Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2014 - Anul XIX, nr. 126 (5635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plângere clasată

În dosarul „numelor false”, ÎPS Pimen şi stareţii reclamaţi, găsiţi nevinovaţi de DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul „numelor false”, altele decât cele din buletinele de identitate, de care sunt acuzaţi că s-au folosit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, dar şi mai mulţi stareți de la mănăstiri din judeţ, în actele constitutive ale fundației prin care s-a cerut retrocedarea a 166.000 de hectare de pădure, a fost cercetat şi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Plângerea a fost făcută încă din ianuarie 2010, a fost înregistrată la DNA Suceava şi a fost soluţionată tocmai în acest an, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate.

ÎPS Pimen şi Melchisedec Velnic (starețul Mănăstirii Putna), Benedicta Tatulici (stareţa Mănăstirii Moldoviţa), Irina Pântescu (stareţa Mănăstirii Voroneţ) şi Mihail Balan (stareţul Mănăstirii Râşca), fondatori şi membri ai Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, au fost reclamaţi  procurorilor anticorupţie de către reprezentanţii Fundaţiei Pro Fondbis 1946 - Semper, fiind acuzaţi de înşelăciune, fals privind identitatea, fals şi uz de fals.

În plângere se arată că, începând cu anul 2000, fundaţia reprezentantă de ÎPS Pimen a fost constituită drept continuatoare a Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român Suceava, ce a luat fiinţă în anul 1786, lucru care se reclamă a nu fi real. Ulterior, reprezentanţii Fundaţiei Fondului Bisericesc au promovat mai multe acţiuni în instanţă, având ca obiect revendicarea suprafeţei de aproximativ 166.000 de hectare.

 

Motivarea procurorilor anticorupţie

Procurorii au respins acuzaţiile, dând ordonanţă de clasare pe data de 25 aprilie 2014, ordonanţă în care arată că „simpla susţinere că o entitate juridică este sau nu continuatoarea unei alte structuri juridice, că este sau nu îndreptăţită a dobândi bunuri care au aparţinut sau nu vechii entităţi, probleme supuse spre analiză instanţei de judecată, nu poate fi echivalentă unei induceri în eroare. (...) Constituirea fundaţiei şi scopul acesteia au fost supuse analizei unei instanţe de judecată, conform procedurilor legale (...) Chestiunea dacă fundaţia este sau nu continuatoarea vechiului Fond Bisericesc Ortodox Român şi dacă aceasta este sau nu îndreptăţită la retrocedarea suprafeţelor de pădure este de natură civilă, intrând în competenţa instanţelor de judecată a o stabili”.

De asemenea, procurorii DNA Suceava s-au pronunţat şi cu privire la acuzaţiile de folosire în actele constitutive ale fundaţiei a unor nume care nu există în baza de date privind evidenţa populaţiei, respectiv ÎPS Arhiepiscop Pimen, Benedicta Tatulici, Melchisedec Velnic, Irina Pântescu şi Mihail Balan. „Persoanele în cauză există, dar în tabelul respectiv au fost înscrise nu cu numele din actele de identitate (n.r. - Pimen Suceveanul, Georgeta Maria Tatulici, Mihai Velnic, Margareta Pântescu şi Mitică Balan), ci cu numele dobândit ca urmare a trecerii în monahism”, se mai arată în ordonanţa de clasare a plângerii.

Toată această poveste face obiectul unui dosar aflat în prezent pe rolul Judecătoriei Tulcea, la plângerea făcută de reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, care cer, din motivele enumerate anterior, desfiinţarea fundaţiei conduse de către ÎPS Pimen.

„Câtă umilinţă!”, a răbufnit zilele trecute Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cu referire la acest subiect menit să scoată Biserica din procesul cu statul român, pentru revendicarea celor 166.000 de hectare de pădure.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În dosarul „numelor false”, ÎPS Pimen şi stareţii reclamaţi, găsiţi nevinovaţi de DNA.
 Vizualizări articol: 2259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
În dosarul „numelor false”, ÎPS Pimen şi stareţii reclamaţi, găsiţi nevinovaţi de DNA4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 iun 2014, 12:00:37
Da, parinte!Cata umilinta asupra sufletului romanesc! Cata va ingadui Dumnezeu probabil....Ptr pacatele noastre...
2.   E confiuz saracul trimis de
( 4 iun 2014, 13:04:42
Nici el nu mai stie cu ce nume sa se iscaleasca in acte. A folosit multe nume in actele oficiale:

"ÎPS Pimen şi-a început cariera de turnător al Securităţii în 1975, atunci când era ghid la Mănăstirea Putna, cu numele conspirativ Sidorovici. Ulterior, Pimen a fost racolat de Direcţia de Informaţii Externe, cu numele conspirativ Petru, fiind trimis în misiuni externe în Germania, SUA şi Israel."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei