Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 ian 2014 - Anul XIX, nr. 3 (5512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şedinţe de lucru

S-a dat startul pregătirilor pentru organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele anului trecut, la Voroneţ, a avut loc reuniunea Comitetului de organizare a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, aici desfăşurându-se mai multe ședințe de lucru, întrunirile reprezentanților instituțiilor organizatoare având ca temă „Organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică la Suceava, în anul 2014”.

Potrivit prof. dr. Petru Crăciun, coordonatorul lotului olimpic al României, ”Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică a devenit, în decurs de şapte ani, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen pe plan mondial, reunind participanţi din peste 40 de state”.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică presupune participarea a sute de persoane, elevi, profesori şi organizatori.

Petru Crăciun a mai precizat că reprezentanţi din 50 de ţări vor veni la Suceava, în luna august a acestui an. Numărul estimativ al elevilor participanţi în concurs este de 225, alte 160 de persoane vor face parte din comitetul internaţional care validează subiectele şi asigură traducerea acestora, comitetul ştiinţific (profesorii care propun subiectele şi evaluează lucrările) va fi alcătuit din alte 50 de persoane, iar comitetul de organizare (incluzând şi studenţi, profesori, elevi voluntari care vor avea în grijă echipele de elevi) implică alte 100 de persoane.

Până în acest an, competiţia a fost organizată de următoarele ţări: Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia şi Grecia.

 

·        Instituţii implicate şi rolul lor în derularea activităţilor

 

Pentru desfăşurarea olimpiadei, Consiliul Judeţean (CJ) Suceava are ca sarcină renovarea Observatorului Astronomic Suceava, precum şi organizarea unor excursii în județ pentru participanții la competiţie. Totodată, CJ Suceava trebuie să achiziționeze zece telescoape astronomice necesare pentru proba observațională.

De cealaltă parte, Primăria municipiului Suceava are ca sarcină organizarea ceremoniilor de deschidere şi închidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.

Primăria oraşului Gura Humorului trebuie să achiziționeze cinci telescoape astronomice şi să organizeze întâlniri festive între profesorii și elevii participanți la Olimpiada Internațională.

Primăria municipiului Fălticeni trebuie să achiziţioneze cinci telescoape astronomice necesare pentru proba observațională din cadrul olimpiadei.

Totodată, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava are sarcina de a caza elevii participanţi şi de a asigura spaţiile pentru susţinerea probelor de concurs, iar Inspectoratul Școlar Județean Suceava va coordona activităţile organizatorice.

Societatea ştiinţifică „Cygnus” Suceava va asigura suportul științific.

 

România face parte din „clubul de elită” al naţiunilor participante

Petru Crăciun a mai menţionat că România face parte din „clubul de elită” al naţiunilor participante, nu numai prin rezultatele obţinute de-a lungul timpului, ci şi prin contribuţia la elaborarea regulamentelor de desfăşurare şi subiectelor propuse.

În 2013, eleva Iustina Crăciun din Fălticeni a obţinut două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia, confirmând rezultatele foarte bune de-a lungul anilor ale elevilor României în acest domeniu.

Prin scrisoarea adresată Ministrului Educației Naționale de președintele Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, prof. Boonruksar Soonthornthum, România a fost invitată să organizeze, în anul 2014, cea de-a VIII-a ediție a competiţiei.

„Motivația invitației o constituie prevederea din statutul olimpiadei ca fiecare țară participantă să organizeze o ediție a competiției internaționale, precum şi rezultatele foarte bune obţinute de echipele României la toate ediţiile precedente ale competiţiei”, a mai menţionat Petru Crăciun.

Ulterior a fost aprobată, de către Ministerul Educaţiei Naţionale, solicitarea comună a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, a Inspectoratului Școlar Județean și a Consiliului Județean Suceava, ca a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică să se desfășoare în Suceava.

 

Programul orientativ al olimpiadei

Programul evenimentului prevede ca în data de 2 august să aibă loc festivitatea de deschidere a olimpiadei, în perioada 3-9 august urmând să se desfăşoare activităţile olimpiadei. Festivitatea de premiere va avea loc pe 10 august. Probele vor fi desfăşurate la Universitatea Suceava, la Planetariu şi în zona Dragomirna, unde se vor evalua competenţele de observare astronomică folosind telescopul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a dat startul pregătirilor pentru organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 5428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
S-a dat startul pregătirilor pentru organizarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei