caldura . Cei care nu au achitat, nu au achitat de muuuuult timp si nu cred ca o sa achite vreodata, fie ca nu au cum, sau fie ca exista intradevar si acea parte nesimtita a populatiei care isi bat joc de restu dar care tot nu achita. Ideea e ca se stie procentul deci trebuia asumata EROAREA inainte de trecerea la BIOENERGY nu sa prinda populatia in sah in prag de iarna cand nici nu te mai poti debransa. Ce vrei sa facem domnule THEPUCKISH sa platim noi si pentru ceilalti sa fiti voi de la BIOENERGY multumiti?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei