Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 iul 2014 - Anul XIX, nr. 149 (5658)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Povestea puiului de cuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Animație îngrijorată în lumea artistică ieșeană: prețuitul regizor Andrei Șerban – adică, nu un oarecine – a propus, public, comasarea Teatrului Național cu Opera. Ambele instituții ar urma să aibă un singur director și o administrație comună, astfel sperându-se întru aplanarea conflictului latent sub zodia căruia Teatrul dramatic și Teatrul liric împart aceeași scenă. Un fel de fuziune prin absorbție, acum la modă, și, cum e de bănuit, conducerea noii instituții ar urma să revină unui director performant, Beatrice Rancea, în dauna directorului considerat mai puțin performant, Hagi-Culea.

Probabil că reputatul regizor Andrei Șerban (care a montat câteva spectacole de răsunet la Operă), activând mult timp peste hotare, n-are știință de istoria inovațiilor ceaușiste și nu-și închipuie că redescoperă America și reinventează roata: Administrația comună a funcționat, târâș-grăpiș, până la revoluție. Ca director al Teatrului Național, administram nu numai Naționalul și Opera, ci și Filarmonica, Teatrul „Luceafărul” și Teatrul de la Suceava. Inovația pe care a izvodit-o vestitul Cabinet 2 însoțea trecerea la absurda „autofinanțare”, când statul nu mai subvenționa instituțiile de spectacole, iar implementarea harababurii a privegheat-o pas cu pas însăși Elena Ceaușescu.

Dacă Filarmonica dorea să-și cumpere un muștiuc pentru tubă, venea cu referatul spre aprobare la directorul Teatrului Național, ritual ce trebuia să-l urmeze și „Luceafărul” când își propunea o deplasare la Popricani, și Teatrul din Suceava, ca să-și tipărească afișele, și Opera, de voia să-și deratizeze spațiile de repetiții. Independența artistică ajunge evident afectată, dacă viața contabilă a celor cinci instituții, inclusiv aprobarea statelor de salarii, depinde de o singură semnătură. În ciuda aberantului sistem (care, în paranteză fie spus, n-a condus la reducerea personalului funcționăresc, ci, paradoxal, s-a arătat a avea efecte inverse!) n-au existat conflicte majore între Teatru și Operă, iar când au apărut neînțelegerile de neocolit între doi locatari ai aceluiași imobil, au fost aplanate mai degrabă amical decât contondent-conflictual.

Vreme de 11 ani, și înainte, și după administrarea comună, Teatrul și Opera au conviețuit onorabil în condițiile date, de nedorit, dar și de neocolit. Glumind, aș putea spune că m-a ajutat... experiența de viață: tânăr căsătorit, am „beneficiat” de un apartament cu două camere în comun cu familia strungarului Ciubuc de la răposata „Țesătura” (colegul de conviețuire avea un singur disc, cu fanfara de la Cozmești, pe care-l punea în fiecare dimineață la 5,30, pentru a-și stimula tonusul necesar unei noi zile de muncă). Amândouă familiile suportau cu greu situația (la vremea aceea, după modelul rusesc, se făceau repartiții în comun) și, cum n-aveau încotro, au trebuit să-și afle soluții până la o eventuală intrare în normalitate. Cum și pentru Operă ar fi existat soluția, dacă, investind aceleași fonduri, în loc să se construiască anexa Naționalului, s-ar fi edificat un sediu pentru Teatrul liric.

Dar, ce-a fost a fost, numai că propunerea lui Andrei Șerban (iertată fie-mi nedumerirea, dar nu știu de ce mereu vin neieșeni să facă ordine la Iași!) ar leza profund însăși istoria noastră culturală. Dacă liberalii și pedeliștii doresc să fuzioneze renunțând, primii, la tradiție și identitate, e treaba lor, dar cel mai vechi teatru românesc nu poate să-și abandoneze cei aproape 200 de ani de activitate neîntreruptă doar pentru a satisface ambițiile unuia sau altuia. Directoarea Operei este un manager cu reale merite, care a izbutit să resusciteze Opera la Iași, a știut să gestioneze impecabil, între altele, un program de „promotion” bine structurat, agresiv chiar - și cum s-a văzut, necesar. Una-i una, alta-i alta. Clădirea-bijuterie a fost edificată pentru Teatrul Național, este a Teatrului Național, s-a înscris ca atare în tradiția culturală a românilor, a fost costisitor întreținută și repetat refăcută prin strădania și cu fondurile atribuite Teatrului Național. Opera a început să funcționeze sub același acoperiș la un secol după înființarea Teatrului, iar toată povestea amintește pe aceea a puiului de cuc. O știți: ajuns în cuib străin, azvârle odraslele celui ce l-a găzduit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea puiului de cuc.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 8 voturi
Povestea puiului de cuc4.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei