Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La proba de limba română

Poezia - surpriza neplăcută primită de candidaţii de la examenul de bacalaureat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Candidaţii primei sesiuni a bacalaureatului din acest an au stat, ieri, sub imperiul emoţiilor, aceştia susţinând prima probă scrisă a examenului, cea de limba şi literatura română.

Din cei 5.959 de absolvenţi ai ciclului liceal înscrişi pentru a susţine proba de ieri a examenului, 233 au absentat, iar alţi 357 şi-au echivalat această probă cu cea susţinută într-una dintre sesiunile anterioare ale examenului.

 

Poezia – subiectul pe care nu-l mai aştepta nimeni

Elevii care au susţinut testarea au primit două tipuri de subiecte, unele adaptateprofilului real, vocaţional sau tehnologic şi unele adaptate profilului uman sau pedagogic. Indiferent de filiera urmată în cei patru ani de liceu, ultimul subiect al variantelor viza analiza şi prezentarea temei şi viziunii despre lume într-un text poetic.

Părerile examinaţilor cu privire la cerinţele variantei extrase au fost dintre cele mai diverse, însă toate au avut un punct comun – majoritatea candidaţilor au fost neplăcut surprinşi de ultimul subiect, cel care viza analiza unui text poetic.

Fie că a fost vorba despre Eminescu, Ion Barbu, Nichita Stănescu sau Tudor Arghezi, elevii au recunoscut că poezia i-a prins pe picior greşit.

„În ultimii trei ani a picat poezie. Chiar nu ne mai gândeam că tot poezie va fi şi anul asta. Era exclus”, a exclamat un elev la ieşirea din sala de examen.

Totodată, elevii de la uman au primit un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. La subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre „activitatea de îndrumare a lecturii”, iar la subiectul al treilea, elevii au avut de scris despre un text poetic de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. Subiectul al doilea viza redactarea unui eseu despre „rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos”. La subiectul al treilea, elevii au avut de scris despre un text poetic studiat al lui Mihai Eminescu.

 

Candidaţilor le-a pierit zâmbetul

Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea cerinţelor, timp suficient, ţinând cont că cei mai mulţi dintre candidaţi au părăsit sălile de examen puţin după ora 11:30. Spre deosebire de probele orale, când stresul aproape că nici nu a existat, după prima probă scrisă a bacului candidaţilor le-a cam pierit zâmbetul.

„A fost uşor şi nu prea. Subiectul al III-lea a fost dificil. Mă gândeam că va fi altceva şi ne-a dat <Luceafărul>. Poezia nu prea ne e pe plac, e mai greu. Aş fi preferat romanul. Sper să iau un 6 tras de coadă”, a mărturisit Nicolae, absolvent al Liceului cu Program Sportiv Suceava.

Ovidiu, absolvent al aceluiaşi liceu, dar al unei clase de filologie, a povestit la ieşirea din examen: „A fost destul de dificil, nu mă aşteptam să cadă iar poezia. Mă aşteptam la roman, acolo poţi să mai şi povesteşti, la poezie nu. Am avut de ales dintre Ion Barbu, Arghezi şi Stănescu. Eu am ales Tudor Arghezi - <Testament>”.

„M-am descurcat, zic eu, dar a fost greuţ. Subiectul 3 cu Eminescu a fost foarte nasol. Speram să ne dea <Ion>,ca la simulare. Aş fi vrut să ne pice un roman. Sper să iau 7 ”, a mărturisit un alt elev.

Ceva mai mulţumită de cerinţele variantei extrase am găsit-o pe Andreea Baciu, aceasta spunând că a redactat o lucrare de opt pagini.

„A fost uşor. Am scris opt pagini. Am scris <Testament> de Tudor Arghezi, chiar dacă m-am pregătit mai mult pe proză”, a spus absolventa.

 

Încă două probe pentru candidaţii de la bac

Astăzi, 18 elevi din judeţ susţin proba scrisă la limba şi literatura ucraineană.

Elevii suceveni se vor întoarce în sălile de examen miercuri, 2 iulie, când, în funcţie de filiera şi specializarea pe care le-au urmat în cursul celor patru ani de liceu, vor susţine proba fie la matematică (4.003), fie la istorie (1.643).

În data de 4 iulie, 5.590 de absolvenţi din judeţ vor fi examinaţi la o materie la alegere din cadrul profilului şi specializării. 2.205 au optat pentru biologie, 2.060 au ales geografia, 417 – logica, 236 – informatica, 235 – chimia, 227 – fizica, 74 – sociologia, 68 – economia, 37 – filosofia, 31 - psihologia.

Prima afişare a rezultatelor la bacalaureat va avea loc luni, 7 iulie, până la ora 12.00, contestaţiile putând fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 11 iulie.

 

Elev eliminat din examen

Un elev al Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni a fost eliminat din examen după ce a fost surprins copiind de pe materiale auxiliare. Acesta susţinea testarea la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poezia - surpriza neplăcută primită de candidaţii de la examenul de bacalaureat.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Poezia - surpriza neplăcută primită de candidaţii de la examenul de bacalaureat4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei