Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Afaceri româno-ucrainene

„O strâns merele”, „Mergem la scăldat”, „Facem un fotbal” sau „Facem un grătar”, limbajul cifrat al contrabandiştilor de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un grup de nu mai puţin de 38 de persoane, majoritatea din zona Straja, Vicov şi Rădăuţi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Este vorba de Ion Juravle, zis Bro, de 35 de ani, Constantin Cotos, zis Costan, de 34 de ani, Ioan Buta, de 19 ani, Adrian Meţcan, de 31 de ani, Viorel Adrian Cotos, de 20 de ani, Ionel Juravle, zis Moga, de 22 de ani, Livia Poinar, de 56 de ani, Vasile Meţcan, de 32 de ani, Ilie Juravle, de 21 de ani, Dimitrie Ciprian Iliuţ, de 20 de ani, Ilie Şoflău, de 48 de ani, Aurel Petrescul, de 49 de ani, Vasile Rubin Cliuciovan, de 18 ani, Vasile Ionel Ursulean, de 27 de ani, Vasile Creţan, de 41 de ani, Vasile Adrian Hasna, zis Dârlă, de 26 de ani, Ioan Hasna, de 23 de ani, Ilie Bodnar, de 43 de ani, Ilie Popescu, de 23 de ani, Vasile Valentin Juravle, de 26 de ani, Mihai Savin, de 32 de ani, Constantin Ştefan Bodnar, de 16 ani, Valentin Juravle, de 20 de ani, Ovidiu Cotos, de 16 ani, Vasile Ursaciuc, de 26 de ani, toţi din Straja, Ioan Constantin Cenuşă, de 37 de ani, Nicolae Cotos, de 36 de ani, din Gura Putnei, Oleksandr Mokreniuk, zis Saşa, de 21 de ani, Vasyl Mitrik, de 34 de ani, Stepan Shliuk, de 29 de ani, Illya Ursachi, de 31 de ani, toţi cetăţeni ucraineni, Constantin Teodor Hasna, de 22 de ani, din Rădăuţi, Constantin Bilibou, de 34 de ani, Ionel Schipor, de 19 ani, Ştefan Perdun, de 21 de ani, din Vicovu de Sus, Gheorghe Reuţ, de 33 de ani, din Bivolărie-Vicovu de Sus, Eusebiu Vasile Ardeleanu, de 40 de ani, din Comăneşti-Bacău, şi Paul Cătălin Andrici, de 19 ani, din Tămăşeni-Neamţ.

 

Trei grupări care acţionau în zona Straja

Potrivit anchetatorilor, pe raza localităţilor Straja şi Vicovu de Sus îşi desfăşurau activitatea trei grupuri infracţionale organizate şi mai multe persoane erau constituite în două asocieri în vederea comiterii de infracţiuni, specializate în introducerea ilicită în România din Ucraina, peste „frontiera verde”, şi/sau valorificarea unor însemnate cantităţi de ţigarete de contrabandă.

După monitorizarea grupărilor identificate şi definitivarea muncii informative s-a trecut la acţiune. Au avut loc 22 de percheziţii, dintre care cele mai multe la Straja şi Vicovu de Sus, dar şi în judeţul Bacău.

De-a lungul timpului, oamenii legii au interceptat 11 transporturi de ţigări de contrabandă. Cu aceste ocazii, au fost confiscate 81.069 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina, atât în trafic, cât şi pe fâşia verde a frontierei dintre România şi Ucraina.

 

Limbaj pestriţ al traficanţilor de ţigări

Pentru a nu fi depistaţi, indivizii din cele trei grupări, dar şi cei care acţionau mai dispersat foloseau un limbaj extrem de colorat şi pestriţ.

De exemplu, ţigările de contrabandă erau denumite „fete”, „lemnele”, „saci de ciment”, „barabule”, „cubicele celea de lemn”, „bagaboante”, „pâinea”, „banane”, „grâul”, „porumbul” sau „brăduţi”.

Pentru stabilirea cantităţilor erau alte coduri, cum ar fi „100 de bucăţi”, „Două mâini”, „perechi”, „căpiţi de fân”, „saci” ori „prăjini”.

Mărcile de ţigări erau şi ele bine definite: „Doiniţa”, „D” sau „Dorin” se referă la ţigaretele marca Doina. „V”, „Viorica”, „Viceprimar”, „Fratele lu Vicenzzo”, sau „Viorelul” era codificarea pentru ţigările de contrabandă marca Viceroy, în timp ce pentru Jing Ling cuvântul folosit era „Galben”.

La fel de atenţi erau contrabandiştii şi cu poliţiştii de frontieră şi cu acţiunile de patrulare ale acestora. „O băgat televizoarele” se referă la autoturismele deţinute de către poliţia de frontieră dotate cu aparate de termoviziune”, în timp ce „Două mâini” sau „La doi cocoşi” se referă la stâlpii de frontieră în apropierea cărora vor avea loc actele de contrabandă.

Cuvintele sau expresiile de genul „naşpet”, „o făcut pană”, „S-o stricat căruţa”, aveau semnificaţia că actul de contrabandă nu poate să aibă loc în siguranţă. Când situaţia era favorabilă actelor de contrabandă, şi tonul era mai optimist, iar activităţile pe măsură, cum ar fi: „merem să săpăm”, „O strâns merele”, „Mergem la scăldat”, „Facem un fotbal” sau „Facem un grătar”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „O strâns merele”, „Mergem la scăldat”, „Facem un fotbal” sau „Facem un grătar”, limbajul cifrat al contrabandiştilor de ţigări.
 Vizualizări articol: 1196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
„O strâns merele”, „Mergem la scăldat”, „Facem un fotbal” sau „Facem un grătar”, limbajul cifrat al contrabandiştilor de ţigări4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tare asta cu codurile trimis de
( 7 sep 2012, 16:47:18
dar cand ziceau: "ma duc s-o.f.. pe Lenutza", "sase vine gaboru'","l-o prins cu tigari pe Vaslie" astea cum se traduc?

oricum...sunt tari astia de decodari...traiti bine d-lor
2.   Mare kk trimis de
( 7 sep 2012, 23:10:03
cei mari si,au eliminat concurenta, prind si ei cativa parliti din astia care fac contrabanda cu cateva pachete de tigari pentru a da praf in ochi populatiei , capii retelelor sun in; politie , garda , politia de frontiera etc. in burdujeni stiu un loc unde se vinde tigari de contrabanda de mult timp si nu,i deranjeaza nimeni,,, oare de ce?
3.   Romanu-i inventiv trimis de
(16 sep 2012, 15:25:39
Chestia cu codarea mesajului vorbit prin telefon , nu e noua deloc. Mai deunazi prin vremea referendumului cand treceam pe la o cooperativa sateasca auzeam doua babe discutand pe scaunul de la poarta ca se desfiinteaza vaccinurile si se baga "miruirea" obligatorie. Ca Cel De Sus se uita ca "cioara-n sticla" si trimite apocalipsa de nu ne iubim unul pe altul. Doi meseriasi de bere se lamentau referitor la problema ca "e de-al nostru" adica al de sus de-al lor iar o gospodina iesita inopinat in drum , spunea ceva ca cineva i-a "sodomit optiunea" si i-a rupt "fasul integritatii " optionale a procesului dempocratic . Unul ce se intorcea cu caruta de la stransul campului spunea ca "morcovul e ca sfecla" iar ce se vede sub burta calului nu e oistea de la brisca ci "semnul bunastarii " dar oamenii nu stiu sa vada.La fieraria din vecini un potcovar hahaia cu barosul in mana si zicea ceva de "coliere si bratari"... si cate si mai cate din astea folk.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei