Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Salvaţi din sărăcie

Neglijaţi de mamă, trei frăţiori din Moldoviţa au fost internaţi în regim de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei frăţiori, în vârstă de 5, 4 şi 2 ani, din comuna Moldoviţa, au fost internaţi în regim de urgenţă, la Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat, din cadrul Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, la cererea primăriei din localitate. Minorii se aflau în situaţie de risc, deoarece mama consuma în mod frecvent băuturi alcoolice şi nu se ocupa de creşterea şi îngrijirea lor. Asistenţii sociali au constatat că femeia nu le pregătea mâncare, nu făcea focul în sobă, iar micuţii stăteau zile întregi în frig, înfometaţi. De multe ori, femeia pleca de-acasă şi îşi lăsa copiii singuri în locuinţă, dezbrăcaţi şi fără hrană. Tatăl copiilor este plecat din ţară şi nu s-a mai interesat de ei. Reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava ne-au spus că bărbatul nu participă financiar la creşterea şi educarea copiilor. Şefa Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, Rodica Ilisei, ne-a spus că „frăţiorii locuiau împreună cu mama, într-o locuinţă proprietate a primăriei, pentru care nu se plătea chirie. Singura sursă de venit era alocaţia copiilor. Copiii au primit în Centrul de Urgenţă îngrijirile necesare. De asemenea, au intrat într-un program de consiliere şi au fost transferaţi la Aşezământul ,,Sf. Leontie” din Rădăuţi, unde beneficiază de cele necesare creşterii şi dezvoltării lor”.   

 

Minor „plictisit”, ajuns în Centrul de Urgenţă

Un minor în vârstă de 16 ani, din Pătrăuţi, care părăseşte uneori domiciliul, motivând că „se plictiseşte câteodată”, a ajuns la Centrul de primire în regim de urgenţă a copilului abuzat, neglijat şi exploatat. Minorul a fost găsit de poliţişti în centrul Sucevei, nesupravegheat, şi a fost dus în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă. Minorul, care are şi probleme de sănătate, provine dintr-o familie modestă, părinţii realizând venituri din munci ocazionale. Băiatul este elev în clasa a VII-a, la şcoala gimnazială din Pătrăuţi, şi mai are un frate, în vârstă de 11 ani, care are probleme medicale la ochi şi inimă. Rodica Ilisei  ne-a mai spus că băiatul a fost în sistemul de protecţie, la un asistent maternal profesionist, dar a fost reintegrat în familie, la cererea acesteia, în urmă cu doi ani. Adolescentul „plictisit” şi cu dor de ducă a fost inclus, împreună cu părinţii, cu sprijinul Primăriei Pătrăuţi, într-un program de consiliere psihologică.

 

Copiii abuzaţi pot să sune la 0230 983

În Centrul de primire în regim de urgenţă, minorii pot sta maxim două săptămâni, timp în care asistenţii sociali, psihologii, trebuie să găsească o soluţie în favoarea copiilor. Numărul copiilor din acest centru variază de la lună la lună, de la an la an. În medie, lunar, sunt internaţi între 10-12 copii. Anual, trec prin centrul de primire în regim de urgenţă între 90 şi 120 de copii aflaţi în situaţie de risc.

În timpul petrecut în centru, minorii primesc hrană, îmbrăcăminte, beneficiază de asistenţă medicală, juridică, suport emoţional şi, după caz, consiliere psihologică. Scopul final este reintegrarea familială şi comunitară a minorului.

La „Telefonul copilului” - 0230 983, răspunde în permanenţă un angajat al Complexului de servicii de tip rezidenţial Suceava, situat pe strada Dragoş Vodă nr. 10, Suceava.

Acest număr de telefon, după cum ne-a explicat Rodica Ilisei, „se adresează copiilor care au fost abuzaţi, copiilor care doresc informaţii sau intenţionează să-şi ajute un prieten aflat în dificultate, dar şi adulţilor, pentru sfaturi şi suport în demersul lor de a rezolva problemele copiilor cărora li s-au încălcat drepturile, precum şi tuturor persoanelor care doresc să sesizeze un caz de abuz”. Cei care răspund la telefon sunt specialişti în drepturile copilului şi asistenţi sociali.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neglijaţi de mamă, trei frăţiori din Moldoviţa au fost internaţi în regim de urgenţă.
 Vizualizări articol: 1315 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neglijaţi de mamă, trei frăţiori din Moldoviţa au fost internaţi în regim de urgenţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei