Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2012 - Anul XVII, nr. 209 (5114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În bătaia vântului

Emblema învăţământului din Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, cu acoperişul ciuruit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie limită la cea mai importantă unitate de învăţământ din Rădăuţi. Din cauza intemperiilor şi a vechimii, acoperişul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” s-a transformat de câţiva ani buni într-o adevărată sită. Fiecare ploaie transformă podul celei mai prestigioase unităţi de învăţământ din Rădăuţi într-o adevărată piscină, apa scurgându-se fără nici un fel de oprelişti prin găurile din ţigla acoperişului.

Marian Olaru, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” recunoaşte că situaţia este extrem de delicată, iar clădirea, inclusă în rândul monumentelor istorice, este supusă unui proces de degradare mult mai intens.

Două ar fi cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie. Pe de o parte este vorba de vechimea clădirii şi a acoperişului. Clădirea a fost construită în 1853, iar acoperişul a fost schimbat în 1922, iar patina timpului şi-a pus din plin amprenta. În plus în urmă cu câţiva ani, peste municipiul Rădăuţi s-a abătut o minitornadă, care a luat pur şi simplu pe sus o parte din acoperişul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.

„La acea vreme am reuşit să reparăm stricăciunile cu ajutorul părinţilor. Este insuficient ceea ce s-a realizat, iar acoperişul trebuie schimbat cât mai urgent, fără a mai pune la calcul şi alte priorităţi ale acestei unităţi de învăţământ, cum ar fi izolarea termică, ceea ce ar conduce la mari economii la plata încălzirii pe timp de iarnă, când cheltuim în jur de şapte miliarde de lei vechi lunar”, a explicat directorul Marian Olaru.

 

Povestea unei finanţări de un leu acordate de Primăria Rădăuţi

Eforturile pentru a schimba acoperişul vechi de 90 de ani au început încă din 2010. Cu acea ocazie, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” a primit 50.000 de lei din partea Guvernului României. Banii au venit însă mult prea târziu, contractul cu firma de construcţie fiind semnat pe 17 decembrie 2010. Singura soluţie pentru ca banii să nu fie returnaţi către bugetul de stat era achiziţionarea materialelor de construcţii, urmând ca în 2011 să se aloce şi alţi bani pentru finalizarea lucrărilor.

Iniţial, Primăria Rădăuţi a anunţat că nu are bani pentru a finanţa acest proiect de schimbare a acoperişului, dar în cele din urmă s-a aprobat finanţarea cu 1 leu, urmând ca la rectificativul din 2011 să se atribuie şi restul sumei de bani.

„La rectificativ ni s-au promis 300.000 de lei, bani care ar fi fost suficienţi pentru a schimba acoperişul. Din păcate, reprezentanţii Primăriei Rădăuţi şi cei ai firmei care a câştigat licitaţia nu s-au pus de acord asupra modului de acordare a fondurilor, iar noi am rămas cu acoperişul găurit”, a arătat directorul Marian Olaru.

 

Licitaţia pentru refacerea acoperişului, reluată în 2012

Pentru că firma care trebuia să refacă acoperişul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în termenul prevăzut, conducerea Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost nevoită s-o ia de la capăt. Mai exact, s-a demarat o nouă licitaţie, care se speră că se va încheia în câteva săptămâni, asta dacă nu apar contestaţii.

„Primăria a prins în buget sumele necesare acestei investiţii, dar trebuie să respectăm toţi paşii legali. Sperăm să semnăm cât mai rapid contractul pentru a schimba acoperişul şi pentru a proteja clădirea de efectul distructiv al ploilor şi ninsorilor”, a adăugat directorul Marian Olaru.

Între timp, reprezentanţii Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” au demarat şi o acţiune în instanţă împotriva firmei care a câştigat licitaţia din 2010 pentru a-şi recupera cei 50.000 de lei alocaţi de la Guvern şi cheltuiţi cel mai probabil pentru achiziţionarea de materiale de construcţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emblema învăţământului din Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, cu acoperişul ciuruit.
 Vizualizări articol: 974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emblema învăţământului din Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi”, cu acoperişul ciuruit5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei