Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rodnic

Direcţia Agricolă estimează un an cu producţii foarte bune la principalele culturi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Agricolă Suceava, instituţia care monitorizează situaţia terenurilor agricole din judeţ, are prognoze bune şi foarte bune pentru anul agricol 2014. Specialiştii instituţiei estimează că în acest an se vor obţine producţii peste media ultimilor ani la toate culturile însămânţate. Asta pentru că în 2014 noţiunea de secetă nu a existat în agricultura judeţului Suceava, iar rezerva de umiditate din sol din momentul de faţă face puţin probabilă o secetă accentuată în următoarea perioadă.

Vasile Schipor, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Avem în mod clar culturi mai bune decât anul trecut, fie că vorbim de cereale, de livezi sau de legume. Cantităţile de precipitaţii au fost suficiente, iar îmbucurător este şi faptul că nu avem semnalate probleme majore cu bolile foliare, cele care apar de la umiditate”. Direcţia Agricolă a realizat o serie de estimări privind producţiile din acest an, în special la cereale şi alte culturi mai timpurii.

La grâu şi secară, de exemplu, s-a estimat o producţie de 3.150 de kilograme la hectar, însă, a subliniat Vasile Schipor, sunt premise că această estimare să fie depăşită. Prin comparaţie, anul trecut, producţia medie de grâu a fost de 2.700 de kilograme la hectar, în 2012 de 2.950 de kilograme la hectar, iar în 2010 şi 2011 de 2.600-2.700 de kilograme la hectar.

 

Ce spun marii cultivatori

Anul bun este confirmat în parte şi de marii cultivatori. Aceştia sunt însă mai rezervaţi, probabil şi din cauză că anunţarea unor producţii record poate prăbuşi preţurile, cum s-a mai întâmplat în trecut.    

Ilie Homeniuc, administratorul societăţii Prodimpex SRL Bălcăuţi, care a cultivat în acest an 1.700 de hectare de teren, a declarat că se aşteaptă la o producţie medie, care în cazul său înseamnă în jur de 3,7-4 tone la grâu la hectar şi 2,7-3 tone de rapiţă la hectar.

„Mai mult de 4 tone la hectar la grâu nu cred că vom putea scoate. În zona noastră cred că putem vorbi de o producţie medie”, a declara Ilie Homeniuc.

Gheorghe Abogătoaie, administratorul societăţii PlopAgro Plopeni, s-a declarat ceva mai optimist: “Culturile arată într-adevăr foarte bine, sperăm să fim păziţi şi în continuare de intemperii şi să terminăm cu bine anul agricol. Estimez producţii bune, la grâu de exemplu patru tone la hectar sau chiar peste 4 tone”. Abogătoaie a cultivat porumb, soia şi floarea-soarelui. El a estimat că recoltarea grâului va începe în jurul intervalului 15-20 iulie.

De precizat că diferenţele mari dintre estimările Direcţiei Agricole şi cele ale marilor fermieri apar în condiţiile în care instituţia ia în calcul şi producţiile micilor cultivatori, care deţin încă majoritatea suprafeţelor şi care obţin producţii incomparabil mai mici. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia Agricolă estimează un an cu producţii foarte bune la principalele culturi.
 Vizualizări articol: 1818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Direcţia Agricolă estimează un an cu producţii foarte bune la principalele culturi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei