Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2014 - Anul XIX, nr. 126 (5635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosarul surorilor dispărute

Judecătorii: „Lăsarea în libertate a lui Vasile Lavric, un pericol concret pentru ordinea publică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătorii care îl țin după gratii, la București, pe Vasile Lavric (56 de ani), mecanicul din Rădăuți bănuit că în urmă cu mulţi ani le-a ucis şi îngropat pe soţia sa şi două dintre surorile acesteia, au răspuns ieri la solicitarea Monitorului de Suceava prin care ceream să ni se comunice motivele pentru care rădăuţeanul stă de aproape două luni în celulele Poliţiei Capitalei, pentru o presupusă faptă comisă acum 14 ani, o tentativă de omor, şi nu pentru acuzaţiile terifiante care i se aduc în legătură cu disparițiile misterioase.

 

Una dintre surorile dispărute: „Mi-a dat cu ciocanul în cap lovindu-mă grav, dar la insistențele lui nu am depus plângere...”

Aşa cum v-am informat în ediţiile anterioare ale Monitorului, Lavric nu a fost încătuşat pentru dispariţiile celor trei surori Iordache, acuzaţii pentru care anchetatorii nu au anunţat că ar avea probe concrete. Până în prezent, s-au descoperit doar mai multe fragmente osoase în urma săpăturilor făcute în curtea casei părinţilor mecanicului auto, oase care s-au dovedit că nu sunt de om, ci de provenienţă animală.

Vasile Lavric a fost arestat preventiv pe data de 16 aprilie a.c.  pentru acuzaţia de tentativă de omor, victimă fiind una dintre surorile dispărute, nimeni alta decât fosta soţie a suspectului, Nicoleta Lavric (fostă Iordache). Femeia avea 31 de ani când a dispărut fără urmă, în aprilie 2005, iar anchetatorii susţin că, în 2000, aceasta a fost lovită cu un ciocan în cap de către soţul ei din acea vreme, Vasile Lavric.     

Incidentul s-ar fi petrecut în dimineaţa zilei de 2 noiembrie 2000, în casa în care locuiau cei doi soţi. „Inculpatul Lavric Vasile i-a aplicat cu un ciocan, în mod repetat, lovituri la nivelul capului soţiei sale, care s-a apărat prin poziţionarea mâinii stângi pe traiectoria loviturilor, fiind însă internată în cursul aceleiaşi zile la Spitalul Municipal Rădăuţi, cu diagnosticul <traumatism cranio-cerebral acut deschis, plăgi sângerânde temporo-parietale, cefalee, dureri la nivelul mâinii stângi, traumatism la nivelul mâinii stângi>”, se arată în actul prin care s-a cerut arestarea preventivă a rădăuţeanului.

Pe pat de spital, Nicoleta Lavric ar fi declarat că a fost lovită de soţul ei.

De altfel, şi în cererea de divorţ pe care a înaintat-o la instanţă pe data de 4 aprilie 2005, cu patru zile înainte de dispariţia sa, femeia a amintit de acel episod petrecut în noiembrie 2000: „Mi-a dat cu ciocanul în cap lovindu-mă grav, dar la insistențele lui nu am depus plângere...”.

 

Legiştii: viaţa victimei nu a fost pusă în pericol. Procurorii: e tentativă de omor

Deşi în urma agresiunii de la sfârşitul lui 2000, Nicoleta Lavric a suferit leziuni pentru care, potrivit documentelor medicale din acea vreme, a necesitat 11-12 zile de îngrijiri medicale, iar legiştii au stabilit atunci că nu a fost pusă în primejdie viaţa victimei, anchetatorii de la Bucureşti au considerat că Lavric poate fi pus sub acuzare pentru tentativă de omor şi explică de ce au ajuns la această concluzie, făcând referire la o decizie mai veche a Curţii Supreme, într-o cauză similară: „numărul zilelor de îngrijiri medicale şi împrejurarea că leziunile nu au pus în pericol viaţa victimei au mai puţină semnificaţie în stabilirea intenţiei indirecte de a ucide. În asemenea cazuri sunt relevante pentru încadrarea juridică împrejurările concrete în care a fost săvârşită fapta, instrumentul utilizat, intensitatea loviturii şi zona anatomică vizată” (decizia penală nr. 1135 din 25 aprilie 1992 a Curţii Supreme de Justiţie).

 

Lavric: „Soţia a căzut şi s-a lovit cu capul de colţul sobei”

În faţa judecătorilor care l-au trimis după gratii, Vasile Lavric a susținut în schimb că nu e nimic adevărat din acuzațiile procurorilor.

„În cursul soluționării propunerii de arestare preventivă, la data de 15.04.2014, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, inculpatul, în prezenţa apărătorului său din oficiu, a dorit să dea declaraţie, în legătură cu infracţiunea pentru care este cercetat, dar a arătat faptul că leziunile din data de 02.11.2000 cauzate soţiei sale se datorează faptului că cei doi s-au îmbrâncit, iar victima a căzut şi s-a lovit cu capul de colţul sobei din cameră”, se mai arată în motivarea trimisă cotidianului nostru de Curtea de Apel Bucureşti.

 

Una dintre surorile Iordache a „dispărut” şi din dosarul procurorilor

În motivarea respingerii contestaţiei făcute de Vasile Lavric împotriva măsurii de arestare preventivă, magistraţii Curţii de Apel arată că „având în vedere gravitatea deosebită a faptei, determinată de modul violent în care a acționat inculpatul, mod relevat de multiplele leziuni traumatice constatate la internarea în spital (lovituri repetate la nivelul capului şi la nivelul mâinii stângi poziţionate în apărare) se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

De asemenea, în aceeaşi motivare, judecătorii aduc în discuţie şi argumentele pentru care Lavric a fost arestat pentru o faptă comisă cu 14 ani în urmă.

„Este adevărat  că fapta reținută în sarcina inculpatului a fost comisă la data 02.11.2000, însă, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, această împrejurare nu este în măsură să justifice lăsarea în libertate a contestatorului inculpat, în raport cu aspectele anterior arătate, momentul la care a fost descoperită această faptă și împrejurarea că ulterior, în anul 2005, partea vătămată, soția inculpatului, și o soră a acesteia au dispărut în condiții suspecte, fiind văzute ultima dată în prezența inculpatului, nefiind găsite până în prezent”.

Curios este faptul că în motivarea Curţii de Apel Bucureşti se face referire la faptul că procurorii investighează dispariţia a doar două dintre cele trei surori dispărute.

De altfel, dosarul tentativei de omor este disjuns din cel în care se fac cercetări privind dispariţia surorilor Iordache. Şi în acesta se vorbeşte tot despre presupuse crime comise în aprilie, respectiv iunie 2005 asupra Nicoletei Lavric şi Ramonei Iordache. Aceasta din urmă avea 18 ani la data dispariţiei şi a lăsat în urmă un copil, făcut cu acelaşi Vasile Lavric, în urma unei relaţii extraconjugale pe care acesta ar fi avut-o în timp ce era căsătorit cu Nicoleta.

Nu se pomenește nicăieri însă de cea de-a treia tânără dispărută, Iuliana Iordache, care nu a mai fost văzută tocmai din 1995, când fata avea vârsta de 16 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecătorii: „Lăsarea în libertate a lui Vasile Lavric, un pericol concret pentru ordinea publică”.
 Vizualizări articol: 2415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Judecătorii: „Lăsarea în libertate a lui Vasile Lavric, un pericol concret pentru ordinea publică”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei