Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Halucinant

Au stat înzăpeziţi toată iarna pentru că primăria nu a avut bani de motorină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La o aruncătură de băţ de municipiul Suceava sunt oameni înzăpeziţi şi la această oră. Temperaturile de plus 15 grade înregistrate în ultimele zile nu au fost suficiente pentru a topi nămeţii care s-au aşezat, iar din partea conducerii primăriei s-au ales doar cu promisiuni. Se întâmplă la Mitocu Dragomirnei, iar oamenii care ieri înotau încă în zăpada care are chiar un metru înălţime spun că au fost nevoiţi să se descurce în aceste condiţii aproape toată iarna, cu o singură excepţie de câteva zile de după data de 8 martie. Justificarea oferită sătenilor pentru faptul că nu s-a trecut cu utilajele de deszăpezire pe uliţa lor a fost aceea că nu este suficientă motorină. În schimb, primarul Dănuţ Solcan susţine exact contrariul şi afirmă că motorină este şi acum. Contrar realităţii din teren, edilul din Mitocu Dragomirnei este de părere că în capătul străzii Morii totul este aproape perfect.

 

„Dacă nu a vrut, nu-l putem obliga pe primar”

Calvarul oamenilor care locuiesc la marginea satului Mitocu Dragomirnei a început imediat după ce au dat primii fulgi de nea. Se întâmpla pe 9 decembrie anul trecut, iar timp de trei luni au fost nevoiţi să se descurce cum au putut. Când primăvara dădea semne că ar veni, conducerea primăriei a trimis un utilaj cu cupă şi a degajat drumul de zăpadă. Numai că, între timp, iarna s-a întors, iar sătenii au fost aruncaţi din nou în braţele zăpezilor. Afectate sunt şase familii, iar porţiunea de drum care ar trebui curăţată este de numai câteva sute de metri. Derutat probabil de asfaltul negru din faţa sediului primăriei, şeful administraţiei locale din Mitocu Dragomirnei a uitat din nou de oamenii de pe strada Morii.

Printre aceştia se află şi Valeria Cojocaru, o femeie în vârstă de 83 de ani. Bătrâna pare împăcată cu zăpada adusă de Dumnezeu, nu şi de modul cum au acţionat cei de la primărie. „Nu a rânit nimeni nica pe aici. Primarul a zis că nu are benzină. Dacă nu a vrut, nu-l putem obliga pe primar”, a mărturisit octogenara.

 

Zăpada din ianuarie a avut doi metri, cea din aprilie doar un metru

Dacă zăpada din lunile de iarnă atingea şi doi metri, acum, odată cu sosirea primăverii, aceasta a scăzut la un metru. Pentru oamenii care au casele pe acea uliţă este însă acelaşi lucru. „Am o nepoată şi trebuie să meargă la şcoală, dar trebuie dusă în spate, e vai de capul nostru”, a spus Adina Rodenciuc. A fost completată de nora ei, Dana Rodenciuc, care a precizat că luni întregi oamenii au fost nevoiţi să meargă pe ogoare şi prin zăpadă pentru a ieşi către lumea civilizată.

În aşteptarea unui copil, Estera Franciuc se roagă să nu aibă mari probleme din cauza sarcinii, cel puţin până la sosirea căldurii.

„Dacă am nevoie de ambulanţă trebuie să ies la drum, că altfel nu se ajunge aici cu nimic”, a precizat Estera Franciuc.

Şi bătrâna Valeria Cojocaru se roagă s-o ţină Dumnezeu în viaţă şi să-i dea sănătate. „Am mers pe deasupra zăpezii când am putut, când nu, am stat acasă. Au mers oamenii la primar, că au copii la şcoală, dar dacă aşa dă Dumnezeu, ce să facem?”, s-a întrebat octogenara.

 

Primarul nu vede nici o problemă şi crede că totul este o răzbunare politică

Chiar dacă situaţia este evidentă şi accesul către mai multe gospodării este blocat, primarul Dănuţ Solcan are un răspuns original. Potrivit edilului de la Mitocu Dragomirnei, accesul către strada Morii se face prin două părţi, iar oamenii nu au fost niciodată izolaţi.

„A fost o problemă pe o distanţă de cel mult 150 de metri, dar eu vă spun că am deszăpezit, dar nu cu lama, ci cu cupa de la buldozer, că era zăpada de doi metri”, a arătat Dănuţ Solcan. Primarul a respins şi acuzaţiile că nu ar avea carburant, precizând că în stocuri există circa 500 de litri de motorină. Întrebat de ce buldozerul cu cupă nu intervine şi acum, edilul din Mitocu Dragomirnei a spus sec că nu se poate, pentru că-i va lua prea mult timp să deszăpezească. Dănuţ Solcan este convins că totul este o manevră politică a adversarilor săi şi că în spatele acestor plângeri se află fostul viceprimar al comunei Mitocu Dragomirnei.

Singura certitudine este că în plină primăvară, pe o uliţă din Mitocu Dragomirnei trebuie să mai treacă zile bune până când iarna va pleca definitiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au stat înzăpeziţi toată iarna pentru că primăria nu a avut bani de motorină.
 Vizualizări articol: 4677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 13 voturi
Au stat înzăpeziţi toată iarna pentru că primăria nu a avut bani de motorină4.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 3 apr 2013, 12:15:19
halal gospodar .hai noroc si la mai mare

2.   Comentariu trimis de
( 3 apr 2013, 15:12:18
Hai mai da-o in mama masii. Daca asta nu e articol la ordin politic.
1. se vede foarte clar de pe monitorul tv de fapt cat e de ''inalta'' zapada acolo la batrana la poarta si cred ca bate la ochi ca nu au prins astia niste cadre mai bune, sa para mai apocaliptic.
2. batrana doamna cojocaru e mama fostului viceprimar, care e si consilier local si care nu cred ca nu il poate ruga pe primar sa vina sa il ajute, dar nah...mai bine isi lasa mama in zapada daca face asta subiectul unui articol in monitorul. O sa urmeze in zilele urmatoare probabil si tatal fostului viceprimar.
3. ia mergeti la chiosc la el acolo in sat unde cand era zapada mare in iarna era zona cea mai intens deszapezita.

adica eu inteleg politica dar chiar sa iti pui mama batrana cu fundul in zapada ca da bine pe la monitorul si pe plus parca e prea de tot!
3.   Comentariu trimis de
( 3 apr 2013, 15:16:02
ce inseamna manipularea publica...mi-e rusine ca traiesc in romania...sincer va zic!
4.   Pacat mare de o comuna cu zona turistica si primar trimis de
( 3 apr 2013, 17:23:54
domnule primar poate ai timp sa te ocupi si de comuna aceasta., nu ai timp ? ,.,..,bine ca ai timp de vinzarea tuturor iazurilor din comuna ,...de vinzarea parcelelor de pamint ale oamenilor .,,.,.bine ca_aiavut timp si bani sa te autoinproprietaresti abuziv cu terenuri la greu .,,.,.,.bine ca ti-ai cumparat .,,.,.oi multe si ca ai reusit sa le pui PDL in urechi bine cati-ai facut o casa cit un hotel,..,,.etc,..,,.dar nu ai avut timp sa re ocupi de scoala de linga primarie nu au cadrele didactice o toaleta apa curenta ,.,si nici copiii traiesc ca in perioada primitiva,.,..,,.rusine mai ai de furar mult pina pleci inapoi in burdujeni???? rusine.,.,numai minciuni ai spus in comuna asta ,.,,.ai luat troita si ai facu toaleta in centrul satului,.,.,.numai in batjocura,.,..,unde este centrala termica din scoala ai vindutoo??????rusine

5.   Pentru jefkar ! trimis de
( 3 apr 2013, 21:59:20
Domnule Primar ,
Subsemnatul jefkar va rog pe aceasta cale sa remediati cat mai repede problema cu scoala din comuna , deoarece sunt un mare agramat . Nici pana acum n-am invatat ca la mijlocul cuvantului se foloseste "A" si nu "I" , inaintea lui "B" si "P" se pune "M" si nu "N" , nu stiu sa folosesc cratima (vandut-oo) , nu stiu sa pun spatiu intre cuvinte , confund literele "T" cu "R" , nu stiu ca orice propozitie incepe cu litera mare si de d o b i t o c ce sunt nici macar eu nu inteleg ce-am scris si nici ce-am vrut sa scriu . Va multumesc anticipat , jefkar .
6.   Pentru yoyo consilierul lui solcan. trimis de
( 6 apr 2013, 13:27:24
Daca tot afirmi ca ai scoala multa poate il inveti pe stapinul tau ;unitatea de masura a motorinei,.,.mai nou motorina se masoara in litri si nu in kg,.sau poate nu stii nici tu.,,..,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei