Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 ian 2012 - Anul XVII, nr. 24 (4929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Navetişti cu ghiozdan

Merg zece kilometri pe jos, până la şcoală, pe un ger de crapă pietrele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de copii din localităţile izolate ale judeţului au de mers şi câte 10-12 kilometri pe jos, în fiecare zi, ca să înveţe carte. Mai grav este faptul că elevii trebuie să facă drumul şi acum, în aceste zile, când afară este un ger de crapă pietrele.
În această situaţie sunt aproximativ 30 de elevi din cătunul Ghicea, comuna Ulma. Aceştia fac zilnic câte 12 kilometri pe jos, pentru a ajunge la şcoala din Lupcina şi a se întoarce după ore acasă. Sunt elevi de şcoală gimnazială şi pleacă de acasă cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală la ora 9. De la 9 şi până la ora 14:00 sau 15:00 sunt la cursuri şi apoi o pornesc din nou spre casă, şase kilometri pe jos. Acasă ajung după-amiaza târziu, pe la ora 17:00 sau chiar mai târziu.
Deşi la ora actuală judeţul Suceava este „Polul frigului” din ţară, iar temperaturile coboară şi până la -25 de grade Celsius, primarul comunei Ulma, Mircea Ihnatiuc, a spus că „părinţii îşi trimit copiii la şcoală şi aşa. Nu avem absenteism masiv. Mai merg cu căruţele, cu săniile, atât cât se poate, merg apoi pe jos, săracii de ei, dar ajung la şcoală”.

 

Deşi e ger crunt afară, ieri nu s-au înregistrat absenţe la şcoală

Primarul comunei Ulma, Mircea Ihnatiuc, a mai declarat că „în comună există un singur microbuz şcolar şi nu facem faţă să-i transportăm pe toţi elevii. Cu o singură maşină transportăm zilnic, în câteva curse, mai mult de 50 de elevi de la Costileva, Nisipitu”. Primarul Ihnatiuc a spus că şi dintre elevii care merg cu microbuzul până la şcoală sunt copii care au de parcurs câte doi-trei kilometri pe jos până ce ajung la drumul principal, unde sunt preluaţi de microbuz şi transportaţi de acolo până la unitatea de învăţământ.
Şi la Izvoarele Sucevei, unii elevi din clasele gimnaziale au de mers câte zece kilometri pe jos, în fiecare zi, pentru a fi prezenţi la orele de curs.
În comuna Muşeniţa elevii au de mers până la un kilometru pe jos, până ce ies la drumul principal, de unde îi preia un microbuz care îi duce până la şcoală.
Deşi în mai toate zonele izolate ale judeţului, elevii trebuie să parcurgă distanţe semnificative pe jos pentru a merge zilnic la ore, conducerea şcolilor susţine că nu înregistrează absenteism în masă, cauzat de gerul crâncen de afară. Şi la Brodina, şi la Izvoarele Sucevei, şi la Ulma, directorii şcolilor au spus că elevii, în marea lor majoritate, au fost ieri prezenţi la ore.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Merg zece kilometri pe jos, până la şcoală, pe un ger de crapă pietrele.
 Vizualizări articol: 1075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 11 voturi
Merg zece kilometri pe jos, până la şcoală, pe un ger de crapă pietrele4.2511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scoala asta trimis de
(31 ian 2012, 11:21:13
Unii merg distante impresionante si, nu odata, in conditii total potrivnice, doar pentru a invata iar altii, desi au scoala la cativa pasi de mers, prefera sa stea prin baruri si se simt ofensati cand li se atrage atentia asupra acestui lucru.
Dar, pana la urma, trebuie sa functioneze si selectia naturala.
2.   De necrezut...... trimis de
(31 ian 2012, 11:46:16
citesc si nu-mi vine sa cred.
2.1  RE: De necrezut...... trimis de
(31 ian 2012, 11:57:19
...ba sa crezi!!! La "hutani" in special,asa a fost dintotdeauna.Mi-amintesc ca,facand armata in Bobeica(Izv. Sucevei) vedeam acesti copii in fiecare zi cum veneau de la scoala cate 10 km cred,pe jos.Galagiosi veseli si sanatosi!!!Si inca se mai practica asa ceva...
3.   Sa traiti bine trimis de
(31 ian 2012, 12:20:17
Daca nu se faceau atatea sali de sport aiurea se gasea ceva maruntis si pentru transportul acestor copilasi nevinovati!( Stiu,stiu pdleilor...alea s-au facut cu bani europeni, aveti dreptate, eu bat cimpii...) Bine ca nenea Flutur vine la pensiune cu elicopterul...Viata de sus e faina..!
4.   Scoala... trimis de
(31 ian 2012, 15:19:22
sunt copii care vor sa invete si merg si pe ger cumplit nu numai atunci cand este cald.
acesti copii sunt de apreciat ,ei merg pe jos prin troiene si nu fac mofturi ca nu au masini de fite .
5.   Pai da ... trimis de
(31 ian 2012, 15:25:22
In loc sa ajute niste amarati sa ajunca mai usor la scoala , sa aiba acces la educatie , Lungu arunca cu bani la popi !
5.1  RE: Pai da ... trimis de
(31 ian 2012, 15:56:28
Cum sa nu arunce la barbosi daca acusi se apropie campania? Doar babele proaste au si ele dreptul la vot! Si ghiciti cu cine vor vota cand le va spune "parintele" cat de "omul lui Dumnezeu" e lungu?
5.2  RE: Pai da ... trimis de
(31 ian 2012, 16:01:08
Păi nu e sa faci ce zice popa nu ce face,ce zici menestrele?Hi hi hi
5.3  RE: Pai da ... trimis de
(31 ian 2012, 17:37:49
Pai cum sa ajute autoritatile niste copii de pe virful muntelui care vor vota peste 10 ani cind portocalii vor fi deja istorie? Trebuie ajutati popii...aici vine enoriasul credul si cu frica de D-zeu si afla de faptele marete ale suspusilor!
6.   Popii-reprezentatii "omului negru" trimis de
(31 ian 2012, 16:21:35
Nici sa nu vad vreodata un popa in fatza ochilor ca-l calc cu masina pe trecerea de pietoni; ahtiati dupa masini 4x4 si bani; au niste vile..nush cum nu le e rushine. Ar trebui cu banii care-i incaseaza sa construiasca case de batrani/copiii, gradinite si crese pentru copii care ajung la cersit, sunt familii care traiesc din alocatii si lor nu le mai ajunge. Poate citeste vreunul din ei si se simte, ca doar suntem cea mai credincioasa zona din tara asta nu? Si singura gradinita a bisericii e una unde taxa e 150 euro pe luna. Ar tb sa le fie rushine! de pdl-isti ...cuvintele sunt de prisos, avem oua, porti, piscine...economia duduie...
7.   In Uniunea Europeana ... trimis de
(31 ian 2012, 16:54:45
Asa ceva se poate intalni doar intr-o tara necivilizata cum este Romania!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei