Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 nov 2014 - Anul XIX, nr. 261 (5770)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbare radicală

Procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc, eliberaţi din penitenciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Întreg lotul format din procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă, primarul Aurel Olărean şi afaceristul Constantin Babiuc va părăsi Penitenciarul Gherla la miezul nopţii, după ce mandatele de arestare de 30 de zile îşi vor fi încheiat efectele.

Curtea de Apel Cluj, acolo unde se judecă dosarul de corupţie care-i priveşte pe cei patru, dar şi pe alte nouă persoane, inclusiv una juridică, a decis aseară să înlocuiască măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc au fost arestaţi pe 25 iunie, în urma unor ample percheziţii care au şocat întreaga comunitate locale.

Trebuie spus că la audierile din luna iunie a fost chemat şi primarul din Rădăuţi, numai că procurorii au decis atunci să-l cerceteze în stare de libertate, în calitate de suspect. Cu toate că i s-a cerut să nu influenţeze martorii din dosar, Aurel Olărean a încercat să scape de acuzaţiile ce i se aduc şi a vrut să-l şantajeze pe consilierul local Traian Andronachi. Acesta urma să voteze o Hotărâre de Consiliu Local prin care primarul era exonerat de tergiversarea unui dosar, iar în schimb Aurel Olărean urma s-o menţină în funcţia de bibliotecar-şef pe soţia lui Andronachi.

Totul a ajuns la urechile procurorilor DNA, care au venit la Rădăuţi din nou şi l-au ridicat pe Aurel Olărean. Se întâmpla la mijlocul lunii septembrie a acestui an.

Mai trebuie spus că soluţia de ieri de la Curtea de Apel Cluj nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar este greu de crezut că va fi luată în discuţie astăzi. În cazul în care contestaţia se va judeca după expirarea mandatului de arestare, acţiunea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămâne fără obiect.

 

Avocaţii celor patru cred că noile măsuri sunt cele mai corecte

Marius Rădăcină, avocatul care a apărat interesele omului de afaceri Constantin Babiuc, a opinat că pentru acest stadiu procesual măsura arestului la domiciliu era una firească.

„Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a înţeles susţinerile noastre conform cărora nu se mai impunea menţinerea arestului preventiv. Măsura arestului la domiciliu luată în această cauză este una oportună la acest moment, dar şi proporţională raportat la stadiul dosarului, persoanele inculpate, subţirimea probelor, dar şi la garanţiile pe care această măsură preventivă nou introdusă în Codul de Procedură Penală le oferă pentru buna desfăşurare a procesului penal”, a menţionat avocatul Marius Rădăcină.

Lidia Vargan, avocata care l-a reprezentat pe procurorul Dumitru Dîmbu, este de părere că soluţia de ieri este una corectă.

„S-a luat măsura care era normală. Şedinţa de vineri a fost una specială, deoarece s-a derulat fără dosarul aflat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo a fost analizată contestaţia depusă de unul dintre inculpaţi (n.a. - Aurel Olărean). Nu ar fi fost normal să se judece cauza în lipsa dosarului şi de aceea cred că decizia judecătorului de la Cluj este imparţială şi echidistantă”, a arătat avocatul Lidia Vargan.

 

Cine sunt ceilalţi inculpaţi din acest dosar

În afara celor patru persoane aflate în arest preventiv, în acest dosar au mai fost trimise în judecată alte opt persoane fizice şi o persoană juridică, Nikodemus Babiuc.

Lista este deschisă cu judecătoarea Daniela Mariana Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuţă, continuă cu avocata Isabela Zorica Vega, fostul şef al Punctului Poliţiei de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar şi cu primarul din Marginea, Ioan Onufrei.

Celelalte patru persoane care fac obiectul rechizitoriului sunt două pensionare, Silvia Panţîru şi Maria Cociorvan, dar şi două persoane fără nici o ocupaţie, Victoria Ţîcşă şi Alina Ancuţa Solovăstru.

În cauză este inclusă ca inculpat şi persoana fizică SC Nikodemus Babiuc SRL, firmă ale cărei conturi sunt sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului estimat la circa 1 milion de euro în cazul celor 69 de hotărâri judecătoreşti pronunţate de Bogdan Bărbuţă în favoarea lui Constantin Babiuc şi care ulterior au fost vândute către austriecii de la Schweighofer.

Sub sechestru se află şi cele 41,59 de hectare de teren care au făcut obiectul tranzacţiilor dubioase şi care acum sunt în proprietatea celor de la Schweighofer. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc, eliberaţi din penitenciar.
 Vizualizări articol: 8339 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă, primarul Olărean şi afaceristul Babiuc, eliberaţi din penitenciar4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo trimis de
( 8 nov 2014, 11:42:00
Era si cazul sa fie eliberati.
2.   Justitia romana trimis de
( 8 nov 2014, 12:14:32
Mult au mai stat...pentru un milion de euro oricine ar accepta sa stea arestat cateva luni...

Daca se judeca acest caz la Suceava, erau liberi dupa 1 luna..daca s-a judecat la Cluj sunt liberi dupa 5 luni...daca se judeca la Bucuresti, erau liberi dupa 1 an...iar daca se judeca in strainatate erau liberi dupa cativa ani, asa si cum era corect de fapt.

De aceea se fura tot in tara asta, pentru ca toti scapa foarte usor, din pacate, unii nu au relatii si raman uitati dupa gratii.

Vom vedea decizia finala..daca le-au dat drumul sub control judiciar nu inseamna ca au scapat...
3.   Corvus corvo oculum non eruet trimis de
( 8 nov 2014, 17:56:49
Corb la corb nu(-si) scoate ochii
Oamenii din aceiasi categorie se apara unii pe altii cand interesul de grup e in pericol.
4.   Avocatii..... trimis de
( 9 nov 2014, 09:55:50
Foarte frumos. Aceasta avocata Vargan se pare ca este foarte partinitoare cand vine vorba despre colegii ei procurorii. In opinia d-ei acestia nu sunt saracutii de ei corupti, doar ceilalti sunt tare corupti. Ar trebui acesti procurori-avocati sa-si vada barna din ochi. Rusine corpului din care face parte!
4.1  RE: Avocatii..... trimis de
( 9 nov 2014, 10:24:26
Parerea mea e ca nu trebuiau eliberati daca exista cea mai mica dovada reala de influenta a judecatorilor pentru obtinerea unor decizii favorabile. Exista evident posibilitatea ca sa traga sforile in continuare in acest sen, cu soapte la ureche sau scris, ca sa nu poata fi interceptati.
In privinta avocatilor, sunt convins ca 80% sunt efectiv CANCERUL JUSTITIEI. Prin ei se "rezolva" problemele si se dau spagile celor dispusi sa primeasca. Sa speram ca o sa se inceapa si cu ei arestarile, ca pana nu dispare influenta lor asupra nasilor, finilor, nuntasilor sau a oricaror rubedenii din justitie, nicio sansa de justitie corecta, iar acest exemplu il consider mai mult decat elocvent.
Ma intreb insa daca are influenta madam Vargan sa tergiverseze judecarea la ICCJ Bucuresti, ca acolo, dupa ultimele condamnari date, se pare ca nu prea merg pilele.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei