Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 161 (5368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Viitori studenţi

Universitatea „Ştefan cel Mare” dă startul admiterii pentru programele de licenţă şi cele de master

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conform calendarului de admitere al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), începând de astăzi şi până la data de 31 iulie, instituţia desfăşoară prima sesiune de admitere pentru cele nouă facultăţi.

Calendarul de admitere pentru masterat şi licenţă prevede ca înscrierea absolvenţilor de liceu să se realizeze în intervalul 15-23 iulie, exceptând zilele de sâmbătă şi duminică. După afişarea rezultatelor, până la data de 31 iulie vor avea loc înmatriculările celor admişi. USV a stabilit 16 săli unde bacalaureaţii şi licenţiaţii se pot prezenta cu dosarele în vederea înscrierii.

Dosarul de înscriere la concursul de admitere 2013 trebuie să conţină o serie de documente care se regăsesc pe pagina electronică a universităţii – www.admitere.usv.ro. 

Taxele de înscriere pentru concursul de admitere, pentru programele de licenţă, variază de la 50 de lei (Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management) şi pot ajunge până la 150 de lei (Facultatea de Istorie şi Geografie).

Scutiri de plata taxei de înscriere se acordă orfanilor de ambii părinţi (pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani), candidaţilor proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial (pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani), copiilor personalului didactic aflat în activitate în instituţii de învăţământ şi celor bolnavi de TBC, diabet, boli maligne, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică etc. Totodată, USV acordă scutiri de la plata taxei candidaţilor salariaţi ai instituţiei şi copiilor lor.

Reducerea cu 50% a taxei de înscriere se acordă pentru candidaţii cu vârsta mai mică de 26 de ani orfani de un părinte, cu ambii părinţi şomeri sau cu alte situaţii speciale, pe baza documentelor justificative.

 

1.020 de locuri fără taxă pentru viitorii studenţi

Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat Universităţii „Ştefan cel Mare” 1.020 de locuri pentru programele de licenţă (zi), în creștere cu 20 de locuri față de 2012. Pe lângă locurile subvenţionate de la bugetul de stat, USV mai scoate la concurs 1.400 de locuri cu taxă.

Doar trei facultăţi ale Universităţii „Ştefan cel Mare” vor lua în calcul mediile din anii de liceu la admiterea din acest an. Este vorba despre Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică şi Facultatea de Științe ale Educației. Celelalte facultăţi au propus formule de calcul al mediei de admitere doar pe baza mediei şi a notelor de la bacalaureat.

Totodată, cei care vor să fie admişi la facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport şi Ştiinţe ale Educaţiei vor susţine probe de concurs.

Pentru programele de master, USV scoate la concurs 400 de locuri bugetate şi 1.023 cu taxă. Pentru programele de masterat ale facultăţilor de Silvicultură, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, înscrierea se face numai în sesiunea septembrie 2013.

 

Taxe mai mari cu 14%

Pentru viitorul an universitar, Senatul USV a aprobat indexarea cu 14% a taxelor de studii pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat corespunzătoare ofertei educaţionale. Conform hotărârii Senatului USV, sumele anuale pe care vor trebui să le lase caseriei USV studenţii care nu beneficiază de un loc subvenţionat de la bugetul de stat se situează între 2.000 şi 4.000 de lei.

Recordul în materie de taxe este de departe stabilit de cele două specializări care funcţionează în cadrul Departamentuluide Sănătate şi Dezvoltare Umană, respectiv Nutriţie şi diabet şi Balneofiziokinetoterapie. Cei care vor trebui să-şi plătească integral taxa de şcolarizare vor trebui să scoată din buzunare nici mai mult, nici mai puţin de 4.000 de lei anual.

 

Cei care vor da bacul în toamnă mai au o şansă să fie admişi la facultate 

Admiterea se organizează în două sesiuni, sesiunea de admitere din toamnă urmând să debuteze în data de 5 septembrie, odată cu perioada înscrierilor. Admişii vor trebui să se înmatriculeze până la data de 20 septembrie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare” dă startul admiterii pentru programele de licenţă şi cele de master.
 Vizualizări articol: 1849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare” dă startul admiterii pentru programele de licenţă şi cele de master2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei