Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 ian 2014 - Anul XIX, nr. 3 (5512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

După potcoave de cai morţi

Veterinarii şi primarii din judeţ caută caii tăiaţi de Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii veterinari şi primarii din judeţul Suceava trebuie să descopere, până mâine, respectiv până săptămâna viitoare, toate mişcările de cabaline, în perioada 1 septembrie-22 decembrie 2013. Acţiunea este parte a anchetei derulată de autorităţi, după ce în comuna Fântânele, pe malul râului Siret, s-au descoperit sute de copite de cai. Potrivit prefectului de Suceava, Florin Sinescu, este vorba despre 809 copite, care înseamnă peste două tone de deşeuri animaliere. Prefectul a declarat, ieri, că până mâine Direcţia Sanitar-Veterinară trebuie să-i prezinte un raport din care să reiasă toate mişcările de cabaline de pe raza judeţului, din ultimele luni. Altfel spus, până mâine medicii veterinari suceveni trebuie să comunice şefilor lor de la Suceava informaţii despre fiecare cal care a fost vândut sau cumpărat, în intervalul menţionat. Baza în culegerea acestor date o reprezintă certificatele veterinare obligatorii la aceste tranzacţii.

De asemenea, până săptămâna viitoare primarii din judeţ trebuie să verifice în registrele agricole toate radierile de cai şi motivele acestora (moarte, vânzare, sacrificare etc).

Verificările au fost extinse până în septembrie 2013, deoarece numărul mare de cai sacrificaţi, peste 200, şi scoaterea din cauză a singurului abator din judeţ specializat în tăierea cabalinelor conduc la ipoteza unor tăieri ilegale, care nu au putut fi făcute peste noapte.

 

De unde au venit şi unde au ajuns caii ale căror copite s-au găsit în Siret?

De exemplu, pentru a tranşa 100 de cai, un abator specializat are nevoie de un timp de lucru de opt ore. În ceea ce priveşte transportul, în funcţie de mărimea animalelor, într-o maşină se pot transporta trei, cinci, maximum şapte cai vii, or 200 de cai nu se pot transporta în grupe de cinci-şapte într-un interval scurt de timp fără să atragă atenţia. O altă problemă o reprezintă furnizorii, ţara noastră neavând crescătorii de cai pentru abatorizare, care să poată livra rapid un asemenea număr de cabaline.    

În plus, carnea rezultată de la 200 de cai tăiaţi trebuie să aibă şi piaţă. Drept carne de cal- pentru care în România nu există cerere, drept carne de vită ori amestecată cu carne de vită sau porc, în preparate.

Din toate aceste considerente, principalul suspect a fost iniţial abatorul specializat din comuna Şerbăuţi, însă verificările l-au scos din cauză. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că în urma controalelor a reieşit clar că această unitate de tăiere nu are nici o legătură cu copitele din Siret. „Tot ce s-a tăiat la ei se regăseşte în documentele de export şi la incinerare, toate sunt în ordine, fără nici un dubiu”, a afirmat Sinescu.

Prin urmare, autorităţile sucevene trebuie să afle, până săptămâna viitoare, de unde au venit şi unde au ajuns cei 200 de cai ale căror copite s-au găsit la Siret.

Mai menţionăm că acestea au fost strânse şi incinerate, costul operaţiunii fiind de 7.000 de lei. Banii au fost plătiţi de Primăria Fântânele şi urmează a fi recuperaţi de la cei vinovaţi, dacă aceştia vor fi găsiţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veterinarii şi primarii din judeţ caută caii tăiaţi de Crăciun.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veterinarii şi primarii din judeţ caută caii tăiaţi de Crăciun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mie imi vine sa rad.. trimis de
( 8 ian 2014, 11:19:06
Ma face sa cred ca romanii la craciun au mancat carne de cal:)) asta nu ar fi rau daca animalele sunt si sanatoase..dar probabil cum s.a practicat in romania..toti caii slabi si care dadadeau sa moara erau sacrificati...Cine ar taia un cal bun si sa.l vanda?:)))) mancati romani la sarbatori..mancati bine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei