Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 ian 2012 - Anul XVII, nr. 24 (4929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră

Cel mai mare telescop mobil din ţară, la Palatul Copiilor Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cel mai mare telescop mobil din ţară, un Dobsonian cu diametrul de 400 de mm, a fost achiziţionat, la sfârşitul anului trecut, de Palatul Copiilor Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.
În valoare de aproximativ 2.500 de euro, telescopul mobil va fi utilizat atât de elevii Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava, cât şi de lotul olimpic al României, care, la sfârşitul anului trecut, a obţinut cinci medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Polonia, clasându-se pe locul I în lume.

 

„Cu cât oglinda unui telescop este mai mare, cu atât este mai bun telescopul”

Profesorul dr. Petru Crăciun, de la Colegiul Agricol Fălticeni, coordonator al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor şi coordonator al lotului olimpic al României, ne-a explicat: „Cu cât oglinda unui telescop este mai mare, cu atât este mai bun telescopul”. „Specific telescoapelor Dobsonian este faptul că, pe lângă oglinda parabolică de 400 de mm, mai avem o oglindă plană, situată la un unghi de 45 de grade, astfel încât lumina care vine de la un astru se reflectă de oglinda parabolică, se întoarce înapoi şi se reflectă de oglinda plană şi, sub un unghi de 90 de grade, lumina trece prin ocular şi observăm imaginea astrelor, a unei galaxii sau a unei nebuloase, a unei planete”, ne-a spus profesorul Crăciun.

 

O cupolă de observaţie a bolţii cereşti, deasupra Palatului Copiilor

Am mai aflat de la coordonatorul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor că în ţară mai sunt telescoape mai mari cu diametrul de 500 de mm, la Bucureşti, dar sunt fixe. „Cu poluarea luminoasă care există în Bucureşti, noi mai bine observăm cu telescopul nostru de 400 de mm. Având acest telescop, directorul Palatului Copiilor Suceava, Victor Şutac, ne-a promis că o să facă o cupolă deasupra Palatului Copiilor. La Iaşi, telescopul este orb, a rămas numai cupola. Aici, la Universitatea <Ştefan cel Mare> Suceava, nu se pot face observaţii, cupola este blocată, a rămas o simplă ţeavă. Noi avem instrumente mai puternice decât cele pe care le deţine universitatea suceveană, în acest domeniu”, ne-a explicat profesorul Crăciun. Cupola de observaţie a bolţii cereşti care se va construi deasupra palatului le va fi utilă elevilor care fac exerciţii de cercetare, mai ales membrilor lotului olimpic al României, care, la Suceava, au toate condiţiile de pregătire.

 

Telescopul, util lotului olimpic

În perioada 4-8 ianuarie, Palatul Copiilor Suceava a organizat, la Mănăstirea Humorului, cu sprijinul Inspectoratul Şcolar Suceava, al Colegiului Agricol Fălticeni şi al Societăţii Ştiinţifice „Cygnus-Club UNESCO”, „Tabăra Naţională de Astronomie şi Astrofizică”, eveniment la care au participat 103 elevi şi 16 profesori din ţară. A fost primul loc unde s-a folosit noul telescop mobil, la care au făcut observaţii şi cei 16 olimpici internaţionali aflaţi în tabără.
În cadrul taberei s-a desfăşurat şi Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică Vintilă Şiadbei, despre care profesorul Crăciun ne-a spus că este unul dintre primii trei astronomi români, recunoscut atât în ţară, dar şi în străinătate, care s-a născut în Fălticeni (1898-1944).
„Telescopul este foarte util pregătirii elevilor din judeţ pentru olimpiade şi concursuri, dar şi pentru pregătirea lotului olimpic al României, copii foarte buni, care după ce au luat aceste medalii internaţionale au plecat la universităţi renumite din lume”, ne-a mai spus profesorul Crăciun.

 

Vinerea, „liber” la astronomie

Cercul de Astronomie de la Suceava este deschis, în fiecare vineri, de la ora 14:00 la ora 16:00, pentru o grupă de 15 copii, copii de grădiniţă până la cei de clasa a V-a, şi de la ora 16:00 până la ora 18:00, pentru juniori şi seniori de liceu, cu care profesorul Crăciun face pregătire intensă pentru olimpiade şi concursuri.
„Cu cei mari, lucrez probleme de fizică, de matematică, probleme de astrofizică şi stăm până seara târziu, chiar şi până la ora 22:00. Când este senin, plecăm la observaţii pe terasa Observatorului Astronomic al Universităţii din Suceava”, ne-a explicat profesorul Crăciun, care a completat că cei mici sunt atraşi de astronomie, „pentru că învaţă mitologie, despre constelaţii, pentru că astronomia este cea mai veche ştiinţă de pe pământ, dar învaţă şi nişte noţiuni despre orientare, cum s-au format stelele, cum s-au format galaxiile, unde ne aflăm noi, să ştie să se orienteze după Steaua Polară. Chiar dacă încep de la o vârstă fragedă, ei au o capacitate foarte mare de a asimila informaţii, de a ţine minte denumirea celor 110 de obiecte cereşti (Catalogul Messier), pe unde se află toate constelaţiile, mitologia lor. Realizăm împreună şi observaţii astronomice şi ei sunt pasionaţi”.
I-am întâlnit în faţa calculatoarelor, la Cercul de Astronomie, pe Mihai Corocăescu, în vârstă de 10 ani, şi pe Iasmina Zvorişteanu, de 7 ani, copii care sunt atraşi de stele, de galaxii şi vor să înveţe cât mai multe lucruri... despre cer.

 

Pasionaţii de astronomie, aşteptaţi, vinerea, la Observator

Am aflat de la copiii care frecventează cercul de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava că ei au ales această activitate nu numai pentru premii, ci pentru că sunt pasionaţi de astronomie, pentru că le place cercetarea. Ei nu ratează nici evenimentele astronomice, pe care le observă atunci când merg, vinerea, după ora 20:00, când este senin, pe terasa Observatorului Astronomic Suceava.
Profesorul Crăciun ne-a spus că având aparatura cea mai bună din ţară, este păcat să nu beneficieze cât mai mulţi copii, tineri, dar şi vârstnici, oameni din orice domeniu, care sunt curioşi şi pasionaţi de astronomie, de telescopul mobil, recent achiziţionat de Palatul Copiilor. De aceea, în zilele senine, vinerea, oricine poate să meargă, seara, la Observator, pentru a vedea, prin telescop, diferite constelaţii, obiecte cereşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare telescop mobil din ţară, la Palatul Copiilor Suceava.
 Vizualizări articol: 1895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Cel mai mare telescop mobil din ţară, la Palatul Copiilor Suceava4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mhm trimis de
(31 ian 2012, 12:20:29
Interesant
2.   Calea Lactee trimis de
(31 ian 2012, 13:48:35
Dar luminița de la capătul tunelului se poate vedea cu acest telescop?Atenție unde vă uitați dragi copii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei