Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 161 (5368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alternative

Şcolile postliceale - colacul de salvare al repetenţiilor de la bac

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcolile postliceale nu se bucură de acelaşi prestigiu ca facultăţile, însă reprezintă o alternativă de continuare a studiilor demnă de luat în seamă, mai ales pentru cei care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.

Admiterea este simplă, „cu sau fără bac” fiind principiul de admitere în cadrul şcolilor organizatoare de cursuri postliceale, care speră, ca în acest mod, să aibă mai mulţi înscrişi. Pentru înscrierea la o şcoală postliceală este nevoie de foaia matricolă pentru clasele IX-XII, certificat de naştere, buletin, o adeverinţă medicală, o cerere de înscriere şi diploma de bacalaureat (pentru cei care au).

În funcţie de specializare, învăţământul postliceal are o durată de doi sau trei ani. Reprezentanţii acestor instituţii afirmă că postlicealele asigură o calificare bine primită pe piaţa muncii, însă recunosc că adresabilitatea este tot mai mică de la an la an.

 

Taxe anuale în jur de 2.000 de lei

Şcoala Postliceală Sanitară din municipiul Suceava este prima postliceală din municipiu, unitatea desprinzându-se din fostul Liceu Sanitar. Este acreditată, iar pentru anul şcolar 2013-2014, unitatea propune două specializări: asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie.

În planul de şcolarizare, pentru asistent medical generalist sunt incluse trei clase fără taxă de şcolarizare şi trei clase cu taxă. Pentru această specializare, se va susţine examen de admitere (test grilă din anatomia şi fiziologia omului) în data de 23 august şi interviu în perioada 27-31 august. Pentru asistent de farmacie se vor înfiinţa doar două clase cu taxă, înscrierea făcându-se doar pe bază de dosar. Taxa anuală este de 1.900 de lei pentru ambele specializări.

 

Specializări în domeniul sănătate, dar şi în comerţ

Şcoala postliceală a Liceului Particular Nr. 1 Suceava este singura din judeţ care, pentru anul şcolar 2013-2014, organizează cursuri şi pentru alte specializări decât cele din domeniul sănătăţii. Este vorba despre specialitatea Tehnician în activităţi comerciale (50 de locuri), durata acesteia fiind de doi ani. Totodată, absolvenţii de liceu, dar fără diplomă de bac, mai pot opta pentru asistent medical generalist şi asistent de farmacie, durata acestor specializări fiind de trei ani. Instituţia precizează că oferă manuale şcolare gratuite, cursuri în cabinete şi laboratoare de specialitate şi posibilităţi de cazare pentru elevii din alte localităţi.

Şcoala postliceală din cadrul Centrului de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt - Bucovina” Câmpulung Moldovenesc este acreditată şi face înscrieri pentru următoarele specializări: Asistent medical generalist, Asistent medical farmacie, Asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi Asistent pentru persoane vârstnice. Admiterea este fără concurs, pe baza mediei de la bac (unde e cazul) sau a mediei celor patru ani de liceu.

 

Managerii recunosc că trendul înscrierilor e unul descendent

Şcoala postliceală sanitară „Ţara de Sus” Vatra Dornei este acreditată şi şcolarizează elevi în vederea dobândirii calificării de Asistent medical generalist. Taxa este de 500 de euro. Şcoala din Vatra Dornei şcolarizează în prezent 94 de cursanţi, iar reprezentanţii unităţii recunosc că cererile din partea elevilor înregistrează un trend descendent din anul 2011, an în care s-au înregistrat cei mai mulţi înscrişi.

Cu toate acestea, managerii acestor unităţi se aşteaptă ca solicitările să fie numeroase şi în acest an, dat fiind faptul că aceste şcoli reprezintă ultima salvare pentru cei picaţi la bac.

Alte două postliceale sanitare spre care se pot îndrepta absolvenţii suceveni sunt Şcoala „Christiana” şi Şcoala „Carol Davila”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcolile postliceale - colacul de salvare al repetenţiilor de la bac.
 Vizualizări articol: 4210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şcolile postliceale - colacul de salvare al repetenţiilor de la bac5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei