Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ÎPS Pimen i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta

Miercuri, 3 Aprilie 2013 (14:03:49)

Referitor la afirmația Domniei Voastre pe care ați făcut-o la postul de televiziune Antena 3, în seara zilei de vineri, 29. 03. 2013, anume: „Există o soluție discutată cu arhiepiscopul Sucevei. Din veniturile Regiei Pădurilor Suceava, o parte importantă să rămână pentru susținerea monumentelor istorice din Bucovina. Eu susțin această soluție”. Cu respectul cuvenit vă întreb: În cadrul acelei discuții, eu am fost de acord cu soluția pe care spuneți acum că o susțineți? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluție și nici nu o voi accepta vreodată, din următoarele motive: această soluție este condiționată, după cum spune domnul director Sorin Ciobanu al Direcției Silvice Suceava, de renunțarea din partea noastră la procesul de retrocedare a acestei proprietăți confiscate de regimul comunist. Potrivit Constituţiei României, „proprietatea privată este inviolabilă…” art. 136(5), „proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular…” art.44(2). Legislația actuală a României obligă statul să retrocedeze proprietățile confiscate de regimul comunist  (Legea 1/2000, art 29, alin. 2). Aceeași obligație o cere și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Din punctul de vedere al dreptului bisericesc, ne este interzisă, sub pedeapsa cea mai mare, înstrăinarea bunurilor, a proprietăților bisericești (canoanele 12 al Sinodului VII ecumenic și 38 Apostolic).

Soluția amintită și susținută de Domnia Voastră sfidează legislația țării, legislația C.E.D.O și legislația bisericească. Prin acest fel de a gândi și soluționa problema retrocedării proprietății confiscate de regimul comunist ne duce cu mintea la politicienii acelui regim și la legea secularizării averii bisericești din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Dumneavoastră transferați punerea în aplicare a soluției pe care o susțineți Regiei Naționale a Pădurilor, respectiv, practic Direcției Silvice Suceava. Ne întrebăm însă: Care este statutul moral al acestei Regii Naționale a Pădurilor? Pentru a împiedica retrocedarea Fondului Bisericesc, această regie a angajat Casa de Avocatură Nestor Diculescu Kingston Petersen. Doamna Șova, avocat la această Casă, se silește să ne demonstreze că nu am fost proprietarii Fondului Bisericesc, ci doar administratorii lui, în timp ce documentele care atestă că noi am fost proprietari se găsesc și în arhiva Direcției Silvice Suceava. Se găsesc, de asemenea, şi în Monitoarele Oficiale, partea a doua, care se referă la administrarea terenurilor forestiere.

În cadrul sinaxei din data de 1 aprilie a.c., părinţii stareţi şi maicile stareţe de la mănăstirile-monumente istorice deţinătoare de valori de patrimoniu naţional (opt din aceste mănăstiri fiind înscrise în lista UNESCO) au declarat că numai prin retrocedarea bunurilor Fondului Bisericesc, terenuri forestiere, se poate asigura resursa sigură şi acoperitoare pentru întreţinerea monumentelor istorice, a valorilor de patrimoniu naţional din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Îngrijirea lor prin lucrări de conservare şi restaurare are un caracter permanent şi necesită mari cheltuieli. Pentru noi este imposibil, în situaţia de faţă, să acoperim cheltuielile necesare.

Vrem să menţionăm şi aceasta: potrivit uzanţelor internaţionale, statul, oricare ar fi el, nu are obligația să suporte în întregime cheltuielile mai sus amintite dacă valorile de patrimoniu cultural se află în proprietate privată; poate să acopere cel mult până la jumătate din suma necesară și aceasta nu constant. De unde luăm noi cealaltă jumătate din suma de bani pentru îngrijirea acestor valori de patrimoniu? Din cerșit? Din mila unor oameni, ca în cazul Voronețului, sau din pomana Regiei Naționale a Pădurilor?

În cadrul procesului de retrocedare a proprietății confiscate, această instituție, Regia Națională a Pădurilor, ne-a obligat, în afara legii, să plătim o sumă foarte mare de bani pentru măsurarea terenurilor forestiere confiscate, iar măsurarea lor să se facă pe parcursul a peste zece ani. Nu știm dacă această măsurare poate să determine Regia să ne retrocedeze proprietatea. Numai Dumnezeu poate să-i înțelepțească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună și jefuirea averii naționale și care corup oameni din Justiție.

Nu vreau să mă număr în rândurile celor dezamăgiți!

Cu binecuvântări și stimă,

† P I M E N

ARHIEPISCOP AL SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta.
 Vizualizări articol: 2313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
ÎPS Pimen i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   IPS Pimen turnator la securitate trimis de
( 3 apr 2013, 16:49:01
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, 23 octombrie 2012, că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Preasfinţia Sa Pimen, a colaborat cu Securitatea.CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, în perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică.Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea)a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977.în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire" şi că datele obţinute le furniza verbal.După întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, la 30 iunie 1977, Vasile Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui "cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru".

1.1  RE: IPS Pimen turnator la securitate trimis de
( 3 apr 2013, 21:43:55
Bre raducelu SIFONELU , bre !!! tu esti mai penibil decat prevede legea , bre !!! Nu-mi vine sa cred ca TOCMAI tu ai curajul sa "arunci cu piatra" , bre !!! Lui Pimen ii acord circumstante atenuante pentru ca daca a sifonat a facut-o OBLIGAT pe vremea comunistilor , pe cand tie , NU . tu sifonezi de placere , bre !!!
2.   Ce afaceri mai face biserica trimis de
( 3 apr 2013, 16:52:47
O fundație la care Înalt Prea-Sfinția Sa Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților apare drept președinte revendică in jud Suceava de la Statul Român peste 192.000 de hectare de pădure, plus cantoanele silvice de pe raza suprafața respectivă. Nea Pimen de-abia asteapta sa ia drujba in spate si sa rada codrii Bucovinei.

3.   Sa va ierte Dumnezeu! trimis de
( 3 apr 2013, 19:35:41
Sa va ierte Dumnezeu ca va lansati in afirmatii jignitoare si gratuite, folositi un limbaj ireverentios si incisivitatea voastra este de-a dreptul demonica. Nu va doresc ca intr-un anumit moment al vietii sa aveti de-a face cu dreptatea divina. Dutuc Alexandru intereseaza-te de opera de ajutorare pe care o face Biserica din Bucovina si vei afla cate azile de batrani, asezaminte pentru copii si multe alte acte de binefacere, pe care le stie Dumnezeu si credinciosii care cunosc viata bisericeasca din interior, nu tu care esti departe nu doar de Biserica ci si de Bunul Dumnezeu.
4.   Draga nicolae trimis de
( 3 apr 2013, 19:58:51
e clar ca n-ai inteles nimic din ce s-a discutat mai sus. n-a vorbit nimeni de dreptatea divina si de cine va avea sau nu a de face cu ea. s-a discutat despre dreptul acestui barbos cu haine aurite de a-si insusi ceva ce ne apartine tuturor in virtutea unui drept pe care il avea biserica in evul mediu. daca ai fost la orele de istorie la scoala poate stii ca in evul mediu biserica, sau mai bine zis popii, iti iertau pacate contra unor sume de bani. tot de la istorie ar fi trebuit sa inveti ca in acea perioada , in virtutea principiului " crede si nu cerceta" giordano bruno a fost ars pe rug pentru ca a indraznit sa afirme un lucru nebunesc din pct de vedere al bisericii si anume : ( auzi la el erezie ) ca pamantul e rotund iar un altul, galileo galilei, pentru ca a zis ca pamantul se invarte in jurul soarelui era sa pateasca la fel. biserica a dobandit in evul mediu si mai tarziu niste drepturi asupra unor terenuri pentru ca era cam a doua putere in stat. sa ceri azi acele paduri inapoi e ca si cum ar veni comunistii sa revendice toate cladirile si drumurile si tot ce au construit ei in tara asta, in perioada cand erau la putere.
si ca sa te convingi de dimensiunea erorii in care te afli cand pomenesti de " azilele" de batrani si alte acte de binefacere, compara-le ca si numar, cu numarul de biserici existente si in masura in care nu esti inca convins, fa putina munca de documentare si vezi cam cat au costat unele si cat au costat celelalte.
si daca nici asa nu ajungi sa intelegi ca biserica ( si nu ma refer doar la cea ortodoxa ) nu este altceva decat un SRL al carui unic scop e sa faca bani, din orice, dar mai ales din naivitatea si prostia oamenilor saraci sau bolnavi care spera ca Dumnezeu ii va ajuta daca le dau bani popilor , atunci mars si linge maini de preoti si icoane pentru ca esti prea slab dezvoltat dpdv intelectual ca sa imi pierd timpul cu tine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei