Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 nov 2014 - Anul XIX, nr. 261 (5770)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Proiect transfrontalier

Nevăzătorii suceveni au achiziţionat un microbuz printr-un proiect european

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prin Proiectul Transfrontalier ”Consolidarea relațiilor de comunicare între nevăzătorii din regiunea transfrontalieră”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, Filiala Suceava a Asociației Nevăzătorilor din România a achiziţionatun microbuz cu nouă locuri. Acest microbuz va facilita transportul nevăzătorilor la cursurile de instruire, la concursurile organizate special pentru ei, din ţară sau străinătate, dar şi în excursii.

Cu finanţare europeană, Filiala Judeţeană Suceava a Asociației Nevăzătorilor din România şi-a amenajat şi o sală de calculatoare, unde 40 de nevăzători vor urma cursuri de calculatoare şi Braille. Bugetul total pe care l-a avut Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) – Filiala Suceava a fost de 36.300 de euro, cu o cofinaţare de 10% (3.630 de euro). Echipa suceveană a fost formată din Mirela Alexandrina Penişoară, manager de proiect, şi Aura Ionescu – manager financiar. Cursurile de calculatoare pentru nevăzătorii suceveni sunt susţinute de profesorul formator Gheorghe Florin Ionescu. După cum ne-au spus reprezentanţii nevăzătorilor suceveni, cu banii din acest proiect s-a renovat, reparat, zugrăvit sala pentru calculatoare (2.400 de euro), s-a achiziţionat un microbuz în valoare de 14.700 de euro, în principal pentru deplasarea nevăzătorilor la cursuri de calculatoare şi Braille. Pentru cursurile de calculatoare, nevăzătorii au fost împărţiţi în trei grupe: 10-18 ani, 19-35 de ani şi 36-50 de ani.

 

Conferinţă, la Chişinău

În Proiectul Transfrontalier ”Consolidarea relațiilor de comunicare între nevăzătorii din regiunea transfrontalieră” sunt implicați patru parteneri: Organizaţia Regională Cernăuţi a Uniunii Ucrainiene a Nevăzătorilor, în calitate de lider de proiect, Filiala Suceava a Asociației Nevăzătorilor din România (partener 1), Asociaţia Obştească ”Societatea Orbilor din Moldova” (partener 2) și Centrul Bucovinean pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Cernăuţi – Ucraina (partener 3). În perioada 3-5 noiembrie, la sediul Societăţii Orbilor din Moldova a avut loc o conferinţă pe baza proiectului, la care au participat câteva zeci de persoane, partenerii direct implicați în proiect, nevăzători din Organizaţia Regională (OR) Cernăuţi a Uniunii Ucrainiene a Nevăzătorilor (UUN), din Filiala Suceava a Asociației Nevăzătorilor din România, dar şi din Societatea Orbilor din Moldova (SOM), precum și jurnalişti din cele trei ţări partenere. Au vorbit despre proiect, despre problemele cu care se confruntă nevăzătorii din ţările pe care le reprezintă, Dumitru Sclifos, preşedintele SOM, Ivan Festryga, președintele OR Cernăuți a UUN, Grigore Baran, preşedintele Filialei Suceava a ANR, Ștefan Oprea, vicepreședinte al SOM, Tetyana Zavolichna, manager de proiect, reprezentanta Organizației Regionale Cernăuți a Asociației Nevăzătorilor din Ucraina, Larisa Celan, vicepreşedinte SOM, Iulian Andrieş, translator (Ucraina), Roman Banari, consultant în cadrul Direcţiei politici de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova.

 

Festivalul Internațional ”Comorile Bucovinei”, la Cernăuţi

Participanţii la conferinţă s-au declarat mulţumiţi de cum a decurs acest proiect transfrontalier, de felul cum au fost susținute activitățile asumate în cadrul proiectului, angajamentul de a ajuta persoanele nevăzătoare în procesul de instruire, precum și atingerea rezultatelor propuse. Cu toţii speră într-o nouă colaborare, chiar și după expirarea termenului acestui proiect.

Proiectul se va încheia la sfârşitul lunii decembrie anul acesta şi are o valoare totală de 164.980 de euro, din care valoarea grantului acordat este 148.482 de euro, iar contribuția proprie a partenerilor este 16.498 de euro. Activitatea proiectului va culmina cu Festivalul Internațional ”Comorile Bucovinei”, ce se va desfăşura, pe 11 noiembrie, la Cernăuţi, unde artiști amatori nevăzători din toate țările implicate în proiect vor suţine scurte momente artistice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nevăzătorii suceveni au achiziţionat un microbuz printr-un proiect european.
 Vizualizări articol: 2299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Nevăzătorii suceveni au achiziţionat un microbuz printr-un proiect european3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei