Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Premiul cel mare

Trei elevi suceveni vor fi sprijiniţi cu 10.000 de euro de către un investitor român pentru a-şi înfiinţa o companie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

14 liceeni suceveni au fost selectaţi pentru a participa la Tabăra de vară „Creatori de viitor”, iniţiativă ce a reunit circa 60 de tineri din Bacău, Suceava, Cluj, Arad, Mureş, în perioada 23-27 iunie, în judeţul Mureş.

Liceenii de clasele a X-a şi a XI-a au fost recrutaţi în baza unor parametri de performanță în unul din următoarele domenii: educație, sport sau leadership școlar.

În cadrul celor câteva zile de tabără, participanţii au avut de realizat un proiect - „Comunitatea viitorului”, în baza căruia aceştia urmau să fie premiaţi. Liceenii au fost nevoiţi să iasă din zona lor de confort şi să-şi pună serios creativitatea şi inventivitatea la încercare şi să creeze un oraş al viitorului, ideal organizat, revoluţionar.

Marele premiu constând în 10.000 de euro, din partea investitorului român Alexandru Farcaş, a fost adjudecat de un echipaj din care au făcut parte trei liceeni din judeţ, unul dintre aceştia fiind şi liderul echipei. Au făcut parte din grup Răzvan Cureliuc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Alexandra Diaconiţă, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, şi Daniel Cosovanu, de la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca (liderul echipei).

Potrivit acestuia din urmă, „ne-am închipuit un oraş al viitorului autonom energetic, bazat pe energie solară. Oraşul nostru nu importă tehnologia, ci este şi o zonă de cercetare în care se produce tehnologia şi unde se găsesc resursele umane necesare pentru mententanţă, producţie etc. Totodată, în oraş există pavele solare care ar putea să înlocuiască drumurile, panouri solare pentru clădiri etc.”

Acesta a mai menţionat că ideea proiectului îi aparţine, dar fiecare membru al echipei a avut o contribuţie importantă în realizarea lui. Totodată, proiectul s-a individualizat de celelalte, fiind concret, cu detalii mai bine conturate, faţă de celelalte proiecte destul de vagi.

Daniel Cosovanu a mai menţionat că „Alexandru Fărcaş va face o investiţie de 10.000 de euro pentru a înfiinţa o companie a noastră, a echipei câştigătoare. Vor urma o serie de discuţii cu acesta pe tema asta. El ne va ajuta să începem compania, ne va coordona şi sprijini. Proiectul <Comunitatea viitorului> a fost un test pentru a ne verifica gândirea, creativitatea şi pentru a depista în cine merită să investească”.

 

Un oraş hiperdigitalizat, un alt proiect câştigător

Cei trei liceeni menţionaţi nu au fost singurii suceveni premiaţi la prima ediţie a Taberei de Vară „Creatori de Viitor”.

Tudor Găitan, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi Ecaterina Ilincăi, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, au primit celălalt premiu al evenimentului. Aceştia au făcut parte dintr-o altă echipă al cărei lider a fost Tudor Găitan.

Potrivit acestuia, „după mai multe dezbateri, ne-am oprit la ideea oraş hiperdigitalizat, unde la fiecare pas să existe un panou de informare, iar şcolile să fie dotate cu smartPad-uri, smartPC-uri etc. Ulterior, ne-a venit ideea hologramelor. Principalele domenii în care am vrut să evidenţiem ce impact are o astfel de tehnologie sunt cultura, educaţia şi marketingul, însă am accentuat, totodată, că ar avea influenţă în orice sector al unei comunităţi”. Proiectul acestora s-a intitulat „Dreaming wow, living digital”. Membrii acestei echipe au câştigat cărţi, dar şi posibilitatea de a-şi alege unul dintre mentorii participanţi la eveniment, pentru şedinţe de coaching, timp de 12 luni.

Din lotul sucevean au mai făcut parte Daniel Prelipcean, de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Silvestru Big, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Ramona Leşan şi Claudia Mariana Bălan, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Ana Maria Marcu, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Simona Mehno şi Rareş Ionescu, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Andrei Cătălin Tofan, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, şi Ionatan Marian Rascol. Aceştia au fost însoţiţi de Alina Leşan, de la Colegiul „Al.I. Cuza”.

Potrivit organizatorilor, „proiectul Tabăra de vară <Creatori de viitor> își propune să reunească o comunitate activă a tinerilor cu performanțe deosebite din mai multe domenii, să-i pună în legătură cu un grup de mentori (antreprenori, sportivi, tineri cu realizări profesionale etc.), iar împreună să genereze idei și proiecte pentru viitorul comunităților în care acești tineri trăiesc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei elevi suceveni vor fi sprijiniţi cu 10.000 de euro de către un investitor român pentru a-şi înfiinţa o companie.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Trei elevi suceveni vor fi sprijiniţi cu 10.000 de euro de către un investitor român pentru a-şi înfiinţa o companie5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei