Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 161 (5368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Început de drum

Maria Andrieş, prima femeie preşedinte al Curţii de Apel Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maria Andrieş a preluat, începând de astăzi, conducerea Curţii de Apel Suceava. În istoria de 20 de ani a acestei instituţii, Maria Andrieş este prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte. Una dintre priorităţile noului preşedinte al Curţii de Apel Suceava este realizarea unei documentaţii cu privire la Judecătoriile din Gura Humorului şi Darabani, care au fost propuse pentru desfiinţare.

„Această documentaţie va fi remisă Ministerului Justiţiei şi în ea vom propune realocarea arondării unor localităţi aflate acum în raza altor judecătorii, către cele două instanţe propuse pentru desfiinţare. În cazul Judecătoriei Gura Humorului vom propune relocarea arondării unor localităţi aflate acum pe raza Judecătoriei Suceava şi a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc. Ar fi păcat ca o instanţă cum este cea din Gura Humorului, care deţine o bază foarte bună şi are o schemă completă, să dispară. În plus, în eventualitatea în care această instanţă s-ar desfiinţa, s-ar încărca şi cheltuielile cu personalul care va fi mutat la alte instanţe”, a explicat Maria Andrieş.

Preşedinta Curţii de Apel Suceava a arătat că un alt punct important al activităţii din acest mandat va fi legat de implementarea Noilor Coduri, inclusiv prin editarea unor broşuri în care să fie explicate, într-un limbaj accesibil, noile dispoziţii de procedură.

„Vom continua programele de formare profesională, în colaborare cu baroul de avocaţi şi parchetele, şi vom face tot ce este necesar pentru a asigura condiţiile de implementare a Codului penal şi de procedură penală. De asemenea, vom coordona colaborarea dintre instanţe pentru asigurarea unei practici comune, mai ales în cadrul etapei scrise a procesului civil şi aplicării dispoziţiilor referitoare la anularea cererii de chemare în judecată”, a arătat Maria Andrieş.

 

Sediile Judecătoriilor din Fălticeni şi Rădăuţi, pe agenda de lucru din acest mandat

Preşedinta Curţii de Apel Suceava a mai anunţat că se va implica foarte mult pentru a rezolva situaţia sediilor Judecătoriilor din Fălticeni şi Rădăuţi. În ceea ce priveşte instanţa de la Fălticeni s-au făcut demersuri pentru ca la rectificarea bugetară să fie alocată diferenţa de bani necesară finalizării lucrărilor. Potrivit calculelor, necesarul ar fi de 3,85 de milioane de lei. În ceea ce priveşte Judecătoria Rădăuţi, se aşteaptă ca banii pentru construcţie să fie prinşi în buget, pentru ca mai apoi să poată fi organizată licitaţia.

Pe linia calităţii activităţii instanţelor, Maria Andrieş a precizat că una dintre ţinte este reducerea numărului de dosare vechi, printr-o monitorizare permanentă şi identificarea cauzelor şi înlăturarea acestora.

„Voi urmări respectarea termenelor de redactare a hotărârilor şi calitatea redactării. În paralel, voi milita pentru mărirea schemelor, în concordanţă cu necesităţile de personal din perspectiva implementării Noilor Coduri. Ocuparea posturilor vacante şi echilibrarea volumului de activitate va fi o altă problemă asupra căreia mă voi apleca”, a menţionat preşedinta Curţii de Apel Suceava.

Pentru a afla cât mai exact care este percepţia oamenilor asupra justiţiei sucevene şi ce trebuie remediat, Maria Andrieş a anunţat că va recurge la metoda chestionarelor, iar suplimentar va lua măsurile care se impun pentru uniformizarea procedurilor administrative.

 

Cine este Maria Andrieş

Noul preşedinte al Curţii de Apel Suceava a intrat în magistratură în cursul anului 2000, ca magistrat la Judecătoria Fălticeni. Până atunci a lucrat timp de patru ani ca secretar al comunei Baia, iar în perioada 1994-2000 a activat ca avocat. La Curtea de Apel Suceava a ajuns în 2004, iar în perioada 2006-2008 a ocupat funcţia de preşedinte al Secţiei Penale. Între 2008-2013 a fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Suceava, iar de astăzi, 15 iulie, a preluat pentru o perioadă de trei ani funcţia de preşedinte al acestei instanţe.

Maria Andrieş a fost numită în această funcţie după ce a câştigat concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost notată cu 9,21 la interviu, iar la proba scrisă a primit nota 9,60.

Funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Suceava va rămâne vacantă, iar CSM va organiza concurs pentru ocuparea acesteia în sesiunea din toamnă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maria Andrieş, prima femeie preşedinte al Curţii de Apel Suceava.
 Vizualizări articol: 4673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Maria Andrieş, prima femeie preşedinte al Curţii de Apel Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei