Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe patul de moarte

Termica se agaţă de transportul şi distribuţia energiei termice pentru a supravieţui

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele două sindicate de la Termica Suceava, Prometeu şi Liber Independent, au solicitat întrunirea Comisiei de dialog social a judeţului pentru „clarificări privind planul de reorganizare aprobat de adunarea creditorilor şi confirmat de judecătorul sindic”.

Întrunirea a avut loc ieri şi au participat, alături de prefectul Florin Sinescu, subprefectul Atanasă Nistor şi primarul Ion Lungu, şi reprezentanţii marilor creditori ai Termica, la care societatea care asigură transportul şi distribuţia agentului termic în oraş are milioane de euro datorii. Cu aluzii mai mult sau mai puţin transparente, sindicaliştii şi administratorul special al societăţii, Marin Marinoiu, au încercat să transmită că fosta societate de termoficare a oraşului a fost lăsată cu bună ştiinţă să se înglodeze în datorii pentru a fi falimentată.

Acuzele direcţionate spre Primăria Suceava şi Consiliul Local au vizat construirea unei noi centrale pentru producerea energiei termice, lipsa investiţiilor în reţeaua de transport şi distribuţie pentru reducerea pierderilor, diminuarea capitalului social şi a patrimoniului, obligarea societăţii la plata impozitului pe terenuri şi clădiri, precum şi organizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie. Atât sindicaliştii, cât şi directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, i-au reproşat primarului Ion Lungu refuzul Consiliului Local Suceava de a aproba majorarea preţului la gigacalorie, care s-a menţinut astfel unul dintre cele mai scăzute din ţară.

Liderul sindicatului Liber Independent, Doru Mireuţă, a afirmat că „pe toate căile se doreşte să dispară această activitate pe care o derulăm de zeci de ani, cu salariaţi profesionişti”, arătând, alături de celălalt lider de sindicat, Iordănel Secrieru, şi de administratorul special, că planurile de reorganizare a societăţii se bazează pe continuarea activităţii de transport şi distribuţie. În condiţiile în care aceasta ar fi încredinţată unei alte firme, la negocierile care vor avea loc în data de 7 august a.c., Termica ar muri. Dacă s-ar continua activitatea, administratorul special a apreciat că „suma datorată la creditori nu depăşeşte posibilităţile centralei” şi că s-ar putea găsi bani „fără afectarea fluxurilor de bază”.

 

„Vă doresc mult succes cu reorganizarea, dar nu pe banii primăriei”

Nici unul dintre cei care susţin Termica nu a spus însă de ce a fost necesar ca societatea să ajungă în insolvenţă pentru a descoperi că activitatea ar putea fi rentabilă şi nici de ce, ani în şir, sindicaliştii au ieşit în stradă doar pentru a cere majorări salariale şi salarii compensatorii, şi niciodată pentru că ar fi fost prost condusă, deşi era clar că veniturile firmei sunt mereu mai mici decât cheltuielile.

Primarul Ion Lungu a dat explicaţii la acuzele reprezentanţilor Termica şi a arătat că, în ultimii zece ani, societatea a fost „o piatră de moară de gâtul oraşului”.

„Eu nu am luat nici un <premiu>, nici un ban de la nimeni, aşa cum insinuaţi, şi nici nu ştiu de aşa ceva. Dacă dumneavoastră ştiţi, vă invit să spuneţi, şi cine a luat să răspundă. În zece ani s-au făcut plăţi către Termica de 100 de milioane de euro! Făceam un oraş nou cu banii ăştia. Nu pot să îngrop Suceava, nu pot bloca oraşul pentru o societate, fie ea şi Termica. Eu vă doresc mult succes cu reorganizarea, dar nu pe banii primăriei”, a arătat Lungu.

Acesta a reproşat societăţii că există compartimente în care şi acum cheltuielile cu salariile depăşesc 50 la sută, lucru complet anormal, şi că nu-şi onorează nici obligaţiile către producătorul actual de energie termică, SC Bioenergy SRL, deşi încasează bani atât de la populaţie, cât şi de la bugetul local. Directorul firmei Bioenergy, Vasile Ilie, a punctat şi el că banii încasaţi de Termica merg „într-o gaură neagră”. 

Directorul Ovidiu Dumitrescu a explicat că banii încasaţi sunt insuficienţi pentru plata facturilor curente şi a susţinut continuarea activităţii de distribuţie şi transport, cu majorarea preţului la gigacalorie. Directorul Termica a precizat că ar fi corect să primească şi o motivare asupra refuzului Consiliului Local Suceava, de a majora preţul gigacaloriei. Totodată, el a afirmat că ar fi oportun ca executorii judecătoreşti să nu mai fie „atât de blânzi” când este vorba despre executarea silită a rău-platnicilor, cu menţiunea că în alte oraşe din ţară locuinţele datornicilor sunt scoase la vânzare mult mai rapid, recuperându-se astfel banii neachitaţi pentru energia termică furnizată. Datoriile populaţiei la energia termică se ridică la 4 milioane de euro.

 

„Termica va putea să îndestuleze pe toată lumea”

Concluzia întâlnirii a aparţinut reprezentantului unuia dintre marii creditori ai Termica, furnizorul de cărbune Unicom. Şeful departamentului juridic de la Unicom Group, Cătălin Pisoceanu, a rezumat toată discuţia. Şi în opinia lui, pentru Termica ar fi benefic să-şi continue activitatea şi după 7 august a.c. Însă, a arătat Cătălin Pisoceanu, dacă asta nu se va întâmpla, „Termica va putea să îndestuleze pe toată lumea. Aşa cum s-a arătat aici, are bunuri de mare valoare, care, dacă sunt vândute corect şi cu înţelepciune, toţi creditorii îşi vor primi banii”.

În baza unui contract de concesiune pe 30 de ani a activităţii de transport şi distribuţie, Termica va participa la negocierile din data de 7 august. Dacă nu va avea succes, asta ar putea aduce moartea societăţii care timp de 40 de ani a asigurat căldura în casele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat. Susţinută în ultimii zece ani cu sume imense de la bugetul de stat şi local, din motive încă necunoscute Termica nu a reuşit să funcţioneze pe baze economice sănătoase pentru a avea echilibru între venituri şi cheltuieli. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica se agaţă de transportul şi distribuţia energiei termice pentru a supravieţui.
 Vizualizări articol: 2231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Termica se agaţă de transportul şi distribuţia energiei termice pentru a supravieţui5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu se vrea sa stie ADEVARUL trimis de
( 1 iul 2014, 11:30:13
Retelele de termoficare apartin Primariei din 1966, retele in care investitii ZERO.
Termica a concesionat transp. si distrib. nu si efectuarea de investitii in retelele Primariei. Costurile mari se datoreaza in principal PIERDERILOR din retelele de transp. si distrb., retele care apartin Primariei.
Conducerea Termica a fost numita de AGA si CA , organisme care apartin de Consiliul Local si care executa ceea ce comanda de Primarul.
Cum a fost urmarit si manageriat Contractul de concesiune ??? Cineva trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:
- de ce nu s-a acceptat pretul la Gcal aprobat de ANRSC
- de ce au fost luate cu japca (total ilegal) terenurile apartinand societatii
- de ce a fost decapitalizata societatea cu 70 mil lei
- de ce stau in depozit tevi preizolate achizitionate acum 5 ani si nu au fost schimbate in retelele de transp si distrib
- de ce sau acordat premii fostilor directori (vezi 80.000 lei) daca societatea era pe pierdere
- de ce nu au fost prezentate aceste aspecte, care sunt dovedite prin acte oficiale.
P.S - D-lor de la" presa" de ce nu prezentati corect situatia ???
Oare de ce ??!!!
2.   Dar despre contractele individuale ce se mai aude? trimis de
( 1 iul 2014, 14:06:15
Normal este sa se prezinte cu lux de amanunte tot ce este cu Termica. O buna informare este in sprijinul cetatenilor ce sunt interesati de viitorul lor .
E bine sa stim cat reprezinta pierderile de agent termic din sistemul centralizat. Sa ne spuna cei ce ne conduc ce investitii s-au facut pentru reducerea pierderilor de caldura in sistemul de distributie si reabilitarea retelelor termice.
Suntem mintiti permanent de toti cei pe care i-am ales cu speranta ca ne fi mai bine!.
Cind va fi pedepsita minciuna la rang de conducere, dezintersul si proasta organizare?

Dar despre contractele individuale ce se mai aude?

3.   Se stie Adevarul ! Nu se vrea sa se recunoasca ! trimis de
( 1 iul 2014, 15:28:34
GIGICA a pus punctul pe I !! Interesele noilor "ION al Glanetasului"(a se citi:parveniti), nu vor permite recunoasterea adevarului niciodata ! Cel mai trist este ca toti acesti parveniti sunt dintre noi,cunostinte,prieteni,rude ! Vai de capul nostru,cu mentalitatea noastra cu tot !!Copii nostri cresc adoptand aceeasi mentalitate inca din scoala ! Spaga,mita,ca sa obtina o nota mai mare,sa obtina o diploma azi,ca mai tarziu sa adopte aceeasi "strategie pentru a face avere !!! Nu cred ca mai avem sansa sa schimbam ceva !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei