Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 ian 2012 - Anul XVII, nr. 13 (4918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Puncte de vedere

Diferenţe fundamentale între protestele de azi şi Revoluţia din 1989

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ultimele zile s-a încercat, atât de către unii politicieni, cât şi de către diferiţi analişti şi oameni simpli, acreditarea ideii că protestele din aceste zile sunt asemănătoare cu Revoluţia din decembrie 1989. Câţiva dintre participanţii activi la răsturnarea regimului comunist în Suceava au acceptat să discute cu redactorii cotidianului „Monitorul de Suceava” şi să-şi exprime punctele de vedere. Indiferent că şi-au dat acordul să le fie publicată identitatea sau au optat pentru o poziţie discretă, toţi au fost de părere că există „deosebiri majore între 2012 şi 1989”.
Octavian Nestor, unul dintre oamenii care a stat pe baricadele Revoluţiei din 1989 de la Suceava, spune că printr-o revoluţie se urmăreşte o schimbare fundamentală, faţă de momentul 2012, când se doreşte corectarea unui derapaj politic.
„Nu putem vorbi nicidecum de o revoluţie. Dacă vă amintiţi, atunci se striga <Jos Ceauşescu> şi <Jos Comunismul>, iar acum mesajul este doar <Jos Băsescu>, eventual <Jos Guvernul>. Nimeni nu a strigat că nu mai doreşte democraţie sau sistem capitalist şi vrea comunism sau alt tip de orânduire. Cei care pun pe acelaşi taler decembrie 1989 şi ianuarie 2012 greşesc profund”, este de părere Octavian Nestor.
Fost profesor al Colegiului „Ştefan cel Mare”, actualmente pensionar, Nestor crede că protestele din aceste zile ar trebui să-i trezească la realitate pe actualii reprezentanţi ai clasei politice, indiferent că este vorba de cei aflaţi la putere sau cei din opoziţie.
„Eu cred că va fi cel mult o schimbare de Guvern, o alternanţă la putere. Clasa politică trebuie să ia evenimentele de acum ca un duş rece şi să tragă învăţămintele de rigoare. Cine nu o va face va muri din punct de vedere politic. Iar faptul că avem o presă liberă, din care oamenii văd şi aud tot ce se petrece în ţară, este un câştig al democraţiei pe care nimeni nu poate să ni-l ia”, a concluzionat Octavian Nestor.

 

Demisia lui Băsescu, o soluţie în viziunea revoluţionarilor din 1989

Lucian Constantinescu, un alt fost revoluţionar din Suceava în 1989, este şi el de părere că nu vom avea o nouă revoluţie.
„Nu putem vorbi de o revoluţie, dar sper ca presiunea naţională şi internaţională să-l determine pe Traian Băsescu să renunţe la funcţia de preşedinte al României. Oricum, nu mai e decât un singur pas şi Băsescu va face o naţiune adormită să reacţioneze cu demnitate. Băsescu a reuşit să distrugă încrederea în toate instituţiile statului şi cred că e cel mai grav lucru într-un stat democrat”, a opinat Lucian Constantinescu.
Revoluţionarul de acum 22 ani crede că numărul mic de protestatari din Suceava, comparativ cu alte oraşe ale ţării, are o explicaţie simplă.
„Foamea te face să fii tare circumspect şi cred că din cauza asta sucevenii nemulţumiţi nu au reacţionat la fel ca în Bucureşti, spre exemplu. Oamenii sunt la capătul răbdării şi ceva trebuie să se schimbe”, a mai spus Lucian Constantinescu.
Nici alţi doi participanţi la Revoluţia din 1989 de la Suceava nu consideră că putem vorbi de o manifestare asemănătoare, dar spun că se aşteptau ca România să evolueze într-o direcţie mult mai bună în cei 22 de ani de democraţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diferenţe fundamentale între protestele de azi şi Revoluţia din 1989.
 Vizualizări articol: 1366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Diferenţe fundamentale între protestele de azi şi Revoluţia din 19895.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei