Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 ian 2012 - Anul XVII, nr. 24 (4929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Paradoxuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De câte ori merg în București, iau prânzul la restaurantul „Pescarul”. Ceea ce am făcut și marțea trecută. Viscolul sta să-nceapă. Ferestrele restaurantului dau către un colț al Pieții Universității, taman acolo unde se agitau protestatarii. Aveam, adicătelea, priveliște către „revoluție”, iar prim-planurile și planurile-detaliu le asigura ecranul televizorului. Puteam, astfel, verifica dacă și cât „se minte cu televizorul”, dacă există sau nu concordanță reală între ceea ce se întâmplă și ceea ce vedem pe sticlă că se întâmplă. La drept vorbind, era și nu era: manifestanții abia începeau să se adune, așa că obiectivul camerelor trebuia să insiste îndelung cam pe aceleași pancarte. Adevărat, inspirate probe ale performanței hazului de necaz: „Numără Roberta, suntem 5 milioane!”, „Eba, tatăl tău nu vrea să vorbește cu noi”, „Traiane, dă-ți demisia și du-te pe insula Elena!”, „Școala românească scoate tâmpiți. Pe noi ne-a scos în stradă” etc., etc. În amândouă saloanele de la „Pescarul” se comentau cu simpatie imaginile „pe viu”: „dom`le, câtă dreptate au!”, „Uită-te la bătrâna aia amărâtă, ce pensie o fi având?”, „Bravo, vă ținem pumnii!”. Un val de solidaritate admirativa insuflețea mesenii, de simțeai plutind în aer mesajul nerostit „și noi suntem cu voi!”.
Numai că ăia protestau afară, în ger, în viscol și, cum ziceau lozincile, „înfruntau dictatura”, în vreme ce noi, la căldurică, ne luptam cu friptanele și paharele. Da` eram solidari! Morala întâmplării se putea citi și ea pe o  pancartă: „Prin televizor / Nu scapi  de dictator!”
... Și fiindcă a venit vorba despre pensii: fie umile, fie oricât de nesimțite, ele sunt, la noi, de-a dreptul ridicole: nici pensiile magistraților, nici ale parlamentarilor ș.a. nu „suflă”, prin comparație cu performanțele în materie de asigurări sociale izbutite în țările Uniunii Europene. Așa că nici nu prea  mai contează cât tai ori impozitezi, ci, înainte de toate... din cât tai. Pensia medie în România este de 177 de euro. Doar trei țări se află în urma noastră, Bosnia (171 de euro), Bulgaria (145) și Albania (55). La situația Albaniei voi reveni. Deocamdată, să facem comparația-șoc: pensia medie în Grecia trece de 1.600 de euro pe lună. Aproape de zece ori mai mare decât la noi! Grecia fiind pe marginea prăpastiei, în curs de faliment și-n pragul excluderii din zona euro. Noi, care am depășit recesiunea, dar nu și criza (sau invers), care am aflat și aplicat soluții corecte, pe cât de dure, pe atât de necesare, onorăm (ca să nu zic omorâm) pensionarii cu o zecime din venitul grecoteilor. Ba și, probabil, contribui-vom financiar la ipotetica salvare a Greciei! Nici nu-mi mai permit să iau prea amănunțit în discuție pensia ce-o primesc funcționarii UE (plătiți și de noi, calicii români): la vârsta de 50 de ani, te poți pensiona cu „numai” 9.000 de euro pe lună. Culmea este că oficialii europeni nu contribuie barem cu-n cent la vreun sistem de asigurare socială! Mai mult: un funcționar UE care a lucrat doar un an și 11 luni pe postul modest de asistent supervizor la protecția datelor (caz concret: Giovani Buttarelli) s-a pensionat în 2010 și, în baza „vechimii” de nici doi ani, semnează lunar pentru o pensie UE de 1.515 euro. Dacă depășești cinci ani în slujba UE, ehei, ai alte drepturi: un grefier la Curtea de Justiție încasează 12.500 de euro pensie, un judecător, 12.900. Evident, legislația cu pricina a fost votată chiar de parlamentarii europeni, care, astfel, și-au stabilit propriile pensii!...
Dar să ne întoarcem la Albania, paradoxal, singura țară din Europa care cunoaște creștere reală. Prim-ministrul Sali Berisha a fost invitat la „Forbes”, pentru a explica miracolul albanez. Berisha i-a informat pe marii economiști europeni că, în 1992, venitul pe cap de locuitor era, în Albania, de 200 de dolari. În 2011 a depășit 3.500 de dolari! Explicații: taxă unică de impozitare de 10%, aplicată și veniturilor din afaceri, impozit pe salariu micșorat de la 35 la 15%, TVA de numai 10% și nici un împrumut ori sfat acceptat de la FMI. Adică, exact pe dos de cum s-a procedat în România! Atunci, de ce-i pensia atât de mică în Albania? Fiindcă, se spune, „așa-i tradiția” acolo. Să ne amintim zicerea lui Mark Twain: „Adesea, cu cât o tradiție este mai puțin justificată, cu atât e mai greu să scapi de ea!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paradoxuri.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Paradoxuri5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei