Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piaţa muncii

Oferta de joburi din Suceava, dominată de angajatori care precizează din start că oferă doar salariul minim

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oferta de locuri de muncă la zi promovată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava scoate în evidenţă că cei mai mulţi dintre angajatorii care au nevoie de personal precizează din start, la capitolul „Condiţii de Ocupare”, că oferă salarii apropiate de cel minim pe economie prevăzut de lege. Această practică, după cum ne-au explicat oficialii AJOFM, a început să fie des uzitată de angajatori, care, trecând condiţia salarizării în tabelul cu locuri de muncă vacante, elimină din start discuţiile cu cei care au pretenţii salariale mai mari. 

 

Posturi vacante şi salariile oferite de angajatori

În momentul de faţă, oferta AJOFM Suceava cuprinde în jur de 35 de posturi vacante la agenţia locală Suceava, două la Câmpulung Moldovenesc şi cinci la Gura Humorului. Pentru un post de agent comercial, de exemplu, se precizează că salariul fix este de 900 de lei, la fel şi pentru un post de bucătar, pentru care se cere calificare şi experienţă în domeniu. Într-un alt caz, un agent economic care vrea să angajeze un casier oferă un salariu de 850 de lei şi bonuri de masă, asta în condiţiile în care cere cunoştinţe de operare a calculatorului şi de limbă engleză. Nici pentru posturile la care se cer studii superioare situaţia nu stă întotdeauna mai roz în ceea ce priveşte salariile. Pentru un post de secretară la care se cer studii superioare, patronul a precizat din start că poate oferi doar 900 de lei. Pentru un post de vânzător, la care se cere experienţă de minimum un an, salariul oferit este de 850 de lei.

 

Angajatori care vor să atragă cu salariile motivante, excepţii în oferta AJOFM

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a precizat că aceste salarii precizate de angajatori la condiţiile de ocupare a postului sunt câştigurile brute.

„Mulţi dintre angajatori preferă să treacă pe lista cu locul de muncă şi salariul pentru a selecta astfel doar şomerii interesaţi de ceea ce oferă ei. Realitatea de pe piaţa muncii este că angajatorii au de regulă de unde alege personal, astfel că îşi permit să nu pluseze la salarii. Există însă şi angajatori care vor să motiveze personalul calificat tocmai prin publicarea salariului oferit”, a explicat Anca Capverde.

Această ultimă categorie este însă mai degrabă la capitolul excepţii. De exemplu, în oferta la zi se găsesc doar două posturi pentru care agenţii economici au trecut la „Condiţii de Ocupare” salariul motivant. De exemplu, pentru un post de economist, la care se cer studii superioare în domeniu şi minimum un an vechime în proiecte cu finanţare UE, se oferă un salariu de 3.190 de lei, cu bonuri de masă şi spor de confidenţialitate. 

 

Divergenţa fără ieşire patron-salariat

Salariile mici oferite de angajatori sunt în momentul de faţă una dintre marile probleme pe care le invocă şomerii, mai ales cei tineri, care de multe ori nu sunt dispuşi să lucreze pe salariul minim pe economie. Aşa s-a ajuns ca foarte mulţi dintre ei să prefere să rămână în şomaj, să înceapă o activitate independentă ori să plece în străinătate. De cealaltă parte, angajatorii vin cu un cu totul alt punct de vedere, plângându-se că găsesc greu o forţă de muncă performantă şi calificată, iar salariile mici cresc treptat doar pentru cei care îşi doresc să rămână la ei pe termen mai lung. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oferta de joburi din Suceava, dominată de angajatori care precizează din start că oferă doar salariul minim.
 Vizualizări articol: 2937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Oferta de joburi din Suceava, dominată de angajatori care precizează din start că oferă doar salariul minim5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei